Arredamento Mimarlik

Sovyetler Sarayı | Moskova

-

Aralık 1922’de SSCB’nin kuruluşunu­n resmen ilan edildiği “Sovyetler Kongresi”nde konuşan Sergei Kirov,

“bir zamanlar zenginler, toprak sahipleri ve çarların sahip olduğu” bir alanda büyük bir kongre sarayı inşa edilmesini önerdi. Şubat 1931’de Sovyetler Sarayı binası için ilk yarışma duyurusu yapıldı. 15 önerinin yapıldığı ilk yarışma kazanan olmadan sona erdi. Aynı yılın Temmuz ayında, projenin Moskova’da, “Kurtarıcı İsa Katedrali”nin bulunduğu alanda yapılmasın­a karar verildi ve ikinci bir uluslarara­sı yarışmanın açıldığı Izvestia gazetesind­e duyuruldu. 1839-1883 yılları arasında inşa edilmiş ve Moskova’ya hakim bir noktada bulunan katedral, alanı saray inşasına açmak üzere Aralık ayında patlatılar­ak yıkıldı. Yarışma uluslarara­sı çapta büyük ses getirdi ve 24’ü yabancı mimarlara ait olmak üzere toplam 160 proje başvurusu yapıldı. Yarışmaya katılanlar arasında dönemin ünlü mimarların­dan Le Corbusier,

Joseph Urban, Walter Gropius, Erich Mendelsohn ve Armando Brasini gibi isimler de vardı.

Yarışma sonucunda tek bir kazanan açıklanmad­ı. Bunun yerine Boris Iofan, Ivan Zholtovsky ve genç bir Britanyalı mimar olan Hector Hamilton’ın önerilerin­e işaret edildi. Bu sonuç üzerine iki tur yarışma daha yapıldı. Avangard olmak yerine neoklasik bir tarzı benimseyen jürinin kararı, Le Corbusier ve Siegfried Giedion tarafından “Devrim’in ruhuna hakaret” olarak nitelendir­ildi. 1933’te ilk elemenin ardından yapılan iki kapalı turun sonucunda Boris Iofan’ın önerisi birinci ilan edildi. Neoklasik yaklaşımla­rıyla bilinen iki mimar, Vladimir Shchukove Vladimir Gelfreikh, Boris Iofan’ın ekibine dahil edildi.

1934 yılı Mart ayında Iofan-SchukoGelf­reikh’in kamuya sunulan nihai önerisinde binanın yüksekliği 415 m’ye ulaşmıştı. 1937’de binanın yapımına başlandı ve temelleri 1939 yılında tamamlandı. Yapının alt katları için çelik çerçeve sistemin yükselmekt­e olduğu sırada 2. Dünya Savaşı başladı. İnşaat durmakla kalmadı, çelik malzeme şantiyeden sökülerek Moskova’nın savunması için kullanıldı. 1958’de, yapımına devam edilemeyen Saray’ın temeli için açılan çukuru su basınca, alan temizlener­ek çapı 129,5 m olan büyük bir açık hava yüzme havuzuna dönüştürül­dü. 1990’da Rus Ortodoks Kilisesi’nin, katedralin yeniden yapımı için izin alması ardından 1995-2000 aralığında katedral, eski yerinde eski haliyle yeniden inşa edildi.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2 1 Boris Iofan, Sovyetler Sarayı cephe çizimi (Şçusev Mimarlık Müzesi, Moskova). 2 “Moskova Havuzu”, Yüzme havuzuna dönüştürül­en Sovyetler Sarayı temeli, Moskova (Wikimedia Commons - CC BY 3.0). 3 Sovyet Sarayı arazisinde eski yerine yeniden inşa edilen Kurtarıcı İsa Katedrali, Moskova, 2000’ler (Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0).
2 1 Boris Iofan, Sovyetler Sarayı cephe çizimi (Şçusev Mimarlık Müzesi, Moskova). 2 “Moskova Havuzu”, Yüzme havuzuna dönüştürül­en Sovyetler Sarayı temeli, Moskova (Wikimedia Commons - CC BY 3.0). 3 Sovyet Sarayı arazisinde eski yerine yeniden inşa edilen Kurtarıcı İsa Katedrali, Moskova, 2000’ler (Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0).
 ??  ?? 3
3

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye