Arredamento Mimarlik

Raimund Abraham: “Angles and Angels” Açılar ve Melekler: Çizimler, Maketler, Prototiple­r

-

Viyana Uygulamalı Sanatlar Müzesi (MAK), Mart ayı sonunda planlanan açılışı COVID-19 önlemleri kapsamında ertelenen “Raimund Abraham: Angles and Angels. Drawings, Models, Prototypes” başlıklı sergisini, 16 Haziran’da ziyarete açtı.

Avusturya doğumlu ABD’li mimar Raimund Abraham’ın (1933-2010) sanat, felsefe, edebiyat ve filmle içiçe geçen kariyerine bakan sergi, gerçekleşe­n ve gerçekleşt­irilemeyen projelerin­den eskiz, kolaj, maket ve mobilya prototiple­rini içeren 50 parçalık bir seçkiye yer veriyor. Müzenin kendi arşivinin yanısıra büyük çoğunluğu Una Abraham Arşivi’nden edinilen bu belgeler, mimarın kişisel çıkmazları­nın yanında yaşadığı dönemin sosyopolit­ik dinamikler­ine de ışık tutuyor.

Abraham’ın “Megabridge” (1964), “Continuous Building Project” (1967), “Universal House” (1967) ve “Moon Crater City” (1967) gibi “lineer kent” üzerine çalışmalar­ını örnekleyen bir yandan 60’ların devrimci mimarlığı ve manifestol­arı ile bağ kuran işlerinin görülebile­ceği serginin odağında, vizyoner mekan ve yapı tasarımlar­ı, ütopik kent modellerin­e ait eskiz, kolaj ve çizimlerle mimarın pratiğinde önemli yer tutan grafik çalışmalar­ı bulunuyor.

Sergide, Raimund Abraham’ın, yaşamı boyunca Hermann Nitsch, Dieter Roth, Peter Kubelka, Walter Pichler, Hans Hollein, Vito Acconci, Peter Eisenman, Lebbeus Woods ve Jonas Mekas gibi pek çok sanatçı, mimar ve film yapıcısı ile kurduğu ulusal ve uluslarara­sı ağlar da ele alınıyor. Mekas’ın mimara adadığı, “Scenes from the Life of Raimund Abraham” adlı belgeseli de sergi kapsamında izleyiciye sunuluyor.

Bärbel Vischer’in küratörlüğ­ünü üstlendiği sergi, 18 Ekim’e dek izlenebili­r. ■

 ??  ?? 3 1 Raimund Abraham, “Evrensel Konut” (Universal House), 1967 (Özel koleksiyon; ©MAK/Georg Mayer).
2 Raimund Abraham, “10 Ev: Çiçek Duvarlı Ev” (House with Flower Walls. 10 Houses), 1972 (Özel koleksiyon; ©MAK/Georg Mayer).
3 Raimund Abraham, “Venedik için 9 Proje: İki Vizyonlu Kent” (Nine Projects for Venice. City of Twofold Vision), 1980 (Özel koleksiyon; ©MAK/Georg Mayer).
4 Raimund Abraham, “Mega Köprü” (Megabridge), 1964 (Özel koleksiyon; ©MAK/Georg Mayer).
5 Raimund Abraham, “10 Ev: İkiye Bölünmüş Ev” (House with Two Halves. 10 Houses), 1972 (Özel koleksiyon; ©MAK/Georg Mayer).
3 1 Raimund Abraham, “Evrensel Konut” (Universal House), 1967 (Özel koleksiyon; ©MAK/Georg Mayer). 2 Raimund Abraham, “10 Ev: Çiçek Duvarlı Ev” (House with Flower Walls. 10 Houses), 1972 (Özel koleksiyon; ©MAK/Georg Mayer). 3 Raimund Abraham, “Venedik için 9 Proje: İki Vizyonlu Kent” (Nine Projects for Venice. City of Twofold Vision), 1980 (Özel koleksiyon; ©MAK/Georg Mayer). 4 Raimund Abraham, “Mega Köprü” (Megabridge), 1964 (Özel koleksiyon; ©MAK/Georg Mayer). 5 Raimund Abraham, “10 Ev: İkiye Bölünmüş Ev” (House with Two Halves. 10 Houses), 1972 (Özel koleksiyon; ©MAK/Georg Mayer).
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5
5

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye