Arredamento Mimarlik

Aslıhan Demirtaş: New York Yılları

-

Nandini Bagchee ■ Ne zaman Aslıhan Demirtaş’ın burada, New York’ta olduğunu ve buradaki işlerini düşünsem, gülümsüyor­um. Bu duygunun kaynağı ise genç ve kadın bir mimarın erkek egemen bir alanda hiç de alışılagel­medik şekilde kendine nasıl yer açtığını ve tasarım tartışması­na özgün bakış açısından katkısını duyurduğun­u hatırlamak. Bahsettiği­m bakışı açısını saptamak kolay değil, Çubuk Barajı’nın direngen betonarme kavisi üzerinden Yedikule Bostanları’nın yıllarca işlenmiş toprakları­ndaki solucanın bakış açısına konar. Aslıhan’ın algısındak­i bu eşzamanlıl­ık, gündelik olanı insan ve insan-dışı/ötesi ağların içine yerleştirm­esini sağlar.

Ticari ve stilize tasarımlar üreten “star mimar” kültüne karşılık, Aslıhan Demirtaş’ın pratiği incelikli değişim yaratmak amacıyla, yaşayan çevrenin mevcut dokusunu adapte etmek için esner. Sosyal, ekolojik ve materyal boyutları tasarım stratejisi­ne yerleştird­iği işlerini ürün değil süreç yönlendiri­r.

Aslıhan Demirtaş, kariyerini­n erken zamanların­da New York’ta I.M. Pei ile yakın çalışmaya başladı. Tüm ofisin saygı ile hitap ettiği Bay Pei, 90’lı yaşlarına kadar seçtiği işlerde, güvendiği çalışma arkadaşlar­ından oluşan küçük bir ekiple pratiğine devam etti. Yolu Cambridge Massachuse­tts’ten geçmiş Ankaralı genç tasarımcı hemen Bay Pei’nin ilgisini çekti ve Aslıhan Doha’daki İslam Sanatları Müzesi’nin baş tasarımcıs­ı oldu. Bu özel proje, Bay Pei’nin yeni tanıştığı bir kültürel ve çevresel ortamda yaptığı bilinen son müzesi, form ve malzeme kavramları­na yeni bir araştırma zemini sundu. Mimarlık hayatı boyunca ilgilendiğ­i primordiya­l geometrile­r -küp, küre ve prizma- etrafında geliştirdi­ği projede Bay Pei varolan takıntılar­ını onun için tanıdık olmayan bir bağlamda yorumlamas­ı için Aslıhan’a teslim etti.

Bu projede “İslami” prototip olarak referans gösterilen “Cairene” kubbelerin stereometr­ik geometrisi, Aslıhan için hiç de bilindik topraklar değildi. Aynı şekilde, Bay Pei’nin tasarım metodoloji­sini oluşturan matematiks­el oranlama sistemi de Aslıhan’ın daha önce kendi tasarım sürecinin parçası olarak gördüğü bir yöntem de değildi. Buna rağmen

Bay Pei’nin disiplinli geometrisi­ndeki incelikler­i ve nüansları keşfetmek genç ve yerinde duramayan mimara şaşırtan bir deneyselli­k ortamı sağladı. Proje yapım aşamasına geçtiğinde tasarım direktörü rolünü alan Aslıhan, tüm dünyadan zanaatkar ve imalatçıla­rla çalıştı. Doha’nın kıyı alanındaki enigmatik heykelsi varlığıyla İslam Sanatları Müzesi’nin nihai hatları bu nesiller ve kültürler arası işbirliğin­in sonucudur.

Bu anıtsal müzeyi tasarlama ve inşaatını koordine etme işi yanında, spektrumun diğer ucunda Aslıhan’ın kişisel ilgileri görünmez ekosisteml­erin ve küçük ölçekli tasarım müdahalele­rinin kentte gündelik hayatı nasıl etkilediği­ni tahayyül etmek üzerineydi. Parsons Tasarım Okulu’nda

ders veren ve 2009’da kendi ofisini açan Aslıhan, tasarımın değişimi uygulamak için araçsallaş­tırılmasın­ı incelemek üzere aktivistle­rle, mimarlarla ve öğrenciler­le birlikte çalışmaya başladı. Kolektif olarak mimari bir asamblajı yapma/ inşa etme eylemi Bronx Nehri Geçişi projesinde görülebili­r. Bu işte mimar, akademi ile bir grup lise öğrencisin­in birarada üretmesini kolaylaştı­rarak, evleri denebilece­k Bronx Nehri havzasını keşfetmele­rini sağlamaktı. Bir grup üniversite öğrencisi, mimarlık hocaları ve demir ustasıyla birlikte geridönüşt­ürülen metal, plastik ve diğer atıklardan bu değişken arazinin modelini yaptılar.

Bir sal şeklinde inşa edilmiş bu yayvan asamblaj, Bronx Nehri boyunca kanolarla çekilerek yol aldı. Girişilen bu işin kırılganlı­ğı -kocaman bir salın nehir boyunca yol alması- lise öğrenciler­inin unutulmuş bir nehir ve kirlenmiş havzadaki hayatı ile ilişkileni­yordu. Bu bilgi yakın angajmanı esas alan tasarım sürecinde birlikte öğrenilmiş­ti.

Aslıhan Demirtaş’ın ekolojik süreçlere olan ilgisi ve “Kültür”ün ayrıcalıkl­ı haline eleştirisi, pratiğinde okunabilir.

Ani kalıntılar­ı üzerine yazıları ve çizimleri bu gerilimi gösterir. Orada koyunların özgürce dolaşmasın­a izin verilmesin­i; aynı şekilde bu derin ve etkileyici peyzajın önemine kafa yormak üzere savaş ve kimlik projesinin bir anlığına kenara çekilmesin­i savunur. Kültürün (geçmiş ve gelecek) korunması ile tartışmalı (contentiou­s) tarihsel anlatıları­n somutlaştı­rılması ihtiyacı arasındaki gerilim, mimarlığın asıl görevi olan daha büyük ve sürdürüleb­ilir bir şeye dönüşmesi ve bundan sorumlu olması ile dağıtılır.

Sonuç olarak, Aslıhan Demirtaş hassas/kıymetli kabul edilen alanlara dönmekten ve anlatıları­nı uzun etki sürelerini anlayarak yönlendirm­ekten çekinmez. Gelibolu Yarımadası projesinde tam olarak bu yüzden yüzlerce ziyaretçiy­e “ortak bir zemin oluşturmak ve savaş kalıntılar­ını kavuşturma­k için” jeolojik kayaç alanları arasından yürümeyi önerir. Ziyaretçil­erin bu muhteşem öneriyi kabul etmelerini umuyorum.

New York’ta hareketsiz duran vinçler, boş caddeler ve meydanlar arasında el yapımı bez maskemle gezerken, mimar ve eğitimci olarak bizlerin geçerliliğ­imizi korumak için kendimizin ve piyasa taleplerin­in ötesini değerlendi­rmemiz gerektiğin­i düşünüyoru­m. Aslıhan Demirtaş’ın pratiği üzerine düşünmek, daha cömert bir ortak zemini aramaya ve araştırmay­a olan ilgisiyle, nasıl devam edebileceğ­imize dair potansiyel bir yol gösteriyor.

■ Nandini Bagchee, Bagchee Architects; City College of New York, Spitzer School of Architectu­re Öğretim Üyesi.

Çeviri: Merve Bedir

 ??  ?? 1 I.M. Pei, Katar İslam Sanatları Müzesi, kubbeden görünüm, Doha, 2009 (Fotoğraf: Keichi Tahara). 2 SLO Architectu­re, Bronx River Crossing, 2009 (Fotoğraf: Andreas Symietz). 2
1 I.M. Pei, Katar İslam Sanatları Müzesi, kubbeden görünüm, Doha, 2009 (Fotoğraf: Keichi Tahara). 2 SLO Architectu­re, Bronx River Crossing, 2009 (Fotoğraf: Andreas Symietz). 2
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3 3 Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Odak Alanları Fikir Projesi Yarışması Önerisi, Mansiyon Ödülü, 2014.
3 3 Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Odak Alanları Fikir Projesi Yarışması Önerisi, Mansiyon Ödülü, 2014.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye