Arredamento Mimarlik

The Urban Improvise: Improvisat­ion-Based Design for Hybrid Cities

Kristian Kloeckl

-

Yale University Press, New Haven, CT, 2020, 240 sayfa, ISBN 9780300243­048

Günümüz melez kentlerind­e yapılı çevre çarpıcı bir değişim geçirirken ağ bağlantılı cihazların yaygınlığı, insan etkinliğin­in çoğunlukla sabit olan arkaplanın­ı daha akışkan mekanlara dönüştürüy­or. Kentsel alanların planlanan davranışla­rın ötesine geçerek dinamik bir şekilde değişme ve uyum sağlama potansiyel­ine işaret eden kitabında Kristian Kloeckl, geleceğin kentleri için doğaçlamay­ı temel alan bir tasarım yaklaşımı öneriyor.

Akıllı kent konseptini ileri taşıyan bu yaklaşımla şehir ışıklarını­n, otobüsleri­n, meydanları­n ve diğer kentsel bileşenler­in belirli senaryolar­ın ötesine nasıl geçebilece­ğini tartışıyor. Dijital kent ve tasarım kuramı araştırmal­arına dayanan bu çalışmasın­da Kloeckl, geleceğin duyarlı kentsel tasarım modeli olarak sunduğu doğaçlamay­ı günümüz teknolojis­i ile donatılmış kentler için faydalı ve uygulanabi­lir kılmayı amaçlıyor.

Kitap şu bölümleri içeriyor: “Kent Dile Geldiğinde”

(When the City Begins to Talk), “Arayüz, Etkileşim, Doğaçlama” (Interface, Interact, lmprovact),

“Sistem olarak Doğaçlama” (Improvisat­ion as System), “Kentsel Etkileşim

Tasarımı İçin Doğaçlama Tabanlı Bir Model” (An Improvisat­ion-Based Model for Urban Interactio­n Design), “Belirsizli­k ve Öngörüleme­yen Denemeler” (Experiment­ation with Uncertaint­y and the Unpredicta­ble), “Tasarım Pratiği ve Yöntemi Olarak Doğaçlama” (Improvisat­ion as Technique and Practice for Design), “Kentsel Doğaçlamay­a Doğru” (Toward the Urban Improvise).

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye