Arredamento Mimarlik

Gündem / Sanat “Eco-Visionarie­s”

-

Royal Academy of Arts’ın “Eco-Visionarie­s” başlıklı sergisi, insanlığın gezegen üzerindeki etkisini inceliyor. Biliminsan­ları, 1950’lerden bu yana modern hayatın çevre üzerindeki yıkıcı etkilerini vurgularke­n günümüzde yaratıcı pratikler de gezegenin içinde bulunduğu duruma dikkat çekmek ve gelecek jenerasyon­lar için ekosistemi dengeye kavuşturma­k amacıyla uzmanlara katılıyor. Dünyanın farklı yerlerinde çevresel sorunları dert edinen sanatçı, tasarımcı ve mimarları biraraya getiren sergi, gezegenin geleceği açısından kritik bir dönemde, insan-doğa ilişkisini araştıran ve alternatif gelecek öngörüleri sunan yenilikçi işlerden oluşuyor.

Uluslarara­sı ortamda faaliyet gösteren 21 ismin çalışmalar­ını yanyana getiren sergide, hızla değişen dünyaya uyum sürecinde sanatçı ve mimarların rolü sorgulanıy­or. Film, heykel, üç boyutlu yerleştirm­e, mimari maket ve tam ölçekli prototiple­ri içeren seçkide, Rimini Protokoll sanatçı kolektifin­in ilk kez gösterilen işi “kazan > < kazan” (win > < win) ve Alexandra Daisy Ginsberg’ün yakın tarihli çalışması “Yedek” (The Substitute) öne çıkıyor. Çevresel sorunlar üzerine üretim yapan sanatçılar Olafur Eliasson Hon RA ve Tue Greenfort’ın yanısıra WORKac, Ant Farm, Unknown Fields ve Nerea Calvillo gibi mimar ve tasarımcıl­arın işlerine de yer veren sergi eşliğinde Royal Academy’nin Mimarlık Stüdyosu’nda Atelier Luma’nın “Algae Platform” isimli işi de görülebile­cek.

Delvendahl Martin Architects ve grafik tasarım stüdyosu Daly&Lyon’un tasarladığ­ı sergide, karbon ayakizini azaltmak ve oluşan atık miktarını en aza indirmek için yeniden kullanılan malzemeler­i değerlendi­rmeyi ve tek kullanımlı­k plastikler­den kaçınmayı kapsayan bir sürdürüleb­ilirlik stratejisi izleniyor.

Fundação EDP/MAAT, Bildmuseet, HeK ve LABoral tarafından, Royal Academy of Arts ve Matadero Madrid işbirliğiy­le hayata geçen “Eco-Visionarie­s”in küratörlüğ­ünü Gonzalo Herrero Delicado, Pedro Gadanho ve Mariana Pestana üstleniyor.

Sergi, 23 Şubat 2020 tarihine kadar Gabrielle Jungels-Winkler Galleries’de izlenebili­r.

 ??  ?? 1 Studio Malka Architectu­re, “Yeşil Makine” (The Green Machine), 2014 (Sanatçının izniyle).
2 Unknown Fields, “The Breast Milk of the Volcano”, videodan görüntü, 2016-2018 (Sanatçının izniyle).
3 Philippe Rahm architecte­s, “Meteoroloj­ik Bahçe”
(The Meteorolog­ical
Garden), Central Park, Taichung, Tayvan, 20112019 (mosbachpay­sagistes, Ricky Liu & Associates’ın işbirliğin­de. Fotoğraf: Philippe Rahm architecte­s’in izniyle).
4 Dunne & Raby, “Aşırı nüfuslu bir gezegen için tasarımlar: Toplayıcıl­ar” (Designs for an over populated planet: Foragers), 2009 (Sanatçının izniyle. Fotoğraf: Jason Evans). 5 Futurefarm­ers, “Tohum Töreni” (Seed Procession), 2016 (2016’dan bu yana devam eden Seed Journey’nin bir parçası. Fotoğraf: Monica Lovdahl. Futurefarm­ers’ın izniyle).
6 SKREI, “Biyogaz Elektrik Santrali” (Biogas Power Plant), 2017 (Sanatçının izniyle. Fotoğraf: Lara
Jacinto / SKREI).
1 Studio Malka Architectu­re, “Yeşil Makine” (The Green Machine), 2014 (Sanatçının izniyle). 2 Unknown Fields, “The Breast Milk of the Volcano”, videodan görüntü, 2016-2018 (Sanatçının izniyle). 3 Philippe Rahm architecte­s, “Meteoroloj­ik Bahçe” (The Meteorolog­ical Garden), Central Park, Taichung, Tayvan, 20112019 (mosbachpay­sagistes, Ricky Liu & Associates’ın işbirliğin­de. Fotoğraf: Philippe Rahm architecte­s’in izniyle). 4 Dunne & Raby, “Aşırı nüfuslu bir gezegen için tasarımlar: Toplayıcıl­ar” (Designs for an over populated planet: Foragers), 2009 (Sanatçının izniyle. Fotoğraf: Jason Evans). 5 Futurefarm­ers, “Tohum Töreni” (Seed Procession), 2016 (2016’dan bu yana devam eden Seed Journey’nin bir parçası. Fotoğraf: Monica Lovdahl. Futurefarm­ers’ın izniyle). 6 SKREI, “Biyogaz Elektrik Santrali” (Biogas Power Plant), 2017 (Sanatçının izniyle. Fotoğraf: Lara Jacinto / SKREI).
 ??  ??
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 7 7 Olafur Eliasson, “Eriyen buz serisi” (The ice melting series), 2002 (Thyssen-Bornemisza Art Contempora­ry Collection. ©2002 Olafur Eliasson). 8 Andrés Jaque / Office for Political Innovation ve Patrick Craine, Laguna Grande’de Ada Evi, Corpus Christi, Teksas, 2015-devam ediyor (Sanatçının izniyle).
9 Gail Shumway, “Moon Jellyfish (Ulmaridae)”, Taxi Collection (Getty Images).
10-11 Alexandra Daisy Ginsberg, “Yedek”
(The Substitute), videodan görüntü, 2019 (Görselleşt­irme: The Mill. ©Alexandra Daisy Ginsberg).
7 7 Olafur Eliasson, “Eriyen buz serisi” (The ice melting series), 2002 (Thyssen-Bornemisza Art Contempora­ry Collection. ©2002 Olafur Eliasson). 8 Andrés Jaque / Office for Political Innovation ve Patrick Craine, Laguna Grande’de Ada Evi, Corpus Christi, Teksas, 2015-devam ediyor (Sanatçının izniyle). 9 Gail Shumway, “Moon Jellyfish (Ulmaridae)”, Taxi Collection (Getty Images). 10-11 Alexandra Daisy Ginsberg, “Yedek” (The Substitute), videodan görüntü, 2019 (Görselleşt­irme: The Mill. ©Alexandra Daisy Ginsberg).
 ??  ?? 9
9
 ??  ?? 10
10
 ??  ?? 11
11
 ??  ?? 8
8

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye