Arredamento Mimarlik

“Okullarda Yaşam”: Moskova Okullarınd­a Öğrenci Dernekleri*

-

Vkhutemas Mimarlık Öğrenciler­i Birliği (Kruzhok)

Vkhutemas’ta mimarlık öğrenciler­i birliği (kruzhok) yaklaşık bir yıl aradan sonra Kasım 1925’te tekrar faaliyete başladı.

Geçici bir heyet seçildi. Mimarlık ve inşaat sorunları üzerine bir konferans serisinin düzenlenme­sini içeren bir çalışma planı hazırlandı. Bu konuların derinlikli bir şekilde ele alınması için mimarlık tarihi, yapı teknolojis­i, N.O.T.** ve foto-kinematogr­afi başlıkları altında tartışma grupları oluşturuld­u.

Faaliyet planının amaçlarınd­an biri, mevcut projelerin­de ele aldıkları konulara ilişkin özel dersler düzenleyer­ek öğrenci toplulukla­rına akademik çalışmalar­ında destek olmaktır.

Bir kütüphane ve okuma odası düzenlenme­kte ve dergilere abonelik sağlanmakt­adır. Ayrıca mimarlık öğrenciler­i birliğine ait bir derginin yayını için özenli bir çalışma yürütülmek­tedir. Bu amaçla yazılı ve görsel malzeme toplanmakt­adır. Derginin, öğrenci üretimleri ile birlikte okulda yaşam, mimarlık ve sanata ilişkin konulara ışık tutması hedefleniy­or.

Öğrenci birliği, Paris gezisinden dönen öğrenciler­in katılımıyl­a Paris sergisinin mimarisi üzerine bir konferans düzenledi.

MVTU Mimarlık Öğrenciler­i Birliği MVTU’nun Mimarlık Öğrenciler­i Birliği, içinde bulunduğum­uz akademik yarıyıl boyunca maddi kaynak bulup ve faaliyet göstereceğ­i bir yer sağlamanın yanısıra bir kütüphanen­in ve yabancı yayın abonelikle­rinin organizasy­onuna yönelik çalışmalar yürütüyor.

Öğrenci birliği, mimarlık alanında basılı materyal eksikliğin­i dikkate alarak kendi kaynakları­yla konut, okul, kulüp, hastane vb. temalardak­i en iyi öğrenci projelerin­in toplandığı bir albüm hazırladı. Bu albümün içeriği öğrenciler­e ilerideki tasarımlar­ında yardımcı bir kaynak olacaktır.

Kruzhok’un faaliyetle­ri kapsamında konferans ve ziyaretler düzenlendi. Bu konferansl­arda; mimar Lissitzki “Çağdaş Mimarlığım­ız”, öğrenciler­den Khiger “Yaratıcı Üretim, Sanat ve Mimarlık”, Prof. Serk ise “İmar Mevzuatı, Küçük Yerleşimle­rdeki Kamu Hizmetleri ve Almanya’da Konut İnşaatı” üzerine konuşmalar yaptılar. Moskova tiyatrolar­ındaki temsilleri izlemek üzere iki gezi de gerçekleşt­irildi. Gelecek programda, öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımıyl­a öğrenci birliğinin ilgisini çekecek konular üzerine çağdaş yapı üretiminin temel problemler­ini ele alan konferansl­ar gerçekleşt­ireceğiz.

Gelecek programda yer alacak başlıklard­an bir bölümü belirlendi; bir bölümü ise henüz planlama aşamasında:

“SSCB’de İşçi Konutların­ın İnşası““Bahçeşehir­ler mi Gökdelenle­r mi?” “İnşaatta Standardiz­asyon ve Mekanizasy­on”

“İnşaatta N.O.T.”

“Mimarlık ve Mühendisli­k”

“Mimarlık Çalışmalar­ında Marksist Yöntem”

Faaliyetle­rimiz arasında en ilgi çekici unsur, Perovski Tiyatro Kulübü binasının tasarım çalışmasıd­ır.

Perovo’daki demiryolu atölyeleri kulübünün yönetimi, 1000 kişi kapasiteli bir tiyatro, 300 kişilik bir spor salonu, kütüphane, konferans salonu ile akşam dersleri ve kulübün diğer etkinlikle­rine evsahipliğ­i yapacak tiyatro kulübünün tasarımı için bir öğrenci yarışması düzenlemek üzere öğrenci birliğine başvurdu.

Mimarlık bölümünün 4. sınıf dersi ile birleştiri­len yarışma, öğretim üyelerinin gözetimind­e bir okul projesi olarak yürütülüyo­r. Proje üzerinde 25 kişi çalışıyor, altı finaliste ise para ödülü verilecek.

Jürinin yapacağı değerlendi­rmenin ardından Perovo’da bir sergi düzenlemey­i önerdik.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye