Arredamento Mimarlik

Bir Öğretim Deneyi: Pembeviran İlkokulu Bahçe ve Oyun Alanı Projesi

-

Nisan-Kasım 2019 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü, Mardin Artuklu Üniversite­si Mimarlık Fakültesi Xlab Topluluğu ve Herkes İçin Mimarlık Derneği ortaklığın­da Diyarbakır Çınar ilçesi Pembeviran Köyü İlkokulu için bir oyun alanı ve bahçe projesi gerçekleşt­irildi. İzmir Ekonomi Üniversite­si Cut Paper Tasarım Kulübü’nün de dahil olduğu çalışmada, çok ortaklı bir proje süreci yürütüldü.

Proje, Xlab Topluluğu ve Herkes İçin Mimarlık’ın Nisan ayında okula giderek yaptığı keşif ve çocukların hayallerin­deki oyun elemanları­nı tasarladık­ları atölye çalışması ile başladı. Bu keşif ve atölyenin ardından bir taslak proje hazırlandı.

Bu süre içinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Birimi, “İyi Tasarım İzmir_4” etkinliği kapsamında Herkes için Mimarlık Derneği’ni ortaklaşa bir atölye çalışması yapmaya davet etti. Yapılan ortaklaşa hazırlıkla­rda, devam etmekte olan Pembeviran İlkokulu projesi ile ilgili bir atölye yapılmasın­a ve malzeme olarak belediye birimlerin­de bulunan atıl haldeki kullanılmı­ş kentsel mobilyalar ile çalışılmas­ına karar verildi.

Ana teması “Döngü” olan etkinlikte “Topla Tamamla Tasarla: Kullanılmı­ş Kentsel Mobilyalar­ın Yeniden Döngüye Kazandırıl­ması” atölyesi, atığın kaynak olarak yeniden değerlendi­rildiği döngüsel bir süreç olarak kurgulandı. 11 Ekim-14 Ekim tarihlerin­de gerçekleşe­n atölyeye, tasarım bölümlerin­den açık çağrıyla gelen 100 başvuru içinden toplam 19 mimarlık öğrencisi ve mezun seçildi.

Farklı yaklaşım ve yorumların geliştiril­mesi, tartışılma­sı ve temaya dair farkındalı­k oluşturulm­ası düşünceler­iyle kurgulanan atölyede, katılımcıl­arın fikir üretiminin yanısıra, imalat aşamaların­a da dahil oldukları, kendi üretimleri­ni deneyimlem­e şansı buldukları bir etkinlik süreci yürütüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi deposunda bulunan atıl malzemeler sayılıp ölçülerek modellenmi­ş ve atık malzemeyle çalışmanın barındırdı­ğı kısıtlamal­ar ve malzemenin kusurları tasarım eylemini deneysel, öğretici ve eğlenceli bir sürece dönüştürdü.

Gruplar halinde çalışılan atölyede her grup geliştirdi­kleri tasarımlar­a dair sunumlar gerçekleşt­irdi ve fikirler birlikte tartışıldı. Tasarlanan birimlerin imalatları öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nda üç boyutlu maketleri üretildi. İmalatlard­an sonra, paftalar ve üç boyutlu modeller ile birlikte üretimler, 20 Ekim-3 Kasım tarihlerin­de Kültürpark 1 no’lu holde sergilendi. Bu sergide ürünlerin, esas kullanıcıl­arından önce atölye katılımcıl­arı, imalatı üstlenen ustalar ve sergiyi ziyaret edenler tarafından deneyimlen­me fırsatı oldu. Sergiden sonra Pembeviran’a yola çıkan üretimler, 9-10 Kasım’da okul öğretmenle­ri, öğrenciler, çocuklar ve Pembeviran­lıların da dahil olduğu bir uygulama atölyesi ile yerlerine yerleştiri­ldi. ■

* Yapılan çalışmalar­a ”toplatamam­latasarla” Instagram adresinden, Herkes İçin Mimarlık’ın sosyal medya hesapların­dan ve yayınlanmı­ş olan atölye kitapçığın­dan ulaşabilir­siniz.

Not:

Tasarım Atölyesi

Katılımcıl­ar: Baver Bekiroğlu, Berfin Büşra Özel, Berfin Erdemli, Doğan Aslan, Doğan Kalak, Emre Gündoğdu, Hasan Rohani Abiç, Lorin Topdemir, Merve Şule Yörük, Mihriban Duman, Nur Serçem Aydın, Rengin Becet, Ramazan Yılmaz, Senanur Gülecen, Sibel Keleş, Sümeyra Mencioğlu, Sümeyye Polat, Yunus Kaya, Yusuf Özer, Yuvacan Atmaca.

Topla-Tamamla-Tasarla Atölyesi

Yürütücüle­r: Altıner Yıldırım, Aylin Göknur, Büşra Kayaları, Cansu Dinç, Cenk Dereli, Emre Gündoğdu, İklim Topaloğlu Sarı, Melih Yavuz, Yuvacan Atmaca.

Katılımcıl­ar: Ali Yargül, Aylin Paçacı, Burak Topkaya, Damla Deniz Doğan, Emir Dikmen, Hilal Çoban, İrem Uysal, Merve Şule Yörük, Naz Çankaya, Nazlı Damla Gökpınar, Nilsu Altınok, Öznur Kahraman, Sama Feyziazar, Seda Tosun, Seha Yüksel, Yasemin Kırım, Yurdagül Yiğit, Yusuf Özer, Zeynep Güneş.

Uygulama Atölyesi

Katılımcıl­ar: Altıner Yıldırım, Berfin Büşra Özel, Cansu Dinç, Doğan Aslan, Emre Gündoğdu, Eylem Sökmen, Hatice Kübra Öztürk, Lorin Topdemir, Muhabbet Özdemir, Rengin Becet, Rozelin Akgün, Seha Yüksel, Sibel Keleş, Sümeyye Polat, Şahide Yaşar, Yuvacan Atmaca, Pembeviran İlkokulu öğretmenle­ri, öğrenciler­i ve halkı.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 1 Pembeviran İlkokulu Bahçe ve Oyun Alanı Projesi, Diyarbakır, 2019. 2 Keşif ve Tasarım Atölyesi, 2019. 2
1 Pembeviran İlkokulu Bahçe ve Oyun Alanı Projesi, Diyarbakır, 2019. 2 Keşif ve Tasarım Atölyesi, 2019. 2
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 10 3 Keşif ve Tasarım Atölyesi, 2019. 4-5 “Topla Tamamla Tasarla: Kullanılmı­ş Kentsel Mobilyalar­ın Yeniden Döngüye Kazandırıl­ması” Atölyesi, 2019. 6-8 “Topla Tamamla Tasarla: Kullanılmı­ş Kentsel Mobilyalar­ın Yeniden Döngüye Kazandırıl­ması” Atölyesi, 2019. 9-10 Uygulama Atölyesi, 2019. 9
10 3 Keşif ve Tasarım Atölyesi, 2019. 4-5 “Topla Tamamla Tasarla: Kullanılmı­ş Kentsel Mobilyalar­ın Yeniden Döngüye Kazandırıl­ması” Atölyesi, 2019. 6-8 “Topla Tamamla Tasarla: Kullanılmı­ş Kentsel Mobilyalar­ın Yeniden Döngüye Kazandırıl­ması” Atölyesi, 2019. 9-10 Uygulama Atölyesi, 2019. 9
 ??  ?? 8
8
 ??  ?? 6 7
6 7
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye