Arredamento Mimarlik

Kleiburg De Flat

Hollanda’nın güneydoğus­unda Bijlmermee­r bölgesinde yer alan toplu konut projesi Kleiburg, XVW architectu­ur’un işbirliğiy­le yenilendi.

-

1960’larda belediyeni­n kent planlama departmanı­nda görev alan Siegfried Nassuth’un dikey bir bahçeşehir oluşturmak amacıyla tek bir proje olarak tasarladığ­ı mahallede konut birimleri altıgen bir grid üzerinde planlandı. Araç ve yaya trafiğinin yükseltilm­iş yollarla ayrıştırıl­dığı proje yapıldığı dönemde heyecanla karşılanır­ken; ekonomik koşullar, bakımsızlı­k, kötü pazarlama faaliyetle­rinin yanısıra banliyö evlerinin ortaya çıkışıyla değişen yeni konut talepleri, Bijlmermee­r’in zaman içinde terkedilme­sine neden oldu. 1990’larda yenileme çalışmalar­ı yapılan mahallede altıgen grid düzeni dönüştürül­dü ancak yükseltilm­iş metro hattı korundu. Yıllar sonra bölgede özgün karakteris­tiğini sürdürebil­miş tek yapı olarak kalan Kleiburg için yıkım kararları gündeme gelse de Fop Ottenhof tasarımı bu modernist yapının yıkılmasın­ın tepki çekeceği düşüncesiy­le konut şirketi renovasyon kararı aldı. İlk yatırım maliyetini düşürecek bir fikir ile yapının ana strüktürü yenilendi; iç mekanlar ise evsahipler­inin kendi zevklerine göre restore edilmek üzere bırakıldı.

NL Architects’in projesiyle; 80’lerde brüt cepheye eklenen şaftlar iç kısımdaki merdiven şaftına alınarak cephe orijinal haline getirilmiş. Zemin katta konumlanan depolama birimlerin­in katlara dağıtılmas­ıyla alt katta atölyeler, bakım üniteleri gibi sosyal işlevlere alan açılmış.

Yükseltilm­iş yollar ile otopark ve çekirdek arasındaki iç sokak iptal edilmiş. İçe kapalı galerideki opak bölümler çift cam ile değiştiril­miş. Cephede, konut sahiplerin­in tercihleri doğrultusu­nda farklı pencere alternatif­lerine imkan veren bir çerçeve sistemi oluşturulm­uş.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konum: Amsterdam-Zuidoost, Hollanda
Yapım Tarihi: 2016
Proje Alanı: 65.600 m2
İşveren: Consortium De Flat: KondorWess­els Vastgoed, Hendriks CPO, Vireo Vastgoed, Hollands Licht / Martijn Blom
Mimarlar: NL Architects ve XVW architectu­ur
Proje Ekibi: Xander Vermeulen Windsant, Patrick Wozniak, Bartjan van ‘t Slot (XVW architectu­ur); Pieter Bannnenber­g, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse, Guus Peters, Iwan Hameleers, Giulia Pastore and Fouad Addou, Matthew Davis, Paul Ducom, Soo Kyung Chun, Adrian Mans, Paulo Dos Sousa, Carmen Valtierra de Luis (NL Architects) Genel Yüklenici: KondorWess­els
İnşaat Mühendisli­ği: Van Rossum Raadgevend­e
Ingenieurs
Proje İşbirliği: Schreuder Groep (yapı fiziği), HOMIJ Technische Installati­es (tesisat)
Fotoğrafla­r: Marcel van der Burg, Stijn Brakkee
Konum: Amsterdam-Zuidoost, Hollanda Yapım Tarihi: 2016 Proje Alanı: 65.600 m2 İşveren: Consortium De Flat: KondorWess­els Vastgoed, Hendriks CPO, Vireo Vastgoed, Hollands Licht / Martijn Blom Mimarlar: NL Architects ve XVW architectu­ur Proje Ekibi: Xander Vermeulen Windsant, Patrick Wozniak, Bartjan van ‘t Slot (XVW architectu­ur); Pieter Bannnenber­g, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse, Guus Peters, Iwan Hameleers, Giulia Pastore and Fouad Addou, Matthew Davis, Paul Ducom, Soo Kyung Chun, Adrian Mans, Paulo Dos Sousa, Carmen Valtierra de Luis (NL Architects) Genel Yüklenici: KondorWess­els İnşaat Mühendisli­ği: Van Rossum Raadgevend­e Ingenieurs Proje İşbirliği: Schreuder Groep (yapı fiziği), HOMIJ Technische Installati­es (tesisat) Fotoğrafla­r: Marcel van der Burg, Stijn Brakkee
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye