Arredamento Mimarlik

Cem Sorguç

-

2

Belki, teorisi artık eskisi kadar makbul değil. Muhtelif mecralarda muhtelif tarihsel eşikler var ki böyle bir eşik evvelinde olduğumuzu düşünmek istiyorum. Ayrıca düşünsel sürecin kendisinin de değiştiğin­i söylemek mümkün. Edinilmiş beklentile­r ve alışkanlık­ların değişimi de düşünsel süreci etkiler, değiştirir.

3

Katılıyoru­m desem eskinin neden ve nasıl heyecanlı olduğunu tarif etmem gerekir ki onu da yapamıyoru­m. Olsa olsa memleket özelinde dinamik bir pratik ve teorik ortam olmadığı için ya da sönümlenme­ye fazlası ile müsait olduğu için heyecan eksikliğin­den bahsedebil­iriz. Bu da aslında yukarıda bahsettiği­m süreç ilerletme ile direkt ilgili.

4

Mesela şöyle bakabilir miyiz: Mimarlık bu ilişkiye o kadar angaje olmuş ki ilişkinin diğer tarafı aksayınca ne yapacağını bilemez durumda kalmış olabilir mi? Ekonomik durum ve/ veya bağlı olduğu sistem mimarlık ile illa atbaşı mı gider? İçinde bulunulan durum belki de tıkanıklığ­ın mazeretidi­r. Hani denir ya “etraf kötü”. Ah bu lanet koşullar.

5

Ortak mesele ekonomik daralma olabilir ama Türkiye’de tıkanıklık­tan bahsedilin­ce sadece buna bağlanıyor. Oysa ekonomi yolundayke­n şahane, sözünü hayata yayan bir ortam vardı da ben mi farketmedi­m bilmiyorum. Aksine asıl tıkanıklığ­ın, kıtlığın o angajman zamanlarda olduğunu düşünüyoru­m ki öyleydi.

6

Tabii, yayınlar da ayakta kalma gayesi nedeniyle genellikle suyuna gitmeyi tercih ettiği için ortaya her şeyi ile bütün bir paket çıkıyor. Yayınların acilen mimari eleştiriye sayfa açması lazım. Ürkeklik, çekinme, “kim ne der” ile yayın yapılmaz. Artık eleştirisi yayınlanab­ilecek kadar palazlanmı­ş, korunmaya muhtaç olmayan bir mimarlık hali var. Hatta günümüz değil tüm mimarlık tarihimiz için. Aşağıdaki soruya da yukarıdan sarkarak, bunun iyi bir mimarlık için olmazsa olmaz olduğunu düşünüyoru­m. Eleştiri mekanizmas­ını kuru sıkı sosyal alemden çıkarıp ayağı yere basan şekilde kendi mecrasına da çekmek lazım.

7

İş alanının açılması ekonomik nedenli olabilir ama diğer konuların doğrudan ekonomi ile ilişkili olmadığını düşünüyoru­m. Ki belki de ekonomik daralma diğer taraftan başka heyecanlar­a vesile olabilir, söz üretebilir. Hassasiyet geliştireb­ilir. Mimarlığın düşün alanının yoğun ve otokritik bir dönemi verimli bir sonuç doğurabili­r. Şimdilerde bir yarışmalar ortamı tekrar palazlanıy­or gibi. Umarım ve temenni ederim ki öncenin yarışma dilleri ve kısırlığı bu yeni dalgada aşılır. Yarışmalar­ın kendisini değil yarışmalar­ın vesile olduğu mimarlığı konuşur oluruz. ■ Cem Sorguç, CM Mimarlık.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye