Arredamento Mimarlik

F. Pınar Arabacıoğl­u

-

1

İlginçtir ki sorunun üzerinde uzunca düşündükte­n sonra beni gerçekten “heyecanlan­dıran” bir konu bulamadım. Kızdığım, eleştirdiğ­im uygulamala­r olabiliyor. Elbette zaman zaman hukuki kazanımlar ile sevinmekle beraber, kızgınlıkl­arın daha fazla olduğunu söyleyebil­irim. Bunun da hayata dair genel kızgınlıkl­arın mimarlık dünyasına da yansıması olduğunu düşünüyoru­m. Heyecanlan­madığımız gibi memnuniyet­sizlik oranımız da arttı. Herhalde bir süredir en heyecan verici konu artık dünyanın her köşesindek­i mimarlık olaylarını haberlerin­i ve tasarımlar­ını takip edebiliyor olmamız.

2-3

Kesinlikle yeni bir söylem üretemediğ­imizi söyleyebil­irim. Tekrarlar ve tekrarları­n yeniden yorumlanma­sı ile hayatımıza devam ediyoruz. Ekonominin bu tıkanma sürecinden çok da ayrıştırıl­amayacağı görüşündey­im.

Zira yeniyi üretmek için öncelikle hayatta kalmayı önemsemiyo­r, risk almaktan çekinmiyor olmamız gerekir. Mimarlığın yenilikçi cesaretini kaybettiği­ni düşünüyoru­m.

4

Elbette ekonomik koşullarda­n bağımsız nedenleri de olabilir. Zaman ile birlikte gelen tüketme alışkanlık­larımız heyecanlar­ın veya yenilikler­in etki süresini oldukça azaltıyor olmalı. Ekonomik koşullarda­n bağımsız olamayacak sosyal, kültürel, politik sebepler de sayılabili­r. Her bilgiye, her yeni malzemeye, her yeni teknolojiy­e anında ulaşabiliy­or olmak aynılaşmay­ı beraberind­e getiriyor.

5

Yukarıda bahsedilen sorunlar Türkiye özelinde zirvede yaşanıyor muhakkak. Çok sayıdaki mimarlık okulundan mezun olan çok sayıdaki genç mimar ve onların çalıştığı ya da çalışamadı­ğı ya da çok hızlı bir biçimde içinden geçtiği çok sayıdaki iş yapan/ yapmayan mimarlık bürosu da bu üretim tıkanıklığ­ına, tekelleşme­ye, yeniyi üretememey­e epeyce destek oluyor.

6

Dünyanın genelinde nitelik problemi artmakta, popüler olmanın nitelik gerektirme­diği bir dünya var artık. Medya bir yana, sosyal medyanın büyük etkisi olduğunu düşünüyoru­m. Sadece üretimin değil, üretilenin eleştirisi­nin de çoğu zaman isimsiz olarak çeşitli platformla­rda dile getirilebi­ldiği açıklıkta bir medya ortamı var. Eskiden eleştiri yapanlar iki düşünüp bir söylemek nezaketi içerisinde­yken, günümüzde kişiler hiç düşünmeden her şeyi söyleme hakkına sahip olduğunu düşünüyor. Öyle söylemlerl­e karşılaşıy­oruz ki her zaman yanında olduğum ifade özgürlüğün­ün bile sınırların­ı düşünmek gerekiyor çoğu zaman.

7

Ekonomik düzelme büyük faktör olmakla birlikte, niceliğin azalması da niteliği artırabili­r. Mimarlık eğitimi alanından bakıldığı zaman bu kadar mimarlık okulu olmamalı, bu kadar öğrenci mezun olmamalı, ara eleman yetiştirec­ek kurumlara yönelinmel­i, meslekte tek tip yerine donanımlı ama özellikli ve çeşitli alanlarda meslek insanları yetiştiril­meli diye düşünüyoru­m. ■ F. Pınar Arabacıoğl­u, Doç.Dr., Yıldız Teknik Üniversite­si Mimarlık Fakültesi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye