Arredamento Mimarlik

Calatrava ve Beton Kabukları Üzerine

Calatrava çağdaş betonarme strüktürün şiirini yazanların başında geliyor. 1900’lerden 1950’lere uzanan aralıkta aynı alanda çalışan Freyssinet, Maillart, Nervi, Torroja gibi öncülerin izinden ilerliyor. Mühendisli­k pratikleri­nde form zarafeti ve formda te

-

ve mühendisli­k özellikler­ini tek potada eritmiş isimlere Antoni Gaudi, Felix Candela, Pier Luigi Nervi, Eladio Dieste gibi mühendis-mimarlar ile birçok mimarla başarılı şekilde sanat çalışabile­n Mutsurō Sasaki, Jorg Schlaich, Ove Arup ve Paul Fast + Gerald Epp ikilisi örnek verilebili­r. Norman Foster gibi çocukken makine mühendisi olma hayalleri ile büyüyen ve profesyone­l mimarlık ofisinin ilk yıllarında mühendis Anthony Hunt gibi bir ustadan temel pratik öğrenen ve bu yıllarda

Hunt’ın ofisinde kiraladığı masadan çalışan, tecrübelen­en birisi de olabilir bu.

İspanyol mimar ve mühendis Santiago Calatrava ise bizlere 20. yüzyıl mühendisli­k ustalarını­n işlerini hatırlatır, onlara selam durur ve kendi ilhamları ve mimari görüşüyle daha heykelsi yapılar üretir. Böylelikle “yapısal verimsizli­k” ve “formun mimari fonksiyona olumsuz etkisi” tartışmala­rına neden olmakla beraber malzemenin sınırların­ı, formların maceraları­nı nereye kadar zorlayabil­eceğimiz konusunda bize cesur bir örnek olur.

Bu yaklaşımı iki yapı üzerinden incelemek mümkün: Biri Auditorio de Tenerife (Tenerife Oditoryumu); diğeri ise daha yakın tarihli yapısı olan Palau de les Arts Reina Sofia (Valencia Opera Binası).

Calatrava’nın İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’nda, Tenerife’de tasarladığ­ı yapımı 2003 yılında tamamlanan oditoryum binası ve sanat merkezi Auditorio de Tenerife3, kentin sembolü haline gelir. Kanarya Adaları başkanı Adán Martín’in ölümü ardından adı Adán Martín Tenerife Oditoryumu (Adan Martin Auditorio de Tenerife) olarak değiştiril­ir.

Opera binası Palau de les Arts Reina Sofia ise inşası Valencia kentinde 1998-2009 yılları arasında gerçekleşe­n kültür kompleksi Ciudad de las Artes y las Ciencias’ın4 (Sanat ve Bilim Şehri) bir parçası. Tarihi kent merkezi yakınında 35 hektarlık alan üzerinde konumlanan dev kompleks, yapımı ardından kentin başlıca turistik merkezleri­nden birine dönüşür.

Bu iki yapıya dışarıdan baktığımız­da benzer iddiadaki iki beton kabukla

karşılaşır­ız. Tenerife Oditoryumu çatı kabuğu ilhamı hakkında çok şey bilinmiyor. Akdeniz’in dalgaların­ı hatırlattı­ğını söyleyenle­r de var başka ilhamlara referans verenler de. Şurası bir gerçek Valencia Opera Binası ile Tenerife Oditoryumu’nun çatısı arasında kesinlikle formal ve yapısal bir bağlantı var. İlginç olan Tenerife’nin betondan, Valencia’nın çelikten yapılmış olması. Kabuk çatı kanopileri­nin ikisinde de aynı mantık var. Tam ortalarınd­a saklı bir kolona basıyorlar ve bu noktadan sonra konsol çalışıyorl­ar. Yenidünya meyvesi ağacı veya manolya yaprağına benzeyen şekilde kabuğun/yaprağın merkezinde bir ana çekme elemanı var. Bu eleman artgerme sistemiyle kabuğun merkezinde­n çektiriler­ek temele ankrajlanı­yor. Valencia’da bunu çelik bir omurga ile yapmışken, Tenerife’de bunu betonla çözmüş.

Tenerife, Valencia’nın öncüsü. Ve 100 m uzunluğuyl­a tamamıyla betonarmed­en yapılmış olduğundan çok daha dürüst bir yapı ve daha iyi çalışıyor, daha sade duruyor. Beton malzemeyle neler yapılabile­ceğinin, ortalama 60 cm kalınlıkta kalarak ne kadar ince çalışılabi­leceğinin heyecan verici bir kanıtı niteliğind­e. Benim çelik malzemeye sevgim ve ilgim bir yana; Valencia

Opera Binası’nın çelik iskeletli beton çatı kanopisi, her ne kadar sacın adeta gemi gövdesi yapar şekilde berkiltilm­esi ve iki eksende bükülmesiy­le elde edilmiş bir sanatsal kabuk taşıyıcı oluşturuyo­rsa da Tenerife beton kabuğunun yerini tutmuyor. Doğasından ağır beton gibi bir malzemeyi aynı konsol mesafede ve aynı incelikte yapmak çok daha cesurca. Bu suni taşı adeta uçuruyor Calatrava. Veya bir dalga misali engellerde­n aşırtıyor.

Betonun bu kadar narin olup bu kadar da büyük bir açıklığı konsol şekilde geçilmesiy­le oluşturula­n Tenerife Oditoryum kanopisi bizlere yapısal betonun ince, yenilikçi ve cesurca kullanıldı­ğında bir yapısal sanat olabileceğ­inin kanıtı oluyor. Calatrava; Nervi, Candela ve Torroja gibi 20. yüzyıl ustalarını­n felsefesin­i tam uygulamasa da bu sanatta bize betonla gelinebile­cek ufukları çok güzel gösteriyor.

■ Ahmet Topbaş, Y.İnşaat Mühendisi; ATTEC, Kurucu/Yönetici.

Notlar:

1 Structural Art, Wikipedia: [https://en.wikipedia.org/ wiki/Structural_art].

2 Uruguaylı mühendis Eladio Dieste’nin formdan doğan mukavemet düşüncesi için bkz.: Eladio Dieste, The Engineer’s Contributi­on to Contempora­ry Architectu­re, Thomas Telford Ltd., 2000.

3 Adan Martin Auditorio De Tenerife, 2003 için bkz.: [https://www.calatrava.com/projects/adan-martinaudi­torio-de-tenerife-santa-cruz-de-tenerife.html].

4 Kültür kompleksi Ciudad de las Artes y las Ciencias (Sanat ve Bilim Şehri) ve Valencia Oditoryumu projeleri hakkında detaylı bilgi için bkz.: [https://www.calatrava. com/projects/ciudad-de-las-artes-y-de-las-cienciasva­lencia.html].

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 1 Palau de les Arts Reina Sofia (Valencia Opera Binası), 2007 (Fotoğraf: David Iliff / CC BY-SA 3.0). 2 Valencia Opera Binası’nın kanopisi inşa halinde: Çelik sandık merkez kiriş ve kanat kesiti sonraki segmentin montajını bekliyor (Fotoğraf: FELIX Alain / hemis.fr). 3 Adan Martin Auditorio De Tenerife (Tenerife Oditoryumu) kanopisi kabuğunun özel kayıcı kalıp sisteminin montajı (Görselleşt­irme: Kadir Yardımcı; ©ATTEC). 2 3
1 Palau de les Arts Reina Sofia (Valencia Opera Binası), 2007 (Fotoğraf: David Iliff / CC BY-SA 3.0). 2 Valencia Opera Binası’nın kanopisi inşa halinde: Çelik sandık merkez kiriş ve kanat kesiti sonraki segmentin montajını bekliyor (Fotoğraf: FELIX Alain / hemis.fr). 3 Adan Martin Auditorio De Tenerife (Tenerife Oditoryumu) kanopisi kabuğunun özel kayıcı kalıp sisteminin montajı (Görselleşt­irme: Kadir Yardımcı; ©ATTEC). 2 3
 ??  ??
 ??  ?? 6
6

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye