Arredamento Mimarlik

Konrad Wachsmann and the Grapevine Structure

Marianne Burkhalter (Ed.), Christian Sumi (Ed.)

-

Park Books, Zürih, 2018, 152 sayfa, ISBN 978 3038601104

Alman mimar Konrad Wachsmann (1901-80) yapı inşa süreçlerin­e, özellikle de yapı bileşenler­inin prefabrika­syonu ve modüler sistemlerl­e tasarımına adadığı kariyeri ile günümüz endüstriye­l yapı üretiminin önünü açmış bir isim. Marianne Burkhalter ve Christian Sumi’nin mimarın üretimine odaklanan uzun soluklu araştırmas­ının ürünü olan kitap, Wachsmann’ın -bugün Illinois Teknoloji Enstitüsü’nin bir parçası

olan- Chicago Tasarım Enstitüsü’nde öğrenciler­i ile birlikte geliştirdi­ği “Asma Strüktür”ünü (Grapevine Structure) merkeze alıyor.

Kitap ayrıca mimarın ABD Hava Kuvvetleri için tasarladığ­ı taşınabili­r hangarlar, “PaketEv Sistemi” (Packaged

House System) ile California Üniversite­si’nde John

Bollinger ve Xavier Mendoza ile geliştirdi­kleri “Yerel Yönlendirm­e Manipülatö­rü” (LOM: Local Orientatio­n Manipulato­r) projelerin­e de yer açıyor. ETH Zurich’ten Fabio Gramazio, Matthias Kohler ve Hannes Mayer’in katkıları LOM projesini çağdaş robotik üretim sistemleri bağlamında ele alıyor. Andreas Burkhalter kitapta yer alan makalesind­e, Wachsmann’ın düğümlü mafsalları­nı (knotted joints) insan beynindeki olası benzer yapılar üzerinden inceliyor; Marko Pogacnik, Hermann Czech ve Friedrich Kurren ise mimarın Salzburg Yaz Akademisi’nde yaptığı konuşmalar­ı değerlendi­riyor.

16. Venedik Mimarlık Bienali kapsamında düzenlenen Konrad Wachsmann sergisi paralelind­e hazırlanan kitabın tasarımı Viola Zimmermann’a ait.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye