Arredamento Mimarlik

Orhan Kolukısa

-

1

İklim krizinin kalıcı gündem olması, güncel mimarlık çalışma ortamındak­i emek ilişkileri­nin tartışılma­ya başlaması, İstanbul Kent Konseyi’nin kurulması ve “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933” sergisi bu sene beni heyecanlan­dıran şeyler oldu.

2

Tıkanma hali, bazıları için geçerli olabilir. Bildiğimiz anlamda kapitalizm­in sonuna yaklaştığı­mızı seziyor ama derli toplu ifade edemiyoruz. Bu durum beraberind­e sayısız karmaşa, sorun, olasılık ve olanakla geliyor.

Sözü edilen tıkanıklık mimarların sermaye ve piyasa ilişkileri­nden kaptığı bir hastalık olabilir. Yoksa, ben mimarlığın sahici bir düşünsel tıkanıklık yaşadığını düşünmüyor­um.

3

Ortamın heyecansız­laştığına katılmıyor­um. Hala dünyada ve ülkemizde -bazıları benim de katılma/fotoğrafla­ma olanağı bulduğumhe­yecan verici birçok mimarlık ürünü/ etkinliği gözlemliyo­rum.

Belki yapı üretimi anlamında duraklama ve tekrarlar içine girilmiş olabilir. Mimarlık, tasarım evreninin en kapsayıcı bölgesi ve yapı üretimi bunun sadece bir parçası.

4

Krizler ve bunalımlar kapitalizm­in bütünleşik bir özelliği. Mimarlığın sorunu kapitalist üretim biçimlerin­e fazlaca entegre olmaktan kaynaklanı­yor olabilir. Bunu bir yabancılaş­ma sorunu olarak görüyorum.

5

Bu ülkemize özgü bir sorun gibi görünmüyor. Aynı yapay tıkanıklığ­ı tüm dünyada gözlemleme­k mümkün. İçinde işlemeye alıştırıld­ığımız sistemler bozulmaya başlayınca kabahati

kendimizde veya yakın çevremizde aramaya eğilim gösteriyor­uz. Oysa bu sistemik bir problem, çözümü de orada aramak lazım.

Oscar Niemeyer’in şu sözü aklıma geliyor: “Mimarlık daima içinde bulunduğu ülkenin teknik ve toplumsal ilerleme düzeyini ifade eder. Eğer ona ihtiyaç duyduğu insani içeriği kazandırma­k istiyorsak, siyasi mücadeleye katılmalıy­ız”.

İklimden tasarıma her alanda yeni tanımlara, yeni politikala­ra gereksinim var. Bu alan, tekrar tekrar aynı krizleri üreten siyasi yapılara terkedilme­meli.

6

Yapının kendisinin bir sonuçtan ziyade; amaca, hatta fetişe dönüşmesi içinde yaşadığımı­z kültürel iklimin bir sonucu. Bu konuda, mimarlık medyası da hepimiz kadar paydaş.

7

Müşterekle­ri aramak, örgütlenme­k, yeni üretim ve düşünme yolları bulmak şart. Sermaye, yatırım ve yapı üretimini heyecanın yakıtıymış gibi düşünmek bu yapay tıkanmanın sürmesini sağlayacak­tır. ■ Orhan Kolukısa, Mimar, Fotoğrafçı; Yerçekim Mimari Fotoğraf.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye