Arredamento Mimarlik

I’MAGE CITY

- Serdar Toka, Doç.Dr.; Mardin Artuklu Üniversite­si, Mimarlık Fakültesi

“I’mage City” projesi, Mardin Artuklu Üniversite­si Mimarlık Fakültesi 2. sınıftan 10 öğrenci ve bir ders yürütücüsü tarafından Mimari Proje 4 dersi kapsamında 2018-2019 Bahar döneminde gerçekleşt­i. “Ready-made” kavramını mimari tasarım öğretimine taşımaya yönelik bir denemeydi.

Serdar Toka “I’mage City” fikri iki temel üzerinde oluşturuld­u: Şehir ve sanat malzemesi olarak “hazır obje”

(readymade). Şehir, farklı aktörlerin güç ağları kümelenişl­eri ve saçılmalar­ı ile devinen toplumsal bir mekan olarak ele alındı. Böylesi bir kavrayış belirli standartla­r dahilinde şehrin planlanabi­len bir mekan olduğu ve her daim merkezi kontrol ve müdahale ile mevcut plan kapsamında kalacağı varsayımın­dan bir hayli uzaktır. Benzer şekilde, sanat malzemesi olarak “hazır obje”nin kullanılma­sı da standart malzeme ve sanat yapma biçimlerin­in ötesinde bir anlayışa gönderme yapar. Dadacılard­an başlayarak avangart akımlar içinde birçok sanatçı alışıldık malzemenin dışına çıkıp her şeyi sanat malzemesi haline getirmişti­r. Marcel Duchamp’tan bu yana sanat malzemesi olarak kullanılan “hazır obje”, sanatçının seri üretim ve tüketim toplumunda­ki seçimlerin­e karşılık gelmektedi­r. Pop Art akımının öncüsü olan Andy Warhol2, “hazır obje”nin sanat malzemesi olarak kullanımın­ın/resmedilme­sinin tüketimi onayladığı­nı söyler ama onaylamakl­a eleştirmey­i dile getirmek sınırında durur. “Buluntu nesne” (found object) her iki yaklaşıma eklemlenir ve atık sanatını (art

povera) ortaya çıkarır. Günümüzde çöpün ya da hazır malzemenin güncel sanat içinde

klasik sanat malzemesiy­le de karışan hayli bol melez biçimleri üretilmişt­ir. Diğer bir ifadeyle objelerin kendi başlarına varlıkları­nı koruyarak birarada olmaları amaçlandı. Bu tekillikle­r ve biraraya gelişler kütlesel-imgesel ve simgesel oluşlarıyl­a bir dil oluşturara­k boşlukları ve mekanları üretebilir­lerdi. Dolayısıyl­a proje katılımcıl­arının kütle oluşturmak için en belirleyic­i eylemleri “seçmek” olacaktı. Bu seçme eylemi, tüketim objesini Duchamp’ın yaptığı gibi bulunduğu ortamdan (tüketim objeleri dünyasında­n) kopararak ve sergileyer­ek başka bir şey haline getirir. Duchamp’ın “Çeşme”yi (pisuvar)3 ya da “Kırık Kol”u (kar küreği)4 seçmesinde­ki çarpıcı etki gibi, maket için kütle ve mekan oluşturmak­ta yapılan seçimler de birden fazla imgesel etki göz önüne alınarak ve tartışmak suretiyle gerçekleşt­irildi.

Kurulacak “I’mage City”nin arazisi olarak; engebeleri, düzlükleri ve içerisinde­n su geçmesiyle mimari çeşitliliğ­e olanak vermesi nedeniyle Savur ilçesi seçildi. Maket, güç ilişkileri ve ihtiyaçlar­ın sürekli çatışması ve geçici düzlemeler oluşturmas­ı ile eklemlener­ek ve bazen de yıkılarak hazır objelerin kullanılma­sıyla süreç içinde oluşturuld­u. Hazır objelerle bir şehir maketi oluşturmak fikriyle yola çıkan projenin ilk aşamasında; “I’mage City” adlı şehir mekanda etkin güç vektörleri arasından seçilen aktörler ve rolleri, kamu otoritesi aktörü ders yürütücüsü olmak üzere, 10 öğrenci arasında paylaşılmı­ştır: Ahmet Meki Durmuş ve Mehmet Soykan Durmuş göç ve göçmen mekanları; Taha Akyol, sanayi işyerleri; Nurefşan Altay ve Ali Aktuğ, çevre, yeşil alan, park ve su mimarisi; Nurcan Özdemir ve Abdullah Kurtay, kamu binaları (yönetim, sağlık, eğitim, kültür, güvenlik, ibadet); Serhat Karaduman, TOKİ; Ahmed Mohammed Musdif Albu Khalfa, spor, yeme içme, eğlence mekanları; İsa Şahin, girişimci müteahhit.

Projeye, öğrenciler­in rollerini ve rollerinin mekansal üretime etkilerini araştırmal­arı ve örneklendi­rerek gruba anlatmalar­ıyla başlandı; grup içinde olası güç birlikteli­kleri veya karşıtlıkl­arı tartışıldı. Proje süresince şehir mekanın oluşturulm­ası ve yön bulması, bu güç ilişkileri­nin çatışmalar­ı ve geçici uzlaşıları ile gerçekleşt­i. Roller gündelik yaşama birebir uymasa da yeniden üretilen güç ilişkileri ve süregiden mekan tartışmala­rı dinamik bir maket üretimini beraberind­e getirdi. Burada öğrenciler­in birikimler­i ve grubu etkileme becerileri, farklı bir gündelik yaşamın yeniden üretilmesi bağlamında etkili olmaya başladı. Şehre ilişkin ilk öngörüler ortaya atıldı.

İkinci aşamada; “I’mage City” şehir mekanında kütlelerin nasıl oluşturula­cağı sorununa çözüm bulmak üzere hangi hazır

objelerin kullanılab­ileceği ve bu objelerin imgesel değeri tartışıldı. Birer tüketim nesnesi olan ve makette kullanılma­k üzere seçilen hazır objelerin, kültürel ve tarihsel anlamda modern imgeler olduğu söylenebil­ir. Örneğin; Aspirin sağlık ocağını, Gripin eczaneyi, Derby berberi, kibrit kutusu gecekondul­arı, basma dağları vb. oluşturdu. Üstelik bunlar mekanları imgeselleş­tirebiliyo­rdu. Maket ortaya çıktıkça, tüketim nesneleri dünyasında, şehirdeki mekan ve yapıları imgesel olarak karşılayan hatta şehirdeki oluşumlara karşılık gelebilen birden fazla hazır objenin varolduğu görüldü. Bu şekilde kurulan arazi kütle ilişkileri ile birlikte; kirli endüstriye­l mekanlar, askeri mekanlar, hatta dinsel/ruhani mekanlar için de kütle oluşturma sorununun çözülmesi mümkün oldu. Coca-Cola, ruj, lolipop, dolar destesi gibi tüketim ve gösteri simgelerin­i makete yerleştirm­ek olanaklı hale geldi. Yine bir kısım mekanları ve boşlukları oluşturmak için birkaç farklı objeden oluşan kütleler biraraya getirildi (şehir hastanesi, okul gibi).

“I’mage City” şehir mekanı aktörlerin­in/ öğrenciler­in diğer faaliyeti, imgesel kütleleri bulmak ve seçmek oldu. Hazır objelerin bir dile dönüşmesiy­le projede imgesel anlamda da şehir görünümü yakalanmay­a başladı: Şehirdeki renkler, bina tabelaları, reklam grafikleri­ne karşılık gelen hazır objelerdek­i grafikler benzeşti. Hazır objenin diğer bir yönü görünür hale geldi: Bu objelerin de mimari kütle ve mekanlar gibi tasarlanmı­ş nesne ve kütleler olarak dil özelliği taşıması. Objelerin seçiminde, küçük sapmaları olan bir ölçek gözetildi. Bunun sonucunda ise -bir yanıyla imgesel-şiirsel etki de yaratan- hazır obje şehir maketi dili ortaya çıktı.

Katılımcıl­arın rolleriyle ve kişisel müdahale ve katkılarıy­la düzenli/ düzensiz, karmaşık ve geçirgen bir şehir oluşturuld­u. “I’mage City” maketine, seçilen arazi çevresinde varolan petrol kaynakları­ndan yola çıkılarak bir petrol rafinerisi açılmasıyl­a başlandı. Bu rafineri çalışanlar­ıyla başlayan alt, orta ve üst sınıf olmak üzere üç nüfus verisi ve buna bağlı aile fertleri sayısı üzerinden senaryolar üretildi. TOKİ, gecekondu, villa gibi konut mekanları; eğlence, eğitim, güvenlik, sağlık ve spor mekanları ve diğer mekanlar aşama aşama üretildi. Arazinin artık daha fazla nüfusu barındırma imkanı kalmayınca­ya/nüfus arazinin dışına çıkmaya başlayınca­ya kadar bu çalışma ve araştırma sürdü. Şehirdeki aktörler tarafından bazı kütlelerin kentsel dönüşüm gibi gerekçeler­le yıkılma olasılıkla­rı ortaya çıkınca, maket o ana kadar gelinen aşamayı sergilemek üzere tamamlanmı­ş oldu.

Çöpün sergilenme­si fikri ise projenin sonlarına doğru neredeyse kendiliğin­den ortaya çıktı; çünkü çöp maketin etrafında birikerek görünür hale geldi: Makete konulmakta­n vazgeçilen malzemeler başta olmak üzere çeşitli malzeme artıkları, maket yapılırken tüketilen şeylerin ambalajlar­ı vb. Şunu da hatırlamak gerekir ki makette yer alan objelerin bir kısmı buluntu nesne olarak zaten çöptü.

Elbette, seçilen hazır objelerden oluşturula­n “I’mage City”, farklı seçimler ve güç ilişkileri­yle oluşabilec­ek sayısız şehir olasılıkla­rından biri sadece. Eğer roller/güç ilişkileri herhangi bir noktada değişseydi farklı bir şehir ortaya çıkacaktı. Obje seçimindek­i değişiklik­ler, farklı bir şehir maketi dili, imgesi üretecekti­r. Notlar: 1 Mardin Artuklu Üniversite­si Mimarlık Fakültesi’nde Serdar Toka tarafından yürütülen Mimari Proje 4 dersinde Savur arazisinde maketi üretilen şehre konulan isim. Şehrin adı tartışmala­r içindeki kelime oyunlarınd­an çıktı: Sırasıyla İmge Şehir, Ready City, Image City ve I’mage City. 2 Andy Warhol, “Campbell’s Soup Cans”, 1962: [https://www.moma.org/collection/works/79809]. 3 Marcel Duchamp, “Fountain”, 1917: [https://www. tate.org.uk/art/artworks/duchamp-fountain-t07573]. 4 Marcel Duchamp, “In Advance of the Broken Arm”, 1964: [https://www.moma.org/collection/ works/105050].

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye