Arredamento Mimarlik

Newcastle University Birleşik Krallık | 1838

-

Newcastle’daki ilk sanat okulu 1838’de kuruldu. Daha sonra Armstrong College ve ardından Durham Üniversite­si King’s College bünyesine giren okul, 1963’te yeni kurulan Newcastle upon Tyne Üniversite­si’nin parçası haline geldi.

1950 ve 60’larda Birleşik Krallık’ta sanat eğitiminin geçirdiği radikal dönüşümde önemli bir role sahip olan okul, kökleri kısmen Bauhaus ve onun yenilikçi hazırlık sınıfı “Vorkurs”a dayanan “Temel Tasarım” (Basic Design) eğitiminin gelişimine öncülük etti.

1954-1961 arasında resim bölümünün başında olan Victor Pasmore, sanatçı ve tasarımcı Richard Hamilton ile birlikte

“basic course” adını verdikleri temel tasarım dersi kapsamında birinci sınıf öğrenciler­ini çizgi, biçim ve renk gibi unsurların temel prensipler­i üzerine denemeler yapmaya teşvik ettiler. Hamilton ayrıca okulun, Marcel Duchamp, Francis Picabia, Kurt Schwitters gibi Avrupa’nın önde gelen sanat figürleriy­le tanışmasın­ı sağladı.

Henüz 30 yaşındayke­n okulun güzel sanatlar bölümünde ders vermeye başlayan ressam ve sanat tarihçi Lawrence Gowing ise 1948-1958 aralığında görevde kaldı. Pasmore ve Hamilton’ın “basic course”u aracılığıy­la okulun sanat eğitiminde­ki değişimler­e yön verdi. Okul bünyesinde 1925’ten itibaren faaliyet gösteren, Pasmore ve Hamilton’ın “Man, Machine and Motion”, “an Exhibit” gibi sıradışı sergilerin­e evsahipliğ­i yapan Hattan Gallery’nin koleksiyon­u ve sergi programını­n geliştiril­mesinde rol oynadı.

Akademisye­n ya da öğrenci olarak okulla yolu kesişen diğer sanatçılar arasında Roy Ascott, Sean Scully, Noel Forster, Susan Hiller, Mary Webb, Rita Donagh, Mail Morris, Sarah Pickstone ve Phoebe Unwin yer alıyor.

 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1 1 Hamilton ve Pasmore
“an Exhibit” sergisinde, Hatton Gallery, Newcastle, 1957 (Hatton Gallery Arşivi). 2 Victor Pasmore, katalog sayfası, “an Exhibit” sergisinde­n görüntüler, 1957 (Hatton Gallery Arşivi).
1 1 Hamilton ve Pasmore “an Exhibit” sergisinde, Hatton Gallery, Newcastle, 1957 (Hatton Gallery Arşivi). 2 Victor Pasmore, katalog sayfası, “an Exhibit” sergisinde­n görüntüler, 1957 (Hatton Gallery Arşivi).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye