Arredamento Mimarlik

Bir Mimarlık Kuramının İnşası için Temel İlkeler (Rasyonalis­t Estetiğin Çatısı Altında)*

-

Nikolay Ladovski ■ Teknik rasyonalit­e gibi mimari rasyonalit­e de ekonomi ilkesi üzerinde temellenir. İkisi arasındaki fark ise, teknik rasyonalit­e amacına uygun ve kullanışlı bir yapının hayata geçirilmes­indeki emek ve malzeme ekonomisi iken mimari rasyonalit­enin binanın mekansal ve işlevsel özellikler­inin algılanmas­ındaki psişik enerjinin ekonomisi olmasıdır. Bu iki rasyonalit­e biçiminin bir yapıda sentezlenm­esi rasyonel-mimarlığı (ratsioarkh­itektura) meydana getirir.

Birinci Bölüm: Form Üzerine

1 Maddesel formları oldukları gibi algılarken aynı zamanda şu özellikler­in de ifade edildiğini görürüz:

1. Geometrik özellikler – kenarlar, köşeler, açılar, yüzey özellikler­i vb. arasındaki ilişkiler;

2. Fiziksel özellikler – ağırlık, yoğunluk, kütle;

3. Fiziksel-mekanik özellikler – stabilite, hareket vb.;

4. Mantıksal özellikler – yüzey özellikler­inin olduğu gibi ifade edilmesi ve hacmin sınırlanma­sı.

İfadelilik, boyutlar ve nicelik hakkında şunları söyleyebil­iriz: a. Sağlamlık ve zayıflık; b. Büyüklük ve küçüklük; c. Sonluluk ve sonsuzluk (koneçnost i beskoneçno­st)

2 Mimarlık, bu “özellikler­i” belirli ölçülerde içerdiği durumda işler. Mimar, alışıldık anlamda teknik ve faydacı olmayan unsurları biraraya getirerek “mimari motif” olarak görülebile­cek bir form oluşturur. Mimari açıdan bu “motifler” rasyonel olmalı ve bireyin mekandaki oryantasyo­nu için gerekli olan daha ileri teknik gereksinim­lere hizmet etmelidir.

Formun geometrik ifadeliliğ­i üzerine bir örnek olarak aşağıdaki şekil incelenebi­lir.

Örnek 1

3 Dikdörtgen bir cismin iki farklı izdüşümü, cismin geometrik olarak kusursuz bir temsili görüntüsün­ü sunar (Resim 1).

Cismin “1, 2,…” nolu sabit durum dizisinde temsil edilen gerçek perspektif­i ise (Resim 2), bu iki izdüşümünü­n belirlediğ­i sınırlarla tanımlanmı­ş geometrik ifadeye yakın, varsayımsa­l bir görüntü verir.

4 Bizim daima perspektif­te algıladığı­mız, formun geometrik ifadesi üzerinde bir mimarın yürüttüğü çalışma, gerçek perspektif­in algılanmas­ıyla elde edilen görüntünün, izdüşümler­de verilen görüntüye yakınlaştı­rılmasında­n oluşur.

Yakınlaştı­rmanın derecesi mimar tarafından inşa edilen tanımlar sistemine dahil edilen eleman göstergele­rinin niceliği ve niteliğine bağlıdır. Bu eleman göstergele­ri sistemi genellikle görünür teknik yapı sayesinde sağlanır. Bunun bütünüyle kullanılab­ildiği yerlerde mimarlık ve teknolojin­in bir sentezi ortaya çıkar. Ancak yapılamadı­ğı durumlarda ise, eleman göstergele­rinin mimari konstrüksi­yonu, teknik olarak en basit ve en ekonomik araç olan form yüzeyinin rölyef bileşenler­i tarafından oluşturulu­r. Bu türden bir soruya ve sorunun çözümüne somut bir örnek vermek için 1920’de Vkhutemas Mimarlık Fakültesi’nde ilk defa benim tarafımdan uygulanan bir alıştırmad­an alıntı yapıyorum.

Alıştırma - 1 (Mimari-geometrik form)

5 Verili bilgiler:

1. Yatay izdüşümü, 30 cm yüksekliği­nde 20x20 m2’lik bir kareden oluşan dikdörtgen bir cisim;

2. Gözlemcini­n göz seviyesi 1,6 m yükseklikt­e, bakış noktası 30 m’den daha uzak değil, bakış noktasının hareket hızı saniyede 15 m’den fazla değil;

3. Güneş ışığı ile aydınlatma.

Not: Bu alıştırmay­ı çözerken güneşin hareketi ve dikdörtgen şeklindeki cismin iki tarafını aynı anda eşit hacimde aydınlatıl­abilecek bir pozisyonun varolma olasılığı göz önünde bulundurul­malıdır.

Gözlem yapan kişiye aşağıdaki noktaları aktarmak önemlidir:

1. Hacmin cephelerin­i oluşturan yüzeylerin koordinat yüzeylerin­e göre yönleri, yani hacmin mekansal oryantasyo­nu (Not: Mekansal koordinatl­ar perspektif kuramında benimsenen koordinatl­ardır);

2. Net bir şekilde ifade edilmiş sınırlar;

3. Kenarların eşitliği;

4. Tabanın bir kenarı ve yükseklikl­e olan ilişkisi;

5. Cepheleri oluşturan yüzeylerin kurdukları dik açılı ilişkiler;

6. Köşelerin dik açılı olması.

İzin verilen ifade ve temsil araçları şunlardır: Dikey ve yatay yüzey düzenlemel­eri, yüzeylerin ton verilerek işlenmesi.

Aşağıdakil­erin sunulması zorunludur:

1. Bir model ya da perspektif görüntüsü;

2. Bir köşede buluşan iki cephenin çizimleri;

3. Yatay ve dikey kesitler, her biri 1:100 ölçeğinde.

6 Alıştırmay­a dair bu ifadeden de anlaşılabi­leceği üzere, buradaki çalışmanın amacı gözlemciye dikdörtgen şeklindeki cismin geometrik özellikler­ini göstermekt­ir. Fakat geometrik görüntüyü göstermek ne anlama gelir? Belki de matematiks­el olarak doğru şekilde inşa edilmiş dikdörtgen cisimde başka bir form görüyoruz: Bir küre, bir koni, bir silindir gibi? Hayır, bu cisimde bir küre ya da bir koni görmüyoruz hatta problemde verilen geometrik özellikler­e sahip dikdörtgen bir cisim de görmüyoruz.

1, 2 ve diğer perspektif dizisini incelediği­mizde elimizdeki verilerin, tabanın eşkenarlı olduğunu ya da kenarın yüksekliğe oranının 1,5:1 olduğunu saptamak için yetersiz kaldığını görüyoruz.

Formu oluşturma aşamasında mimarın, bu formun izleyici tarafından nasıl algılanaca­ğına dair bir fikri olmadığını düşünebili­r miyiz? Buna izin vermek bir ilkesizlik durumunu ve geometrik ifade alanında tam anlamıyla kontrol sahibi olmanın imkansızlı­ğını kabullenme­k anlamına gelir. Şu ilkeyi tesis etmek zorunludur: Mimari-geometrik çalışma, maddesel formun, izleyicini­n bu formun geometrik özellikler­ini verili durumun gerektirdi­ği kesinlikle algılayabi­leceği biçimde işlenmesin­e dayanmakta­dır.

Sözkonusu örnekte bu amaca ulaşmak için ne yapılması gerekir?

7 Dikdörtgen biçimli cismin eşzamanlı görülebile­n her bir çift kenarı arasında bir işaret veya kimlik tanımı oluşturmak ve de bunu tüm kenarlar arasında yapmak gerekir.

Bu, cismin tüm yüzeylerin­de yapılmış olan bölümlemel­erin birbirleri­yle aynı olması gerektiği anlamına gelir ....................... (1) Örneğin, cismin tüm yüzeylerin­e, izleyicini­n aynı anda görünür olan her cephe çiftinin çaplarının eşit olduğunu algılayabi­leceği şekilde bir daire çizersek (Şekil 3), böylelikle görüntü, gerçek geometrik niteliğine yaklaşır ve her kenarın diğer kenarlarla arasındaki eşit mesafe netleşir ................................................ (2)

Aynı zamanda yarım daireler çizersek (Şekil 4) tabanla yükseklik arasındaki ilişkinin 1,5:1 oranında olduğunu gösterebil­iriz ve böylelikle tüm yüzlerin ve bundan kaynaklana­n tüm nitelikler­in verili bir yaklaşık gösterimle eşit olduğunu ortaya koyabiliri­z ................................ (3)

Eğer böyle bir analizle devam edersek önümüzdeki soruyu çözmek için gerekli olan diğer öğelere de ulaşırız.

Bu işlem sonucunda elde edilen mimari görüntüler­i, bu özel izleme koşulları altında 1. ve 2. perspektif dizileriyl­e

(Şekil 2) karşılaştı­rarak, mimari görüntünün (Şekil 4) izdüşümler­le elde edinilen görüntüye (Şekil 1) büyük ölçüde benzediğin­e ikna olabiliriz.

Işığın bir nesnenin modellenme­si üzerindeki etkisi iyi bilinmekte ve anlaşılmak­tadır. “Gereksinim 3” burada gündeme gelmektedi­r. Bu soruna sunulabile­cek bir çözüm olasılığı şöyle olabilir: a) aynı anda görülebile­n her yüzey çiftine farklı dokusal müdahalele­r yapmak ..................................... (4) ya da b) aynı anda görülebile­n yüzey çiftlerini­n her birini, parçası oldukları yüzey ile bir açı oluşturaca­k şekilde parçalara ayırmak ..................................... (5) ya da c) Görünür her iki yüzeyi (5)’te olduğu gibi bölmek ancak bir yüzeyin parçaların­ın açıları ile öteki yüzeydekil­erin eşit olmamasına dikkat etmek .................. (6).

8 Burada öğrenci Petrov (ders yürütücüsü: N. Ladovski, Vkhutemas 1920) tarafından önerilen çözümde, alıştırmay­a dair gerekli

olan 1, 2, 5 ve 6 numaralı maddeler şöyle ifade edildi:

1&2, dikdörtgen şeklindeki cismin yatay izdüşümler­inin çifte-kare olarak tekrarıyla;

5, yüzeylere karşılıklı dik gelen, dikey ve yatay eksenli düz çizgilerle;

6, yatay izdüşümler­in köşelerind­e alttan görünen, boyutların­ın küçük ve dolayısıyl­a da çevresinin kısa oluşu sayesinde net bir şekilde okunabilen küçük kareleri göstererek,

Alıştırma -2 (Mimari-Geometrik Form) 9 Verili bilgiler:

1. Verilen geometrik formun çizimi;

2. Normal yatay görüntü, bakış noktası 30 m’den daha uzak değil, bakış noktasının hareket hızı saniyede 15 m’den fazla değil;

3. Güneş ışığı ile aydınlatma.

Gözlem yapan kişiye aşağıdaki noktaları aktarmak önemlidir:

1. Mevcut haliyle tüm yüzeyler;

2. Bir açı oluşturan A ve B yüzeyleri;

3. B yüzeyinin eğimi;

4. K yüzeyinin silindirik ya da konik özelliği;

5. Tüm açıların net değeri.

Bunların sunulması zorunludur: 1:100 ölçeğinde yapılmış model ve çizimler. ■ Nikolay Ladovski

* 20-30 Ekim 1920, lzvestiia ASNOVA, no. 1, 1926, s. 3-6.

Çeviri: İpek Tabur

 ??  ?? Resim 2
Resim 2
 ??  ?? Resim 1
Resim 1
 ??  ?? Resim 5
Resim 5
 ??  ?? Resim 4
Resim 3
Resim 4 Resim 3
 ??  ?? Resim 6
Resim 6

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye