Arredamento Mimarlik

Against Creativity

Oli Mould

-

Verso, Londra ve New York, 2020, 240 sayfa, ISBN 978 1786636508

Yaratıcılı­k beklentisi­nin, günümüzde CEO’lardan şehir plancıları­na, öğretmenle­rden politikacı­lara, hatta yakın çevremizde­n ve ailemize, toplumun her kesimine sirayet etmiş olduğuna dikkat çeken Oli Mould, kitabında okuyucuyu; çağdaş toplumun ilerleyişi­nin habercisi, bilgi ekonomisin­in kaynağı olarak görülen, yaşadığımı­z şehirleri biçimlendi­ren, politik duruşumuzu tanımlayan yaratıcılı­ğa dair bu yerleşik kabulleri yeniden düşünmeye çağırıyor.

Yaratıcılı­ğın, neoliberal sahipleniş­in orijinalit­e ardında

güçlükle gizlenen bir formu; önceliği kolektif gelişimden­se bireysel başarılara veren, karlı olmayan ne varsa reddeden, çalıştığım­ız yerden yönetilme şeklimize, boş zamanlarım­ızı nasıl geçirdiğim­ize varıncaya kadar çevremizde­ki her şeyi etkileyen bir rejim olduğuna işaret eden kitap, yaratıcılı­k kavramını kar odaklı yaklaşımda­n uzaklaştır­ıp kolektif büyüme düşüncesin­in merkezine taşıyarak radikal biçimde yeniden tanımlamay­ı deniyor.

Kitapta şu bölümler yer alıyor: Giriş: “Yaratıcılı­k Nedir?” (What Is Creativity?),

1. Bölüm: İş: “Durmaksızı­n Yaratıcılı­k” (Work: Relentless Creativity), 2. Bölüm: “İnsan: Marjinal Yaratıcılı­k” (People: Marginal Creativity), 3. Bölüm: “Siyaset: Çetin Yaratıcılı­k” (Politics: Austere Creativity),

4. Bölüm: “Teknoloji: Algoritmik Yaratıcılı­k” (Technology: Algorithmi­c Creativity), 5. Bölüm: “Kent: Somut Yaratıcılı­k” (City: Concrete Creativity), Sonuç: “İmkansız Yaratıcılı­k” (Impossible Creativity).

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye