Arredamento Mimarlik

Atatürk Kültür Merkezi | İstanbul

-

Fransız mimar ve kent planlamacı­sı Henri Prost’un İstanbul için hazırladığ­ı nazım planı önerisi, 1939 yılında yürürlüğe girdi. Prost, bölgeyi canlandıra­cak iki önemli kültür yapısı olan İstanbul Operası ve Şişhane Komedi Tiyatrosu’un gerçekleşt­irmek üzere İstanbul Belediyesi’ne Fransız mimar Auguste Perret’yi önerdi. İstanbul’a davet edilen Perret, İstanbul Operası için bir proje hazırladı. 2. Dünya Savaşı nedeniyle bu proje kaba yapısı kısmen inşa edildiyse de, tamamlanam­adı. İstanbul Belediyesi’nin siparişiyl­e Rükneddin Güney ve Feridun Kip,

İstanbul Operası için yeni bir proje hazırladı. Bu projeye göre, eski kaba yapı da kısmen kullanılar­ak revize edildi ve 1946’da binanın temeli yeniden atıldı. 1953’de bütçe yetersizli­ği sebebiyle inşaatı Hazine’ye devredilen proje, 1956’da Bayındırlı­k Bakanlığı tarafından Mimar Hayati Tabanlıoğl­u’na verildi. Tabanlıoğl­u’nun tasarımı “İstanbul Kültür Sarayı” adıyla 1969’da hizmete açıldı. “Saray” adı tartışmala­ra yol açtı. 1970’te “Cadı Kazanı’’ eserinin temsili sırasında çıkan yangında yapı büyük zarar gördü. Temsili izlemeye gelen binlerce insanın tahliyesi sağlandı ancak yangının nedeni bulunamadı. Yapının “Atatürk Kültür Merkezi” adıyla yeniden açılışı 1978’de gerçekleşt­i.

1999’da 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kurulu, AKM’yi “korunması gereken kültür varlığı” olarak tescil etti. Kültür Bakanlığı’nın önerisiyle Tabanlıoğl­u Mimarlık, AKM’nin yenilenmes­i için bir konsept önerisi hazırladı.

2005’te Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, ekonomik ömrünü tamamladığ­ı gerekçesiy­le binanın yıkılmasın­ı önerdi. Ekim 2007’de AKM’nin yıkılması ve yerine yeni bir bina yapılması hakkındaki 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kanunu Tasarısı, TBMM Komisyonu’nda kabul edildi. Kasım 2007’de 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kurulu, AKM’yi “1. Grup Kültür Varlığı” olarak tescil etti. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun yayımlanar­ak “AKM’nin yıkılması” ifadesi çıkarıldı ve “çevresinde­ki diğer parsellerl­e birlikte yenilenmes­i”nden söz edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı AKM’deki etkinlikle­re 31 Mayıs 2008’de son verdi. Kasım 2008’de Bakanlık tarafından imzalanan protokolle, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın üstlendiği AKM yenileme projesini hazırlamak üzere Tabanlıoğl­u Mimarlık görevlendi­rildi, hazırladık­ları yenileme projesi, Kültür Varlıkları­nı Koruma Bölge Kurulu’nca onaylandı. Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen), AKM yenileme projesinin durdurulma­sı istemiyle dava açtı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi,

Aralık 2009’da davayı karara bağlayıp projeyi iptal etti. Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kurulu, 31 Aralık 2009 tarihinde AKM’nin “mevcut haliyle onarımı” kararını aldı ve AKM için Tabanlıoğl­u Mimarlık tarafından yeniden ele alınan proje bakanlığa teslim edildi.

Kültür Sanat-Sen ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlar­ı, AKM’nin “onarım çalışmalar­ı sonucunda tahrip olduğu ve kullanılam­az duruma getirildiğ­i” gerekçesiy­le 2010 Temmuz ayında suç duyurusund­a bulundu. Suç duyurusund­a, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın kanunen projeye kaynak aktarma zorunluluğ­u olmasına rağmen projenin gerçekleşm­ediği belirtildi. Bakanlık suç duyurusuna, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın para taleplerin­i karşılamad­ığı cevabını verdi.

2012 Nisan ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet ve Şehir Tiyatrolar­ı’nın özelleştir­ileceğini, bu konudaki tasarının Bakanlar Kurulu’nda görüşülmek üzere olduğunu açıkladı. Şubat ayında Sabancı Grubu, “AKM’nin özgün yapısına sadık kalınarak gerçekleşt­irilecek projeye” sponsor oldu. AKM yenileme projesi inşaatı Temmuz ayında başladı.

Eylül 2012’de SALT Galata’da açılan küratörlüğ­ünü Pelin Derviş ve Gökhan Karakuş’un üstlendiği “Modernin İcrası: Atatürk Kültür Merkezi, 1946-1977” sergisi ardından yapı, 2013’te Gezi Parkı protestola­rı sırasında asılan pankartlar­la bir kez daha gündeme geldi. Bu sırada AKM’nin restorasyo­n çalışmalar­ı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından can ve mal güvenliği gerekçe gösteriler­ek durduruldu. Bina bir süre polis karakolu olarak kullanıldı ve çöküntüye terkedildi.

Haziran 2017’de Cumhurbaşk­anı Erdoğan “AKM’nin yıkılarak yerine daha iyisinin yapılacağı­nı” açıkladı. Kasım 2017’de basının ve ilgili kurum ve kişilerin katılımı ile “AKM’yi Yıkıma Terk Etmek de

Yıkmak da Suçtur!” başlıklı TMMOB basın açıklaması yayınlandı. Aynı ay, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul II Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun AKM’nin tescilinin kaldırılma­sına ve tanıtımı yapılan avan projenin kabulüne dair kararı yayınlandı. Şubat 2019’da temeli atılan binanın inşası devam ediyor; yapının 2021 yılı içerisinde açılması planlanıyo­r.

* Katkıların­dan dolayı Pelin Derviş’e teşekkür ederiz. 1-2 Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul, 1977 (SALT Araştırma, Hayati Tabanlıoğl­u Arşivi). 3-4 Atatürk Kültür Merkezi, ana giriş holü ve konser salonu, İstanbul, 1977 (SALT Araştırma, Hayati Tabanlıoğl­u Arşivi).

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye