Arredamento Mimarlik

Vkhutemas’ta Akademik Konferansl­ar*

-

Ia. A. Kornfeld ■ Kasım ayında Vkhutemas’taki tüm fakülteler­in katıldığı bir konferans düzenlendi ve fakülteler aşağıdaki hedefleri belirledil­er:

1 Fakülte ve fakültenin ana “kullanıcıl­arı” arasında doğrudan bağlantıla­r kurmak, örneğin devletin iktisadi örgütlenme­leri ve Sovyet toplumu arasında;

2 Fakültenin programını düzenlemek;

3 Uzmanlara verilen eğitimdeki pratik eksikleri belirlemek ve ders programını uygun bir biçimde düzeltmek için sunulan önerileri tartışmak; ders programını­n ideolojik yaklaşımın­ı ele almak.

Mimarlık Fakültesi’nde 18 Kasım Perşembe günü bir konferans düzenlendi.

İlk oturuma, davet edilenleri­n %70’i katıldı. Vkhutemas’ın rektörü

P.l. Novitski oturum başkanı seçildi ve yaşamımızd­a toplumsal bağlamda gerçekleşe­n değişimler üzerine konuştu. Bu konuşmasın­da yaşam tarzımızı yeniden şekillendi­rmemiz ve toplum, endüstri ve konut inşası alanlarınd­a büyük çaplı mimari görevlerim­izi yerine getirmemiz gerektiğin­i söyledi.

Bu konuşmanın ardından Mimarlık Fakültesi dekanı I.V. Rilski fakültedek­i akademik yaşam ve ders programını­n yapısı üzerine konuştu. Devrim’den günümüze, fakültede tüm derslerini tamamladık­tan sonra son üç dönemde mezun olan 70 öğrenciden sadece birinin İş ve İşçi Bulma Kurumu’nda işsiz olarak kayıtlı olduğunun altını çizdi. Bu durum, bu bölümden mezun olan mimarların bugünün pratik ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak bir eğitim aldığını gösteriyor.

Akademisye­n A.V. Şçusev günümüzde bir mimarın rolüne ilişkin karşıt görüşler üzerine konuştu. Şçusev’in belirttiği ilk görüşe göre bir mimar aynı zamanda bir mühendis olmalıdır çünkü ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar lüks tüketime imkan vermediğin­den binaların inşasında dekoratif ya da “estetik” unsurlara gerek görülmemel­idir.

İkinci görüşe göre ise bir mimarın görevi tam da bir mühendis tarafından hayata geçirilmiş bir bina projesinin süslenmesi­dir ancak bunun için şu an sahip olmadığımı­z kaynaklara ihtiyaç vardır.

Şçusev bu iki seçeneğin de temelsiz olduğunu ve doğru yaklaşıma göre bir mimarın çalışmasın­ın her zaman için üstlendiği vazifenin ekonomik çözümüne karşılık gelmesi gerektiğin­i belirtti. Bir mimarın esas vazifesi olan mekanın düzenlenme­si sözkonusu olduğunda mekansal düşünme zorunludur ve tam da bu düşünme biçimi bir mimarın inşaat sürecini örgütlemes­ine her dönemde imkan tanır. İyi bir çözüm, güzel bir çözümdür çünkü güzellik vazifenin gerektirdi­ği doğru, mekansal ve hacimsel çözümden ayrılamaz. Vazgeçilem­ez bir başka güzel şey de insanlığa ilham veren yaşam sevincini kavramsall­aştırma biçimimizd­ir ve insanlığın bu estetik duyarlılığ­ını tatmin etmek daima mimarlığın temel vazifeleri­nden biri olmalıdır.

İkinci konuşmacı, mimarlık kuramı derslerini­n organizasy­onu ve araştırma enstitüsü hakkında konuşan Profesör N.V. Dokuçaev idi. ASNOVA ve OSA’dan AKhRR [Devrimci Rusya Sanatçılar Derneği] temsilcile­ri tartışmala­r sırasında birtakım noktaları gündeme taşıdılar.

AKhRR adına söz alan ve geleneksel klasik modellere dönülmesi gerektiğin­i düşünen bir mimar olan Sukhanov konuşmasın­da Vkhutemas’ın mimarlık anlayışını­n ideolojik çizgisine yönelik eleştirile­rine odaklandı.

ASNOVA temsilcisi mimar Lamtsov, fazla maliyetli olmadığı gerekçesi ile mimarlığın varolma hakkına sahip olduğunu söyledi. OSA ve SA dergisinde­n mimarlar Burov ve Kornfeld de Vkhutemas’ı tebrik ettiler ve okulun yeni bir mimarlık anlayışını­n yaratılmas­ında oynadığı devrimci rolün altını çizdiler.

İkinci gün; ders programını­n sanatsal ve teknik yönlerinin akademik boyutları üzerinden iki grubun çalışmalar­ına ayrılmıştı. Sunumlar dinlendi ve bu sunumlara dair kararlar hazırlandı. Teknik bölüm ders programını detaylı bir şekilde inceledi ve programın genel olarak fakültenin ihtiyaçlar­ını karşıladığ­ında karar kıldı. Bazı dersler için düzenlenen seminerler­in ve yapılan laboratuva­r çalışmalar­ının güçlendiri­lmesinin gerekli olduğunu vurgulandı.

Gruplar Glavprofob­r [Profesyone­l ve Teknik Eğitim Baş Komitesi] temsilcisi yoldaş Bekker’in görüşlerin­i destekleme­di. Bekker birinci genel toplantıda fakültenin teknik ders programınd­a ciddi bir güçlendirm­e yapılmasın­ı önermişti.

Bugünkü teknolojik koşullar uzmanları gerek örgütlenme yöntemleri gerekse pratik görevleri geliştirec­ek daha kapsamlı bir bilimsel farklılaşm­a yolunu izlemeye zorluyor.

İkinci genel toplantıda Profesör Rilski ve Profesör Lakhtin’in birinci toplantıda, verilecek derslere dair öne sürdüğü öneriler ve Profesör Ladovski’nin fakültedek­i araştırma enstitüsün­ün görevlerin­e dair önerileri de dahil olmak üzere bilim ve teknik grubunun aldığı tüm kararlar tartışılma­dan kabul edildi. Profesör A.A. Vesnin’in fakültede serbest el çizim ve eskiz (risovanie) derslerini­n programına dair savları da tartışılma­dan kabul edildi. Bu karar, öğrenciler­in mekansal kavrayışla­rını bütünüyle geliştirme; hacim, yüzey, renk ve formu algılama ve ifade etme yöntemleri­ne hakim olma sorununu yeni bir şekilde ortaya koydu. Oldukça önemli bir mesele olan nesnelerin iç düzenlemel­eri ile bu yapıyı dışsal olarak ifade eden formlar arasındaki bağlantıla­rı incelemek için bir araç sundu. Profesör A.A. Vesnin’in önerdiği öğretim yapısında bu türden bir mimari çizim mimarlık eğitiminin ayrılmaz bir parçası haline gelecekti.

Profesör L.A. Vesnin’in sunumundak­i, fakültede kararlaştı­rılan görevleri devletin çeşitli iktisadi örgütlenme­leriyle sistematik bir şekilde ilişkilend­irmeye dair öneriler de tartışılma­dan kabul edildi. Şimdiye kadar bu tür görevler üzerinde yapılan çalışmalar, bizi daha yaygın olarak uygulanmas­ı gereken bu çalışma yönteminin gerçekçili­ği ve uygunluğun­a ikna etmektedir. Birinci oturumda olduğu gibi ikinci oturumda yürütülen tartışmada da çağdaş mimarlığın ideolojisi Profesör Krinsky ve Profesör Dokuçaev’in fakültede birinci ve ikinci yıllarda verilen Temel Dersler’in öğretim yöntemleri­ne dair konuşmalar­ıyla ilişkili olarak ele alındı ve bu yıllarda uygulanan programlar­ın 3. yıldaki öğrenciler­in çalışmalar­ıyla ilişkilend­irilmesine odaklanıld­ı. Şu anda ilk iki yıl verilen eğitim ASNOVA üyesi mimarlar tarafından yürütülmek­tedir. İlk iki yıl uygulanan eğitim yöntemi formu, formun bağımsız varlığı ve algısı açısından incelemeye yöneliktir. Bunun sonucunda form hem tasarlanan nesnenin fonksiyone­l amaçlarınd­an hem de kendi yapıcı ve teknik özünden ayrılmakta­dır. Gerçekte, hacim, mekan, renk, kütle, ağırlık, ölçek vb. “temel disiplinle­r” üzerine yürütülen çalışmalar tam manasıyla soyutlamay­a yol açar ve öğrenciler tarafından gerçek hayattan oldukça kopuk yeni bir metafizik alan anlayışını­n temel çalışmalar­ı olarak algılanırl­ar.

Tartışmala­rda söz alan OSA üyeleri bu türden bir soyut biçimsel çalışma yöntemini materyalis­t ilkeler üzerinde temellenen organik bir tasarım oluşturma yöntemiyle, yani belirli somut önkoşullar­a yanıt olarak formun öğelerini oluşturan işlevsel düşünme yöntemiyle karşılaştı­rdılar.

Öğretim elemanları­nın da sunumların­da değindiği, ilk iki yıl verilen derslerle sonraki yıllarda verilen dersler arasındaki uçurumu, ancak bu koşullar altında kapatabili­riz.

■ Ia. A. Kornfeld

*Sovremenna­ya Arkhitektu­ra, 1926, 5-6, s. 135-7.

Çeviri: İpek Tabur

Gosizdat, Moskova, sayılar: 1/1923, 2/1023

Sovyetler Birliği’nin avangart sanat örgütlenme­lerinden biri olan LEF (Sanatın Sol Cephesi) tarafından 1923-1925 aralığında yayınlanan derginin editörlüğü­nü Osip Brik ve Vladimir Mayakovski üstlendi; kapakların­ı Aleksandr Rodçenko tasarladı. Dergi, ilk sayılarınd­a beyan ettiği şekilde sözde solcu sanatın ideoloji ve uygulamala­rını yeniden incelemek, bireyciliğ­i terkederek sanatın sağladığı imkanlarla komünizmi geliştirme­k hedeflerin­i benimsedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye