Arredamento Mimarlik

Reichstag Binası | Berlin

-

Almanya Parlamento­su’nun tasarımı için 1882 yılında bir yarışma düzenlendi. Yaklaşık 200 projenin katıldığı yarışmayı Frankfurtl­u mimar Paul Wallot kazandı. 1884 yılında başlayan inşaat 1894 yılında tamamlandı. Neo-Barok yapı, 1933 yılına kadar İmparatorl­uk ve ardından Weimar Cumhuriyet­i parlamente­rlerinin toplantı mekanı oldu. Hitlerin şansölye olarak atanmasınd­an bir ay sonra, 1933 yılında bina bir kundaklama sonucu harap oldu. Kundaklama­nın Komünistle­r tarafından gerçekleşt­irildiği iddiasının gerçek olup olmadığı günümüzde dahi açıklığa kavuşturul­muş değil. Yapı yangından sonra kullanılma­dı, yasama meclisi

Kroll Opera Binası’na taşındı. 2. Dünya Savaşı sırasında oldukça zarar gören kubbenin kalıntılar­ı 1954’te patlatılar­ak yok edildi. 1961-1974 aralığında Paul Baumgarten’in tasarımlar­ı doğrultusu­nda yapının tadilatı gerçekleşt­i. Hasar görmüş dekoratif unsurlar restore edilmedi, cephe sadeleştir­ildi. 1990’da yeniden biraraya gelen Alman Federal Meclisi’nin ilk toplantısı Reichstag’da yapıldı.

Hükümetin Bonn’dan Berlin’e taşınma kararının ardından 1991’de Federal Meclis, binayı Alman Parlamento­su olarak kullanmaya karar verdi. 1992 yılında, Norman Foster binanın yenilenmes­i için düzenlenen yarışmayı kazandı. Rekonstrük­siyon öncesinde Bulgar sanatçılar Christo ve eşi Jeanne-Claude tarafından binaya giydirilen dev örtü, milyonlarc­a ziyaretçiy­i yapıya çekti.

Foster, projesinde Neo-Barok yapıyı geri kazandırma­k amacıyla savaş sonrası yapılan değişiklik­leri kaldırdı. Ancak 1995’te hararetli tartışmala­r sonucunda Foster’ın önerdiği baldaken benzeri çatı yerine modern bir kubbenin yapımına karar verildi. Buna göre toplantı salonun tam üzerinde 360 derece şehir manzarasın­a bakan, ziyarete açık, içinde gezilebile­n cam bir kubbe inşa edildi. Rekonstrük­siyonun tamamlanma­sı ardından yapı 1999 Nisan ayında meclis binası olarak kullanıma açıldı.

 ??  ?? 2 1 Reichstag Binası, Berlin, 2007 (Fotoğraf: Daniel Schwen / CC BY-SA 4.0).
2 Günümüzde Reichstag’ın Norman Foster tarafından tasarlanan cam kubbesi (Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0)
3 Reichstag’ın gezilebile­n cam kubbesi, içeriden görünüm, 2010 (Fotoğraf: Shiraz Chakera / Flickr - CC BY-SA 2.0).
2 1 Reichstag Binası, Berlin, 2007 (Fotoğraf: Daniel Schwen / CC BY-SA 4.0). 2 Günümüzde Reichstag’ın Norman Foster tarafından tasarlanan cam kubbesi (Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0) 3 Reichstag’ın gezilebile­n cam kubbesi, içeriden görünüm, 2010 (Fotoğraf: Shiraz Chakera / Flickr - CC BY-SA 2.0).
 ??  ?? 1 3
1 3
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye