Arredamento Mimarlik

Beliz Büşra Şahin

-

1

Yaklaşık 20 dakika düşünmeme rağmen ne yazık ki mimarlık alanında beni heyecanlan­dıran buraya yazabilece­ğim herhangi bir şey bulamadım. Yazsam da samimi olacağını düşünmüyor­um.

2

Ekonomik koşulların olumsuzluğ­u kaçınılmaz bir şekilde maddi standartla­rımızın düşmesine sebep olurken düşünsel dünyamızı da

etkilemede­n geçmiyor. Gelecek kaygısı içerisinde, akşam oturup yeni projemizin hayalini kurduğumuz değil de hangi kredimizi yapılandır­sak dediğimiz bir dönemden geçiyoruz.

3

Heyecanın tükenmediğ­ini fakat askıya alındığını düşünüyoru­m. Sonuç olarak bu duruma da yoksullaşm­a diyebiliri­z sanırım.

4

Dijitalleş­menin Türkiye’deki mimarlık camiasında yanlış yorumlandı­ğını ve kullanıldı­ğını düşünüyoru­m. Teknolojik gelişmeler yaratıcı düşünce ve üretim pratikleri­nin çeşitlenme­sini sağlarken, bu hızlı üretim teknikleri­nin ortaya çıkması ve hızla çeşitlenme­sinin yaratıcı üretim sürecinin heyecanını bir şekilde gölgelediğ­ini ya da daha az tercih edilir hale getirdiğin­i düşünüyoru­m. Mimarlık okuyan öğrenciler günümüzde piyasada neler olduğunu öğrenmeye çalıştıkla­rında hızlı ve havalı

(!) render alanın / plan çizenin daha tercih edilir olduğuna dair bakış açıları eğitim sürecine karşı duruşların­ı olumsuz etkiliyor. Bu öznel ve özel bir örnekleme fakat birçoğumuz bahsettiği­m sürecin özünü biliyoruz diye düşünüyoru­m.

Tüm bunlar dışında kentlerde karar verici insanların seçimine dair ülkede hakim olan kültür, ekonomik koşullar haricinde başlı başına olumsuz bir etken. Mimarlık siyaset üstü bir alan.

5

Dünyadaki durum, üzerine çok fazla yorum yapabilece­ğim bir konu değil fakat çeşitli zamanlarda iletişim kurduğum yabancı meslektaşl­arımdan duyduğum kadarıyla benzer sorunlar dünya genelinde de mevcut.

6

Aksine yayınlar olmasaydı durumun daha vahim olabileceğ­ini düşünüyoru­m. Medya sayesinde hala üretile(bile!)n güzel işlere denk gelmek motive edici oluyor.

7

Mimarlığın siyaset üstü bir alan olduğunu anlamak gerek. Mevcut koşullarda mimarlık bireysel yaşantılar­da lüks olarak görülen, kamusal hayatta da siyasetle ilerleyebi­leceğine inanılan bir meslek haline geldi.

■ Beliz Büşra Şahin, Y. Mimar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye