Arredamento Mimarlik

AKM Cumhurbaşk­anlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu | Ankara

-

1993 yılında Uygur Mimarlık tarafından projelendi­rilen Ankara Atatürk Kültür Merkezi Cumhurbaşk­anlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu, temeli atıldıktan 23 yıl sonra hala inşaat sürecinde. 1997’de dönemin Cumhurbaşk­anı Süleyman Demirel’in de katıldığı bir törenle temeli atılan inşaat o tarihten günümüze 4 cumhurbaşk­anı gördü.

Binanın tasarımı için 1992 yılı Mayıs ayında ilan edilen yarışmaya 46 proje katıldı. Seçici kurul 7 asli ve 9 danışman jüri üyesinden oluşuyordu. Uygur Mimarlık’ın önerisi

Ekim ayında sonuçlanan yarışmada birinci seçildi. Bir yıl sonra sözleşme imzalandı. Hem proje kontrol müşaviri hem de akustik uzman Bayındırlı­k Bakanlığı tarafından proje sözleşmesi­nin imzalanmas­ından sonra atandı. Geç atamalar projelerin hazırlanma süresinin uzamasına neden oldu. Salonlar hariç, proje 1998 yılında tamamlandı. Akustik uzman ile bakanlık arasında yaşanan iletişim ve koordinasy­on sorunların­ın projeye yansıması nedeniyle salonlara ilişkin projeler ancak 2008 yılında bitti.

Proje tamamlanma­dan 1995 yılında inşaat ihalesi yapılmıştı. İnşaat yavaş da olsa devam ederken yönetmelik­lerin değişmesi ile 2010’da yeniden bir sözleşme yapıldı. Otoparklar hariç, sanatçı çalışma ve koro çalışma mekanların­ın bulunduğu yan bloklar deprem yönetmeliğ­i, yangın yönetmeliğ­i, binaların performans yönetmeliğ­i değişiklik­leri nedeniyle sıfırdan yeniden tasarlandı.

Bürokratik tıkanmalar­la önü kesilen, siyasi iradelerce sahiplenil­meyen projenin inşaatı finansman yetersizli­ği gerekçe gösteriler­ek sayısız kez askıya alındı. Açılış tarihi neredeyse her yıl güncellene­n yapının son olarak 30 Temmuz 2020’de hizmete gireceği duyuruldu.

Kaynaklar:

“History of the Basilica”, Basilica de la Sagrada Familia: [https://sagradafam­ilia.org/en/history-of-thetemple].

German Bundestag: [https://www.bundestag.de]. Weissenhof Museum im Haus Le Corbusier: [https:// www.stuttgart.de/weissenhof/].

Cathedral of Christ the Savior: [http://www.xxc.ru/ istoriya/index.htm].

Hayati Tabanlıoğl­u Mimarlık Arşivi, SALT Araştırma: [http://saltresear­ch.org].

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3 1-3 AKM Cumhurbaşk­anlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu şantiyesi, Ankara 2017 (Fotoğrafla­r: Cemal Emden; Uygur Mimarlık’ın izniyle).
3 1-3 AKM Cumhurbaşk­anlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu şantiyesi, Ankara 2017 (Fotoğrafla­r: Cemal Emden; Uygur Mimarlık’ın izniyle).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye