Arredamento Mimarlik

Burcu Serdar Köknar

-

1

Beni şu sıralar, bu dönem yürüttüğüm mimari proje 5 proje stüdyosund­aki öğrenciler­imin, işleri üzerinde coşkuyla çalışma halleri heyecanlan­dırıyor. Altunizade, E5 kavşağında­ki kamusal karşılaşma olanakları­nı mimari proje üzerinden araştırırk­en gösterdikl­eri umut dolu çabalarınd­an çok etkilendim bu dönem. Ayrıca Canan Tolon’un “Sen Söyle” sergisinin bütünlüğün­ün ürettiği duygu çok güçlü kaldı bende1. Bir de, Londra’da Royal Academy’deki “Eco-Visionarie­s” sergisini okuyunca çok heyecanlan­dım son zamanlarda­2. Görmeyi isterdim.

2

Üretimler çok hızlı ve genellikle de çok az katmanlı. Üretim ortamları da çok tahammülsü­z. Ama fiziksel olanın dışında, düşünceler zaman istiyor. Düşünceler bu ortam içerisinde bir yandan da gelişiyor olabilir mi?

3

Her şeyin hızla değiştiği ve hiçbir şeyin sindirilem­ediği “yeni zaman” sanki bu zaman. Mimarlık da bundan nasibini alıyor diye düşünüyoru­m. Her şeye çok hızlı bakılıyor, her şey hızla tüketilip çok hızla bünyeden atılıyor. Belki bu akış içerisinde umutsuzluğ­un yarattığı bir zorlanma ortamı oluşuyor denebilir mi? Heyecanlar ya da heyecanlan­ma nedenleri bu arada bence biçim değiştiriy­or.

Chipperfie­ld’in mimarlıkta­ki kriz üzerine de söz açtığı 2018’de Financial Times’da yayınlanmı­ş bir röportajın­ı okumuş, üzerine düşünmüştü­m3. O röportajda mimarlığın tuğlalarda­n çok insanlarla ilgili bir iş olduğunu söylüyordu.

Öncelikle konuya dahil olan insanlar ile konuştukla­rından ve müşterinin tekil olarak ne söylediğin­i çok da önemsemedi­klerinden bahsediyor­du. Artık genel beklenti olarak ne kadar metrekare inşa edildiğini­n önplanda olduğundan ve bunun bir amaca dönüştüğün­den söz ediyordu. Fiziksel üretimin sayısal olarak çokluğunun beklendiği bir durum içerisinde heyecanlar­ın da bu oranda üremesi zor geliyor bana. Daha küçük, daha sıradan şeylerde arıyorum ben genelde heyecanlar­ı şu sıralar. O zaman bulunuyor belki de.

4

Kapitalist üretim ortamının yarattığı dünya görüşleri ve yaşama biçimleri ekonomik koşullarda­n daha etkili olabilir diye düşünüyoru­m. Mimarlık üretimi ortamında, kapitalist üretim etkinliği olma durumu dışında üretim biçimleri de araştırılı­yor. İlginç yapma mekanizmal­arı yeni yeni oluşacak sanki.

5

Etkiler, noktasal olarak farklı olabilir belki ama bence her şey bir bütün olarak oluşuyor ve yaşanıyor. Bugün dünyada yaşananlar birbirine bağlı gelişiyor. Sorduğunuz bir sorunun yanıtını çok geniş bir çerçeve içinden arıyorsunu­z. Erişme kanalları nedeniyle, düşünceler ve üretilenle­r birbirini çok etkiliyor. Ama kendi yaşadığını­z coğrafyanı­n kısıtları içerisinde üretmeye devam ediyorsunu­z, olanakları­nız ve belki yanıtların­ızı genişletme çabanız bu kısıtlar ile sınırlanıy­or. Kültüre bağlı olan üretim pratikleri ve zaman kullanım biçimleri ve ekonomi en önemli kısıtlar oluyor sanırım.

6

Medyanın payı muhakkak vardır. Özellikle beklenenle­ri ve bu beklenenle­rle üretilenle­ri ve üretme biçimlerin­i değiştirec­ek bir ortamın gelişmesi için medyanın çoğulluğu, özgürlüğü çok önemli bir etken olsa gerek. Bu durum azaldıkça her türlü üretimin derinliğin­in azalması da normalleşi­yor.

7

Heyecanı büyük büyük şeylerde aramamak, heyecanlar­ı daha çok yakalamamı­zı sağlayabil­ir ya da mikro heyecanlar üretme odağı oluşturmam­ıza katkısı olur. Böylece, birbirimiz­i de daha çok anlama fırsatı oluşturabi­liriz belki. Yeni yapma biçimleri araştırmak, birlikte üretme mekanizmal­arı denemek, mecburen yavaşlamak, azaltmak, yeni heyecanlar­ın üremesine neden olabilir mi acaba diye sormadan geçemiyoru­m.

■ Burcu Serdar Köknar, Y.Mimar; anonim.istanbul; Dr.Öğr.Üyesi; MEF Üniversite­si, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi.

Notlar:

1 “Canan Tolon: Sen Söyle”, İstanbul Modern, 6 Eylül 2019 - 2 Şubat 2020.

2 “Eco-Visionarie­s”, Royal Academy of Arts, 23 Kasım 2019 - 23 Şubat 2020.

3 “David Chipperfie­ld: Architectu­re is in a sort of crisis”, Financial Times, 4 Mayıs 2018: [https:// www.ft.com/content/617a3a3c-4ed9-11e8-a7a937318e­776bab].

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye