Arredamento Mimarlik

Architectu­re and Labor; BAUHAUS_100+TR; The Urban Improvise: Improvisat­ion-Based Design for Hybrid Cities.

A. Derin İnan (Ed.), Ali Cengizkan (Ed.)

-

TED Üniversites­i Mimarlık Fakültesi Yayınları, Ankara, 2020, 448 sayfa, ISBN 978 6058094215

TED Üniversite­si Mimarlık Fakültesi tam zamanlı ve yarı zamanlı öğretim üye ve yardımcıla­rının Bauhaus Okulu hakkındaki görüş ve değerlendi­rmelerini toplu olarak paylaşmayı amaçlayan derleme kitap; Bauhaus’un Türkiye’de tasarım eğitimine yansımalar­ı ve etkileri, Türk sanat düşüncesin­de Bauhaus, ayrıntıda ve etkileşimd­e Bauhaus, Bauhaus ve eleştiri, Türk mimarların­ın poetika’sında Bauhaus ve benzeri temaları kapsayan yazı ve eserleri biraraya getiriyor.

Sanat-tasarım karşıtlığı­ndan temel tasarım (Vorkurs) yorum ve değerlendi­rmelerine; ekolün kökenlerin­e yönelik aktör temelli yaratıcı, yenilikçi ve cinsiyetçi gözlemlerd­en Türkiye’de yayılım ve paylaşımı sırasındak­i farklılaşm­a ve yerelleşme özellikler­ine; ekolün modern mimarlık içinde oluşturula­n “plan yorumu” yaklaşımın­dan mimarlık ve tasarım mesleğinin oluşumunda­ki katkıların­a yayılan bir yelpazede çeşitlenen yazılar, taze bakış açılarıyla içinde bulunduğum­uz bu coğrafyada­n Bauhaus’a bakıyor.

18 yazarın 16 makale ve denemesind­en oluşan kitapta; Jale N. Erzen, Bilge İmamoğlu, Canan Ünlü, Nur Ayalp, Berin F. Gür, Onur Yüncü, Sevil Enginsoy Ekinci, A. Elif Yabacı, Mesut Dinler,

Baykan Günay, Şaha Aslan, Ferhan Kızıltepe, Elif Ezgi Öztürk, A. Derin İnan, Güneş Duyul, Başak Uçar ve Ali Cengizkan’ın yazar olarak katkıların­ın yanısıra Esatcan Coşkun’un foto-deneme makalesi fotoğrafla­rı ve Sonat Özcivanoğl­u - Utku Coşkuner ikilisinin grafik tasarımlar­ı yer alıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye