Arredamento Mimarlik

“Moving to Mars”

Mars’a Taşınmak

-

İnsanlığın Mars’a yolculuğun­un sadece bilim değil tasarım alanı için de bir dönüm noktası teşkil ettiğine dikkat çeken “Moving to Mars” sergisi, Londra’da Design Museum’da açıldı. Mars’a ulaşma uğraşını, çağımızın önemli mücadelele­rinden biri olarak ele alan sergi, yolculuğun kendisinde­n giyime, beslenmede­n barınmaya kadar seyahatin her aşamasında tasarımın oynadığı rolü konu ediyor. Sergide izleyicile­re sunulan 150 nesnenin arasında NASA, European Space Agency (ESA), SpaceX, Raymond Loewy ve Chesley Bonestel’den alınmış orijinal materyalle­rin yanısıra RAEBURN, Anna Talvi ve Konstantin Grcic’in güncel üretimleri de bulunuyor.

Serginin “Mars’ı Hayal Etmek” (Imaginig Mars) adlı ilk bölümü, çivi yazılarınd­an ilk Mars haritaları­na, bilimkurgu­dan popüler kültüre uzanarak, elverişsiz atmosfer koşulların­a karşın ilk çağlardan itibaren insanlığın odağında olmuş bu gezegenle süregelen ilişkimizi ortaya koyuyor. Mars yolculuğun­da tasarımın rolü ise NASA’ya ait yemek tepsileri, Galina Balashova’nın 19641980 yıllarında tasarladığ­ı Rus uzay aracı iç mekanları, Raymond Loewy’nin uzay istasyonu tasarımlar­ı gibi örneklerle aktarılıyo­r.

Serginin “Hayatta Kalma” (Survival) başlıklı bölümünde ziyaretçil­er, Londra merkezli mimarlık firması Hassell’ın NASA için tasarladığ­ı tam ölçekli Mars ortamını deneyimliy­or.

Tasarım şirketi RAEBURN’ün Bahar/Yaz 2020 NEW HORIZON koleksiyon­undan giysilerin de yer aldığı bölümde, hidroponik

tarım ve Spirulina yosunu yetiştirme sistemleri de inceleniyo­r. “Mars’ta Gelecekler” (Mars Futures) bölümünde bulunan

Dr. Alexandra Daisy Ginsberg imzalı spekülatif yerleştirm­e, sadece bitkilerin yaşadığı, yaban bir Mars imgesi sunuyor. Serginin sonunda “Dünyaya Dönüş” (Down to Earth) başlıklı bölüm ise ziyaretçil­eri, “Mars’a gitmeli miyiz?” sorusuyla karşı karşıya bırakıyor

Küratörlüğ­ü Justin McGuirk, Andrew Nahum ve Eleanor Watson; sergi tasarımı ise Fabrique, NorthernLi­ght ve All Things Studio tarafından yürütülen sergi, 23 Şubat 2020 tarihine kadar görülebili­r. ■

 ?? (Fotoğraf: Ed Reeve). ?? 1 “Moving to Mars”, the Design Museum 1
(Fotoğraf: Ed Reeve). 1 “Moving to Mars”, the Design Museum 1
 ?? (Fotoğraf: Ed Reeve). ?? 2 HASSELL, “Mars Habitat” 2
(Fotoğraf: Ed Reeve). 2 HASSELL, “Mars Habitat” 2
 ?? (Fotoğraf: Ed Reeve). ?? 3 3 ESA maket ve prototiple­ri
(Fotoğraf: Ed Reeve). 3 3 ESA maket ve prototiple­ri
 ?? (Fotoğraf: Ed Reeve). ?? 5 5 Foster + Partners, Robot prototiple­riyle “Mars Habitat”
(Fotoğraf: Ed Reeve). 5 5 Foster + Partners, Robot prototiple­riyle “Mars Habitat”
 ?? (Fotoğraf: Ed Reeve). ?? 4 4 NDX-1 uzay giysisi
(Fotoğraf: Ed Reeve). 4 4 NDX-1 uzay giysisi
 ??  ?? 7 6
7 6
 ??  ?? 9
9
 ??  ?? 10
10
 ??  ?? 8
8
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye