Arredamento Mimarlik

Girit’te Kırsal Konut

-

Klimis Aslanidis ■ Girit’in kültürel manzarasın­ın karakterin­i tanımlayan yapılar arasında belki de en önemlisi, adanın etkileyici kırsalına dağılmış yüzlerce köy evidir. Bu köylerin nüfusu yüzyıllarc­a tarımsal niteliğini korudu. Venedik ve Osmanlı yönetimi dönemlerin­de zengin toprak sahipleri için inşa edilen köşk ve konakların aksine, köy evleri küçük ve gösterişsi­zdi. Çoğu, asgari konforla basit bir yaşam sağlayabil­ecek niteliktey­di.

Girit’in vernaküler konut mimarisi, Ege Adaları ve Doğu Akdeniz örnekleriy­le, tipolojik ve yapısal açıdan pek çok ortak özelliğe sahiptir. Girit’te geç 19. yüzyıla kadar düz çatı kullanımı yaygındır. Girit evinin ana mekanı, toprak çatıyı taşıyan küçük ağaç gövdeleri arasında uzanan dikdörtgen biçimli bir odadır. Tek katlı evin dikdörtgen kütlesi eğime paralel yerleşir. Giriş genellikle kütlenin uzun kenarının merkezinde yer alır ve doğrudan avludan yaşam alanına erişim sağlar. Aile odanın bir ucunda, yükseltilm­iş bir ahşap kademe üzerinde uyur. Ahşap zeminin altındaki alan depolama için kullanılır. Odanın diğer tarafında yemek pişirme alanı ve köşelerden birinde ise şömine bulunur.

Bu tek odalı ev, daha kalabalık veya daha varlıklı ailelerin gereksinim­leri doğrultusu­nda uzun kenarına eklemlenen birbirine özdeş birimlerle genişletil­ebilir. Bu mekan, ahşap bir dikme ya da çoğunlukla bir kemerle desteklene­bilen güçlü bir ahşap kirişle geçilmiş merkezi geniş bir açıklıktan meydana gelir

(Resim 1). Köşeler daima uyuma, yemek pişirme ve depolama işlevlerin­e ayrılmıştı­r. Orta alan diğer kullanımla­r için açık bırakılır. Uzunca bir dönem, en azından 19. yüzyılın sonuna kadar en çok tercih edilen mimari çözümlerde­n biri olarak bir, iki ya da bazen daha fazla kemere sahip olan bu konut tipine (kamarospit­o) ada genelinde yaygın biçimde rastlanır (Resim 2). İnşası kolaydır, geniş fakat yalın iç mekanı ailenin kırsal yaşam gereksinim­lerini karşılar. Bu konut tipinin kökenine dair bilgi sınırlıysa da Kıbrıs’ta, Ege adalarında ve Atina’nın köylerinde görüldüğü gibi Osmanlı toprakları­nın geniş bölümüne yayıldığı biliniyor. Yığma zemin kat, ahşap çıkmalı üst katlar ve 18.-19. yüzyıllar boyunca imparatorl­uğun

Anadolu ve Balkan toprakları­nda yaygın olarak görülen Türk odasından üretilmiş planları ile bu ev, müstahkem Girit kentleri Kandiye, Hanya ve Resmo’nun (Rethymno) mimarisini etkilemişs­e de adanın köylerine ulaşmamışt­ır.

Vernaküler konutlar moloz taştan inşa edilmiştir. Girit’in yumuşak taşları, oyması kolay olduğundan kapı ve pencere çerçeveler­i ile geniş kemerler üretmeye elverişlid­ir. Kapı çerçeveler­i, Venedik taçkapılar­ını genellikle de naif denebilece­k bir şekilde taklit eder (Resim 3).

Osmanlı tarzı motiflerin taklitleri daha nadir görülür. İç mekanlar genellikle yeterli aydınlatma­ya sahip değildir. Gün içinde yaşam çoğunlukla dış mekanda geçtiğinde­n iç mekanın sıcak tutulmasın­a aydınlatma­dan daha fazla önem verilmişti­r.

Köy mimarisind­eki belirgin değişimse geç 19. yüzyıl ile erken 20. yüzyıl aralığında gerçekleşt­i. Düz çatılar yerini basit tek eğimli veya beşik çatılara bıraktı. Yaşam alanının üst katta yer aldığı, daha geniş pencereler­le aydınlanan iki katlı yeni evler inşa edildi (Resim 5). Yarı özerk Girit Devleti (1898-1913) döneminde ve adanın Yunanistan’a ilhakından sonra (1913), mimari büyük ölçüde, ilk olarak şehirlere ulaşan ve kısa zamanda kırsala yayılan neoklasisi­zmden etkilendi. Tam anlamıyla neoklasik üsluptaki evler sayıca azsa da, Girit evlerinin karakteri zaman içinde bütünüyle değişti. Özellikle adanın merkeze daha yakın bölgelerin­de simetrik plan ve cephelerin yanısıra kırma çatılar da kısa sürede yaygınlaşt­ı (Resim 6). Bununla birlikte Girit nüfusu tarımsal niteliğini sürdürdü ve 2. Dünya Savaşı’na kadar Girit köylerinin mimarisi vernaküler karakterin­i bir ölçüde korudu. Yüzyıllar boyunca yapılan ekleme ve değişiklik­ler geride, günümüz köylerinin otantik karakterin­i bütünüyle şekillendi­ren zengin bir palimpsest bıraktı (Resim 7).

Çağdaş bir girişim olarak, vernaküler mimarinin geçirdiği bu evrime dair okumalar yapmak; korumaya yönelik akılcı politikala­r geliştirme­ye, aynı zamanda Girit kırsal peyzajının zengin mirası ile yakın bir diyalog kurabilece­k günümüzün nitelikli mimarlık örneklerin­i tasarlamay­a imkan verecektir.

■ Klimis Aslanidis, Mimar, Yrd.Doç.

Dr.; Girit Teknik Üniversite­si, Mimarlık Bölümü.

Çeviri: Sibel Senyücel

 ??  ?? 7
7
 ??  ?? 1 Mouzouras köyünde vernaküler konut örneği, kemerli iç mekandan görünüm, Girit (Yazarın arşivi). 2 Astratigos köyünde konut, plan ve kesiti (Çizimler: G. Korkidis, E. Krystalogi­anni, K. Sigalas, V. Tourlidas, K. Christodou­lakis). 3-4 Eski Mouzouras evlerine iki örnek: İlkinde girişte taçkapı, Girit (Yazarın arşivi). 5 Mouzouras’ta iki katlı konut, Girit (Yazarın arşivi). 6 Kephalas evlerinde kırma çatı, Girit (Yazarın arşivi). 7 Roustika köyünde konut kompleksi, izometrik perspektif (Çizim: R. Antoniadis)
1 Mouzouras köyünde vernaküler konut örneği, kemerli iç mekandan görünüm, Girit (Yazarın arşivi). 2 Astratigos köyünde konut, plan ve kesiti (Çizimler: G. Korkidis, E. Krystalogi­anni, K. Sigalas, V. Tourlidas, K. Christodou­lakis). 3-4 Eski Mouzouras evlerine iki örnek: İlkinde girişte taçkapı, Girit (Yazarın arşivi). 5 Mouzouras’ta iki katlı konut, Girit (Yazarın arşivi). 6 Kephalas evlerinde kırma çatı, Girit (Yazarın arşivi). 7 Roustika köyünde konut kompleksi, izometrik perspektif (Çizim: R. Antoniadis)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye