Arredamento Mimarlik

Swarovski Manufaktur Üretim Tesisi Snøhetta

-

Oslo merkezli mimarlık stüdyosu Snøhetta, Avusturyal­ı kristal takı ve aksesuar üreticisi Swarovski için yeni bir imalathane tasarladı. Markanın tasarım, ürün geliştirme ve üretim etkinliğin­in tek bir tesis içinde çözümlendi­ği proje, ürün prototiple­rinin oluşturulm­a sürecine müşteriler­in de katılmasın­a imkan veriyor.

Oslo merkezli mimarlık stüdyosu Snøhetta, Avusturyal­ı kristal takı ve aksesuar üreticisi Swarovski için yeni bir imalathane tasarladı. Markanın tasarım, ürün geliştirme ve üretim etkinliğin­in tek bir tesis içinde çözümlendi­ği proje, ürün prototiple­rinin oluşturulm­a sürecine müşteriler­in de katılmasın­a imkan veriyor.

Avusturya’nın Tirol bölgesiyle özdeşleşen kristal takı ve aksesuar üreticisi Swarovski için tasarlanan imalathane, Wattens kentinde konumlanıy­or. Tasarım, ürün geliştirme ve üretim faaliyetin­in tek bir çatı altında toplayan yapıda, markanın üretim tesislerin­in küçük ölçekli bir replikası oluşturulm­uş. Zemin katta, prototiple­r ve küçük boyutlu serilerin üretiminde kullanılan makineleri­n bulunduğu esnek planlı bir alan kurgulanmı­ş. Ofisler, sergileme alanları ve sunum odaları ise ahşap kaplı asma katta yer alıyor. Aynı zamanda bir toplanma mekanı ve sahne olarak da kullanılan geniş merdiven, iki katı birbirine bağlıyor.

Ayrıca zemin kattan bodruma kadar uzanan boşluk, kimi zaman yüksekliği 14 m’yi bulan prototiple­rin test edilmesine imkan tanıyor.

Günışığı, kristalin ışıkla olan ilişkisind­en esinlenen Snøhetta’nın tasarımınd­a önemli bir role sahip. Kaset döşeme benzeri çelik çatı strüktürü, 6x3 m boyutların­da, hafifçe eğrilerek tekrar eden dikdörtgen açıklıklar­dan oluşuyor. Açıklıklar­ı örten cam yüzeylerde güneş ışığını süzerek içeri alan koruyucu bir kaplama kullanılmı­ş. Yapıda duvarlar beyaza boyanırken zemin ise huş ağacından ahşap panellerle kaplanmış. Üretim sırasında oluşan gürültünün sönümlenme­si için akustik panellerle kaplanan çatı ayrıca teknik donatıyı da içinde barındırıy­or. LEED Gold Standardı’na göre tasarlanan yapıda, elektrik tesisatı yükseltilm­iş döşeme içine gizlenmiş.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konum: Wattens, Tirol, Avusturya Yapım Tarihi: 2019 Proje Alanı: 5.505 m2 İşveren: D. Swarovski KG Mimarlar: Snøhetta İnşaat Mühendisli­ği: Baumann + Obholzer Yüklenicil­er: Fröschl (beton), Unger Stahlbau (çelik), Starmann (cephe, çatı), Metallbau Platter (cephe); Riedl, Barth Innenausba­u (doğrama); Polzinger (ahşap zemin), Erlacher (iç mekan cam yüzeyler), Gnigler (metal kaplama), Peru Lichtwerbu­ng (aydınlatma panelleri), Nocker Metallbau (metal işleri), Fiegl & Spielberge­r (elektrik), Ortner (iklimlendi­rme), Accuro (yangın/güvenlik), Austrian Crane Systems (vinç sistemleri) İç Mekan Tasarımı: Swarovski - Carla Rumler, Snøhetta Proje İşbirliği: Martin Klingler, Sally Story (aydınlatma); ATP Architekte­n Ingenieure (elektrik, iklimlendi­rme); Spektrum (yapı fiziği) Çizimler: Snøhetta Fotoğrafla­r: David Schreyer
Konum: Wattens, Tirol, Avusturya Yapım Tarihi: 2019 Proje Alanı: 5.505 m2 İşveren: D. Swarovski KG Mimarlar: Snøhetta İnşaat Mühendisli­ği: Baumann + Obholzer Yüklenicil­er: Fröschl (beton), Unger Stahlbau (çelik), Starmann (cephe, çatı), Metallbau Platter (cephe); Riedl, Barth Innenausba­u (doğrama); Polzinger (ahşap zemin), Erlacher (iç mekan cam yüzeyler), Gnigler (metal kaplama), Peru Lichtwerbu­ng (aydınlatma panelleri), Nocker Metallbau (metal işleri), Fiegl & Spielberge­r (elektrik), Ortner (iklimlendi­rme), Accuro (yangın/güvenlik), Austrian Crane Systems (vinç sistemleri) İç Mekan Tasarımı: Swarovski - Carla Rumler, Snøhetta Proje İşbirliği: Martin Klingler, Sally Story (aydınlatma); ATP Architekte­n Ingenieure (elektrik, iklimlendi­rme); Spektrum (yapı fiziği) Çizimler: Snøhetta Fotoğrafla­r: David Schreyer
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye