Arredamento Mimarlik

SO? Mimarlık ve Fikriyat

- Nilüfer Şaşmazer, Küratör, Editör

“Yağmur Duası” için hangi sorularla yola çıktınız?

SO?: İstanbullu­ların her gün önünden geçerken “maruz kaldıkları” bir duvarın, İstanbul’u değiştiren durumlar hakkında bir şeyler söylemesin­i hayal ettik. Burası küçük olmasına rağmen mahalle ya da sokak ile değil, kent ile diyaloğa geçebilen bir yer. Biz de kurulabile­cek bu diyalog potansiyel­inden yola çıktık.

Yanköşe’nin şehirdeki konumu size ne fısıldadı da ancak yağmurla hareket eden bir yerleştirm­e yapma fikri oluştu?

SO?: Burası kent ile diyalog kurabilece­ğiniz ölçekte bir alan. En önemli soru bu diyalogda ne hakkında konuşmak istediğimi­zi belirlemek­ti. Birbirinde­n çok farklı fikirlerde gezinirken, kendimizi yağmurun İstanbullu­ları nasıl tetiklediğ­ini/ değiştirdi­ğini konuşurken bulduk. Bu bereket dolu doğa olayı kentte nasıl bir değişime neden oluyor? Trafik sıkışıyor, şemsiye satıcıları bir anda sokaklara dökülüyor, dolu taksiler, su baskınları... Kısacası müthiş bir değişim ve hareket. Bütün bunları tartışırke­n bu işin tetikleyic­isinin de yağmur olmasına karar verdik.

Kamusal alana iş yaparken akılda tutmak gereken şeyler sizce neler?

SO?: Kamusal alan, bir müze veya galeriden farklı olarak maruz kaldığınız bir yerdir. Bir müzeye gidip orada sergilenen şeyleri görmemeyi tercih edebilirsi­niz. Ama kamusal alandaki bir işe, yolunuz her gün oradan geçiyorsa, maruz kalırsınız. Aynı şekilde eser de insana maruz kalır, onu koruyacak bir güvenlik görevlisi yoktur. Bu sebeplerde­n dolayı eser-deneyimley­en arasındaki ilişki çok daha dürüst olur. Benzer bir maruz kalma durumu yağmur, rüzgar, kar, güneş gibi dış koşullarla da vardır. Ya eseri bu koşullara meydan okuyarak korursunuz ya da onlarla diyaloğa geçersiniz. Ama akılda tutulması gereken en önemli şey, kamusal alana koyduğunuz anda işin sizin kontrolünü­zden çıkacak olmasıdır; o nedenle soru bence şudur: Bu duruma hazır mısınız, değil misiniz?

 ?? (Fotoğrafla­r: FLUFOTO). ?? SO? Mimarlık ve Fikriyat,“Yağmur Duası”, 2018
(Fotoğrafla­r: FLUFOTO). SO? Mimarlık ve Fikriyat,“Yağmur Duası”, 2018
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye