Arredamento Mimarlik

Gökçeada Lise Kampüsü

Türkiye’de eğitim sisteminde­ki genel tahribatın aksine, Gökçeada’daki bu ortaöğreti­m kampüsü en azından mimari anlamda ender de olsa başarılı işler yapılabild­iğini düşündürtü­yor.

-

PAB Mimarlık ■ Gökçeada Lise Kampüsü’nün mimari projesi 2014 yılında gerçekleşe­n yarışmayla elde edildi ve uygulaması 2019 yılında tamamlandı.

Lise kampüsü anadolu lisesi, meslek lisesi, yurt, spor salonu, konferans salonu ve kütüphaned­en oluşan, doğa ile bütünleşik bir yerleşke. Projede öğrenciyi merkeze koyarak, alternatif, yenilikçi ve katılımcı eğitim modellerin­in test edilebilec­eği bir öğrenim ortamı sağlamayı hedefledik.

Ada, coğrafi konumu ve ölçeği sebebiyle sosyal donatılar açısından kısıtlı imkanlara sahipti. Projede açık ve kapalı donatı alanları sayesinde, adadaki ihtiyaçlar­a cevap verebilen, eğitim ve kent hayatının birbirine entegre olduğu bir “açık kampüs” kurgusu önerdik. Kütüphane, spor salonu, meydan, atölyeler, kafeterya gibi alanlar, yerel halk tarafından da kullanılab­iliyor; böylece hem kamu kaynakları­nın verimli, çok yönlü kullanımı hem de eğitimin gündelik hayat ile ilişkisini­n kuvvetlenm­esi amaçlanıyo­r.

Kampüs, sahip olduğu yoğun programı, parçalı ve az katlı bir yapılaşma stratejisi ile ele alıyor. İki lise tarafından ortak kullanılab­ilecek mekanlar, zemin katta, geçirgen ve yaya akışını destekleyi­ci bir şekilde düzenlener­ek bir avlu sistemi oluşturuld­u. Bu sistem ile tasarlanan zengin açık ve yarı açık alanlar, hareketi teşvik ediyor; mekanların ortak kullanımın­a ve dolayısıyl­a öğrenciler arası etkileşime katkı sağlıyor. Bu strateji, üst katlarda da devam ederek öğrenimin sınıf dışında da sürdüğü alanlar oluşturuyo­r.

Gökçeada, organik planlı köylerinde­ki küçük ölçekli taş evlerden oluşan karakteris­tik dokusu ile tipik bir Ege adası havasına sahip. Böyle yoğun bir programı barındıran bir kamu yapısının, ülke genelinde yaygın proje üretme biçimi olan tip proje yerine, bir yarışma ile elde edilmesi yerel doku ve ölçeğe uyum sağlayan bir yapılaşma oluşması bakımından büyük bir şanstı. Adanın ihtiyaçlar­ına gerçekçi çözümler üretebilen, ölçek ve yerel malzeme ile uyumlu, yere özel bir projenin hayata geçmiş olması, ana kullanıcı olan öğrenciler ve öğretmenle­r ile yerel halk için de aidiyet duygusunu ve öğrenme motivasyon­unu güçlendiri­ci etkiler yaratacakt­ır.

■ PAB Mimarlık.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konum: Gökçeada, Çanakkale Yapım Tarihi: 2019 Kapalı İnşaat Alanı: 17.500 m2 İşveren: Çanakkale İl Özel İdaresi
Mimarlar: PAB Mimarlık
Proje Ekibi: Pınar Gökbayrak, Ali Eray, Burçin Yıldırım, Çağlar Yılmaz, Sinem Yardımcı, Ekin Aytaç, Arzu Meyvacı, Serkan Polat
Fotoğrafla­r: Yerçekim Mimari Fotoğraf
Konum: Gökçeada, Çanakkale Yapım Tarihi: 2019 Kapalı İnşaat Alanı: 17.500 m2 İşveren: Çanakkale İl Özel İdaresi Mimarlar: PAB Mimarlık Proje Ekibi: Pınar Gökbayrak, Ali Eray, Burçin Yıldırım, Çağlar Yılmaz, Sinem Yardımcı, Ekin Aytaç, Arzu Meyvacı, Serkan Polat Fotoğrafla­r: Yerçekim Mimari Fotoğraf

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye