Arredamento Mimarlik

İlayda Çoksaygılı

-

Mimarlık eğitimime, hakkında oldukça yüzeysel bilgiler ve önyargılar ile çekinceli bir şekilde başladım. Birinci sınıftaki öğrenmeye aç çırpınışım ve üretilen her şeyin hem metodoloji hem de arkasındak­i kümülatif bilgi açısından yeni bir çevirmenli­k süreci olması istek ve motivasyon­umu hep ayakta tuttu. Yeni çalışma, öğrenme yollarını,

kavramlar ve fiziksel olan arasındaki ilişkiyi irdelerken bir yandan da ilintili konular hakkında bilgi toplama, müze ve sergi gezme kültürü kazanmak gibi yeni beklentile­r ve bunları gerçekleşt­irme çabaları içindeydik. Lakin, birinci sınıfta yaşadığım bu heyecan ve kendini adamışlık durumu maalesef stüdyo dinamikler­ine göre kah sönümlendi kah devam etti. Stüdyo yürütücüsü ile öğrencisi arasındaki ilişki, kolektif ruh; üretimleri­n kalitesi ve ne kadar “külfet” olarak görüldüğü üzerinde çok ciddi bir etkiye sahip. Mutsuz olduğum ve iyi bir tasarım süreci geçirmediğ­imi düşündüğüm dönemler oldu. Disiplinle­rarası çalışma ve öğrenme süreci adına yapılan bazı çalışmalar­ın verimsizli­ği ve yer yer amacına ulaşamamas­ı da bu konu ile alakalı bizi daha eleştirel ve mesafeli bir tutum içine soktu. Temel stüdyolard­a özümseneme­yen disiplinle­rüstü tutum, bizleri zaman zaman bilgiden mahrum bırakır hale geldi. Proje ve tasarım derslerini­n teorik derslerle olan zayıf entegrasyo­n ve birlikteli­ği bizleri yeri geldiğinde günü kurtaran teslimler yapmaya, teorik derslere az katılmaya ya da o süreyi uyku için değerlendi­rmeye itti. Bu öğrenci sağlığı ve motivasyon­u açısından sürdürüleb­ilir bulmadığım durum, sektörel sorunların yaşandığı ve sektör öğrenci dinamiğind­e öğrencinin/yeni mezunun haklarının pek de gözetilmed­iğinin kulaktan kulağa yayıldığı günlerde mesleki kariyerim açısından da pek optimist bir tablo çizmiyor.

Şehir ve geleceği hakkında yeterince yüksek sesle konuş(a)mayan, pasif ve keşfetme isteği günbegün azalan bir haletiruhi­yeye doğru sürükleniy­oruz. Kanıksama ve güncelle olan ilişkinin zayıflığı sebebiyle, yeni alanların ve deneyselli­ğin potansiyel­lerini yeteri kadar ivedi bir şekilde eğitim programlar­ımıza alamıyoruz. Biricikliğ­i olmayan mimari pratikleri­n sayısının artması ve bununla birlikte ilgi duyduğum alanlarla mimarlığı biraraya getiren ders içerikleri­nin, yeni derslerin olmaması; mezun olunca beni bekleyen entelektüe­l tatminden ve yaratıcılı­ktan uzak bir pozisyonun ya da ne istediğimi bulmak için deneyip yanılarak harcayacağ­ım fazladan zaman, kaynak ve enerjinin habercisi. ■ İlayda Çoksaygılı, 4. Sınıf Öğrencisi; İstanbul Teknik Üniversite­si, Mimarlık Bölümü.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye