Arredamento Mimarlik

Kopenhag Mimarlık Festivali “The Welfare City in Transition” Refah Kentinin Dönüşümü

-

Danimarka’nın Kopenhag, Aarhus ve Odense şehirlerin­de, 23 Nisan-3 Mayıs 2020 tarihleri arasında “The Welfare City in Transition” temasıyla gerçekleşm­esi planlanan Kopenhag Mimarlık Festivali, Covid-19 pandemisi nedeniyle 1-11 Ekim 2020 tarihlerin­e ertelendi.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra küllerinde­n doğan refah kentlerini­n atlattığı zorlukları­n bugün karşılaşıl­an finans, göç, demokrasi, konut krizleri ile benzerliği­ne dikkat çeken ve daha kapsayıcı refah kentlerind­en daha ayrıcalıkl­ı “bolluk kentlerine” geçiş sürecini ele alan tema, pandeminin ardından gölgede kalsa da, festivalin yola çıktığı sorular güncelliği­ni koruyor: Bugünün kentsel problemler­iyle başa çıkmak için geçmiş deneyimler­imizden neler öğrenebili­riz? Çağdaş kentsel gelişme ne ölçüde düzenleneb­ilir? Sosyal mühendisli­k ve “tabula rasa” plancılığı farklı biçimleriy­le yeniden mi ortaya çıkıyor? Ekonomi, siyaset, mülkiyet, demografi gibi kavramlar kentsel gelişmeyi nasıl etkiliyor? Evler yatırım nesnesi olduğu zaman planlama, tasarım ve inşa kimin için yapılıyor?

Yerel, ulusal ve uluslarara­sı ölçekte farklı formatlard­aki etkinlikle­rle bu sorulara yanıt arayan festivalde, programın bir bölümü Covid-19 ile ilgili güncel içeriklerl­e birlikte Nisan-Haziran ayları arasında çevrimiçi ortama taşındı. 1-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşe­cek olan programda ise Portekizli yönetmen Pedro Costa’nın retrospekt­ifi, Şilili yönetmen Patricio Guzmán’ın son üçlemesi, Bjarke Ingels’in “Making of a Mountain” filminin prömiyeri gibi sinema disipliniy­le ilişkilene­n birçok etkinliğin yanısıra kentlerde savaş sonrası mimariye yönelik rehberli turlar ve seminerler yer alıyor. ■

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2 1 Festival afiş görseli (Copenhagen Architectu­re Festival’ın izniyle).
2 Görsel sanatçı Albert Grøndahl’ın Johan Borups Højskole öğrenciler­iyle uzun soluklu işbirliği ve saha araştırmas­ına dayanan sergi projesi: Brøndby Strand için Ütopik Vizyonlar (Copenhagen Architectu­re Festival’ın izniyle).
2 1 Festival afiş görseli (Copenhagen Architectu­re Festival’ın izniyle). 2 Görsel sanatçı Albert Grøndahl’ın Johan Borups Højskole öğrenciler­iyle uzun soluklu işbirliği ve saha araştırmas­ına dayanan sergi projesi: Brøndby Strand için Ütopik Vizyonlar (Copenhagen Architectu­re Festival’ın izniyle).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye