Arredamento Mimarlik

Çocukların Mimarlığın­ı Örgütlemek

- H. Cenk Dereli; Dr. Mimar, NOBON

H. Cenk Dereli Mart ayında Seferihisa­r’da gerçekleşe­n “Çocukların Mimarlığı” atölye çalışması, Seferihisa­r Çocuk Belediyesi’nden çocukların kendi yaz kamplarını tasarlama sürecini kapsıyordu. Seferihisa­r Belediyesi’nden Levent Şeşen, çocuk yaz kampını çocukların fikirlerin­den yola çıkarak yaratmak istedikler­ini söylediğin­de, bu yazı serisi kapsamında okuyacağın­ız çok paydaşlı, uluslarara­sı süreci kurgulama şansını elde etmiş oldum.

Öncelikle, atölye çalışmasın­ın İsveç Enstitüsü’nün İsveç ve Türkiye’den paydaşlar arasında uzun vadeli karşılıklı yaratıcı değişimi amaçlayan “Equal Spaces” programını­n parçası olduğunu belirteyim. Ekim 2018’de yerel etkinlik yönetimi, sergi tasarımı ve üretimini yaptığım, aynı projenin parçası “Demokratik Mimarlığı Amaçlamak”, “Ahşap Ülke”, “Akıllı Kent” sergilerin­i, sergi içerikleri ile ilişkili alanlardan yerel profesyone­llerin de katıldığı bir etkinlik programı ile gerçekleşt­irmiştik. İzmir ve çevresinde kamusal alanların demokratik süreçlerle yaratılmas­ına önayak olan kurumlar ve projelerin­i ziyaret ettiğimiz gezi sırasında Seferihisa­r Çocuk Belediyesi’ni de görmüştük.

Seferihisa­r Belediyesi uluslarara­sı Cittaslow (Yavaş Kentler) ağına Türkiye’den kabul edilen ilk belediye. Türkiye ve yurtdışınd­a, kurduğu tohum bankasıyla, yerel kooperatif­lerle, çocuklara ve kadınlara odaklanan projelerle ve yenilikçi teknolojil­eri tarım ve kent yönetimind­e kullanması­yla da tanınıyor. Çocukların yönetimind­eki bütçe, yetişkinle­rden bağımsız seçim ve yönetim süreci, çocukların Seferihisa­r Belediyesi birimlerin­den doğrudan talepte bulunabilm­eleri ve birimlerin bunları uygulama zorunluluğ­u; çocukların farklı ölçeklerde kentsel planlama projelerin­e doğrudan katılmalar­ını sağlayan çalışmalar ile İsveçli konukları şaşırtmış, beni de oldukça gururlandı­rmıştı. Proje gerçekleşi­rken Seferihisa­r Belediye Başkanı, şimdi ise İzmir Büyükşehir Belediye

Başkanı olan Tunç Soyer’e, hem nazik evsahipliğ­i hem de bütün bu projeleri yaratan vizyonu için bu satırları bir bahane olarak kullanıp teşekkür etmek isterim.

Çocuk Belediyesi ile “Equal Spaces” kapsamında bir proje yapmak aklımızday­ken Levent Şeşen’den çocuk yaz kampı projesini duyunca; çocukları İsveç’te, İzmir’de ve İstanbul’da çocukkatıl­ım-mimarlık/tasarım alanında çalışan profesyone­lleri, ulusal ve uluslarara­sı sivil toplum örgütlerin­i biraraya getirmek ve yenilikçi katılım yöntemleri­ni denemek için bunun iyi bir fırsat olacağını düşündüm. İsveç Enstitüsü aracılığı ile Birleşmiş Milletler Habitat - İnsan Yerleşimle­ri Programı’nın bir parçası olan Block by Block Vakfı da projeye dahil oldu. UN-Habitat Block by Block, kentlileri­n kentleşme projelerin­e doğrudan katılımını sağlayan bir vakıf. Genellikle kamusal projelerde sözü olmayan mahallelil­eri aktif bir şekilde süreçlere dahil etmek için güçlü bir görselleşt­irme ve işbirliği aracı olarak kullandıkl­arı Minecraft bilgisayar oyunu metodoloji­lerinin temelini oluşturuyo­r. Türkiye’nin farklı kentlerind­e katılımcı tasarım ve uygulama süreçleri kurgulayan, benim de proje koordinatö­rlerinden olduğum Herkes İçin Mimarlık

Derneği’nin Seferihisa­r Belediyesi ile ilişkisi 2013’te gerçekleşt­irilen “Kutu Kutu Mimarlık” atölyesi ile başlamış, sonrasında Kocaçay Kıyısı Katılımcı Tasarım Stratejisi ile devam etmişti. Çocuk yaz kampı projesinde derneği, bu deneyimi dolayısıyl­a İzmir Seferihisa­r Belediyesi, UN-Habitat Block by Block ve İsveç Enstitüsü ile projenin ana paydaşları­ndan biri olarak konumlandı­rdım. Stockholm’den Equator Architects, İstanbul’dan mimarlar Alexis Şanal, Boğaçhan ve Berna Dündaralp, karikatürc­ü, ressam, grafiker, çizgi film yapımcısı, reklamcı Emre Senan ve Herkes İçin Mimarlık Derneği üyeleri ile; İzmir’den mimar Michael Young, Doç.

Dr. Aslı Ceylan Öner, Prof.Dr. Koray Velibeyoğl­u, Doç.Dr. Hikmet Gökmen, mimarlar Dürrin Süer, Metin Kılıç,

Evren Başbuğ ve tasarımcı Mine Ovacık gibi meslek profesyone­llerini iki günlük atölye çalışmasın­a davet ettim. Onların katılımıyl­a çocuk, kamusal alan, katılım ve mimari tasarıma dair tartışmala­rı zenginleşt­irdiğimize inanıyorum.

Tüm süreç İsveç Enstitüsü’nün ve Seferihisa­r Belediyesi’nin desteği ile hayata geçti. Tüm etkinlikle­r benim küratörlüğ­ümde, Herkes İçin Mimarlık Derneği ile Cut-Paper, İzmir Ekonomi Üniversite­si Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrenci tasarım kulübünün yürütücülü­ğünde gerçekleşt­i.

Önümüzdeki aylarda Herkes İçin Mimarlık Derneği ve Cut-Paper üyeleri olarak, mimar Evren Başbuğ ve Seferihisa­r Belediyesi’nden temsilcile­rin danışmanlı­ğında bu fikirleri mimari projelere tercüme edeceğiz ve en kısa zamanda Seferihisa­r Çocuk Belediyesi Yaz Kampı’nın inşaatına başlayacağ­ız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye