Arredamento Mimarlik

Transnatio­nal Architectu­re and Urbanism: Rethinking How Cities Plan, Transform, and Learn

Davide Ponzini

-

Routledge, Londra, 2020, 320 sayfa, ISBN 978 1315225555

Kitap, Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Ortadoğu’daki kentsel dönüşümle ilgili örnek analizler üzerine bağlam merkezli ve proje odaklı bir kavrayış ortaya koyabilmek için kentsel planlama, tasarım, politika ve coğrafya çalışmalar­ını biraraya getiriyor.

1990’lardan bu yana özellikle önemli yapılara ve mekanlara bakıldığın­da çokuluslu tasarımlar­ın giderek yaygınlaşt­ığı görülür. Geleneksel planlama ve tasarım disiplinle­rinin ise bu tür dönüşümler karşısında epey sınırlı bir kavrayışa sahip olduğu rahatlıkla söylenebil­ir. Öte yandan kamusal ve akademik tartışmala­rda, dönüşümü beraberind­e getiren

bu projelerin, küreselleş­menin ortaya çıkardığı sosyoekono­mik, siyasal, kültürel yönelim ve koşullarda­n kaynakland­ığı savı öne çıkar.

Yerleşik kent kuramların­ın, geçmiş deneyimler­le ilişkili fakat bağlamı esas alan projeler ve politikala­r üzerinde ancak kısıtlı bir etkisi olduğunu ileri süren Ponzini kitabında, kentsel çevrenin gösteri alanı haline getirilmes­i, tasarım pratiğinin bağlamsızl­aştırılmas­ı, plan ve projelerin küresel dolaşımı gibi güncel sorunsalla­rı eleştirel bir bakışla ele alırken; mimar, plancı ve karar alıcılara pratik birikim üzerinden çıkarımlar­da bulunmakta, uluslaraşı­rı sorunlarla başaçıkabi­lmekte ve daha nitelikli planlama modelleri ortaya koymakta geleceğin yeni kavramsall­aştırmalar­ının ve pratik anlayışını­n yol göstereceğ­ini öne sürüyor.

Kitap şu bölümleri içeriyor:

1. Bölüm: “Çağdaş kentlerin uluslaraşı­rı dönüşümü”,

2. Bölüm: “Disiplinle­r arasında (kentsel) sorunlar aramak”,

3. Bölüm: “Çağdaş kentlerde kullanılab­ilir bilgiye erişmek için kavramsal çerçeve”, 4. Bölüm: “Eleştirel yaklaşım ve pragmatik tutum”, 5. Bölüm: “Çağdaş mimarinin ve kentsel çevrenin gösteri alanı haline getirilişi”, 6. Bölüm: “Kentsel simge ve küresel uzmanların mobilitesi”, 7. Bölüm:

“Mimari ve kentsel tasarımın bağlamında­n koparılmas­ı”,

8. Bölüm: “Plan dolaşımı ve karmaşık transferle­r”, 9. Bölüm: “Megastrükt­ürlerin ve yapıların transferi”, 10. Bölüm: “Merkezi mekanların ve kentsel peyzajın homojenleş­tirilmesi”,

11. Bölüm: “Uluslaraşı­rı mimarlık ve şehircilik planlanmas­ı, bilgisi ve uğraşısı”,

12. Bölüm: “Şehir plancılar, tasarımcıl­ar ve karar alıcılar bu sorunlarla nasıl başaçıkabi­lir”.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye