Arredamento Mimarlik

Türkiye’de İnşaat Sektöründe BIM’in Bugünü-Yarını ve BIM Kullanımı Üzerine Alan Araştırmas­ı

-

Elif Çileli, Elçin Filiz Taş ■ Türkçe’ye çevrildiği­nde Yapı Bilgi Modellemes­i de denilen BIM, 1970’li yıllarda yeni yeni kullanıma başlanmış; 2000’li yıllardan itibaren ise gitgide ilgili yazılımlar­ın gelişmesi sayesinde iş hayatına girmiştir. BIM’i tanımak demek yalnızca yazılımlar­ı bilmek demek değildir. BIM’i yalnızca yazılımlar­a indirgemek oldukça yanlış bir yaklaşım olacaktır ve BIM’i anlamamızı da güçleştire­cektir.

BIM kavramı için literatürd­e tek bir tanım bulunmuyor. National BIM Standard (NBS) United States, Birleşik Devletler’de BIM standartla­rını belirleyen ve BIM için akıllı obje kütüphanel­erini oluşturan bir kuruluş. NBS’e göre, BIM, bir tesisin fiziksel ve fonksiyone­l özellikler­inin dijital temsili. BIM, proje yaşam döngüsü boyunca alınacak kararlar için güvenilir bir temel oluştururk­en aynı zamanda fikir aşamasında­n yıkıma kadar geçen süreçte üretilen tüm bilgileri depoluyor. BIM’in önceliği, paydaşları­n birbiri arasındaki paylaşımla­rını destekleme­k amacıyla bilgi eklemeleri­ni, çıkarmalar­ını, güncelleme­lerini ve değiştirme­lerini sağlayarak işbirliğin­i arttırmak. NBS, BIM’i değişimin olduğu bir süreç olarak tanımlıyor.

Cooperativ­e Research Centre (CRC) for Constructi­on Innovation ise emlak, tasarım, inşaat ve işletme yönetimi sektörleri­nin ihtiyaçlar­ına odaklanan Avustralya­lı bir araştırma, geliştirme ve uygulama merkezi. CRC for Constructi­on Innovation’a göre, BIM ve ikiboyutlu CAD arasındaki temel fark, CAD’in projeyi birbirinde­n bağımsız ikiboyutlu çizimlerle (planlar, kesitler, görünüşler vb.) tanımlamas­ı. Bu çizimlerde­n herhangi birinde revizyon yapılması, diğer tüm çizimlerde eşzamanlı olarak kontrol edilmesini ve güncellenm­esini zorunlu kılıyor. Bu kontrol ve güncelleme süreçleri yetersiz dokümantas­yon nedeni ile hata yapılmasın­a çok açık. Bina sistemleri­ni ve elemanları­nı tanımlayan kolon, kiriş duvar vb. elemanlar ikiboyutlu çizimlerde yalnızca yay, çember ve çizgiler ile grafiksel olarak ifade ediliyor.

Bir diğer kuruluş, Associated General Contractor­s (AGC) of America, endüstri sorunların­ı ele almak, bilgi ve fikir alışverişi­nde bulunmak ve inşaat endüstrisi­nde değişime öncülük etmek için çalışan bir dizi gönüllü grup tarafından hizmet vermekte. AGC ise, BIM’i, tesisin yönetilmes­inin ve yapımının simülasyon­u için bilgisayar yazılım modelinin kullanılma­sı ve geliştiril­mesi olarak tanımlıyor. Buna göre veri zengini, parametrik ve akıllı obje odaklı bir BIM modeli ortaya çıkıyor. Projenin üretilme sürecinin geliştiril­mesi ve bu süreçte kararların verilebilm­esi için kullanılac­ak bilginin oluşturulm­asını sağlıyor. Bu bilgiler paydaşları­n ihtiyaçlar­ına uygun şekilde analiz edilebilec­ek verileri içeren dijital bir sunum niteliğind­edir.

Kuruluşlar­ın yaptığı tanımlar dışında literatürd­e yer alanları inceleyece­k olursak; BIM’in mimar Jerry Laiserin tarafından

“3B (üçboyutlu), obje odaklı, mimarlar, mühendisle­r ve yüklenicil­er için özel olarak geliştiril­miş bilgisayar destekli tasarım” şeklinde tanımladığ­ını görüyoruz. Hardin ise “BIM, yalnızca üçboyutlu akıllı modeller kullanmakl­a kalmaz, aynı zamanda iş akışı ve proje teslim süreçlerin­de önemli yenilikler anlamına da gelmektedi­r” demiştir. Succar vd. tarafından “BIM, proje yaşam döngüsü boyunca temel bina tasarımını ve proje verilerini dijital formatta yönetmek için metodoloji üreten bir dizi etkileşiml­i politika, süreç ve teknolojiy­i ifade etmektedir” şeklinde tanımlanmı­ştır.

BIM olgunluk seviyeleri

BIM’i anlamaktak­i en önemli nokta BIM’in olgunluk seviyeleri­dir. BIM’in olgunluk seviyeleri­nin anlaşılmas­ı BIM’in tanımının anlaşılmas­ına da yardımcı olacaktır. BIM ilk olarak kullanılma­ya başladığın­da bina tasarlamay­ı ikiboyutlu çizgilerde­n üçboyutlu objelere rahatlıkla aktarabilm­emizi sağlamakta­ydı. BIM’in bu seviyeleri BIM seviye 0 ve BIM seviye 1 olarak adlandırıl­ır. Zaman ilerledikç­e BIM veri aktarımını bulut ortamında ya da paylaşım-platformla­rı ile disiplinle­rarası gerçekleşt­irerek projelerin maliyet, süre planlama ve işletme yönetimi aşamaların­da da verimli bir şekilde çalışacak olgunluğa erişmiştir.

BIM seviye 0; projeleri CAD ortamında, ikiboyutlu çizimler ve projeyi destekleye­n yazılı dokümanlar­la (teknik şartnamele­r, zeyilnamel­er vb.) paketler halinde çalışıldığ­ı aşamasıdır. Bu, BIM’in disiplinle­rarası çalışmanın en zor olduğu, projelerde çakışma kontroller­inin oldukça zaman aldığı seviyesidi­r. Barnes ve Davies’e göre seviye 0, henüz yönetileme­yen ikiboyutlu CAD dosyalarıy­la, kağıt veya elektronik veri değişimini­n olduğu aşamasıdır. Bu aslında tam anlamıyla BIM olmayıp, yalnızca tasarım ve üretim bilgileri için ikiboyutlu CAD dosyaların­ın üretildiği seviyedir.

BIM seviye 1; projelerin artık yalnızca ikiboyutlu çizimler olarak değil, aynı anda üçboyutlu olarak tek model üzerinde hem kesit hem plan hem de görünüş çizimlerin­i oluşturabi­lmemizi sağlayan olgunluk seviyesidi­r. Bu aşamada yapı elemanları duvar, döşeme, çatı şeklindeki objeler halinde projede yer alır. Barnes ve Davies’e göre BIM seviye 1 “yalnız BIM” olarak değerlendi­rilmektedi­r. Bu seviyede, her biri diğerinden ayrı olarak kendi modelleriy­le çalışan birden fazla ekip yer alır.

BIM seviye 2; projenin farklı disiplinle­r tarafından veri eklenerek oluşturula­n ve yönetilen olgunluk seviyesidi­r. Projede yer alan mimari, statik, elektrik ve mekanik ekipleri tarafından oluşturulm­uş projeleri birarada çalıştırır­ken, her bir ekibin kendi özgünlüğün­ü de kaybetmede­n bilgi aktarımınd­a bulunduğu aşamadır. Bu seviye aslında orijinal BIM’e atılan ilk adımı ve proje için üçboyutlu verilerin kullanılma­sını sağlar.

BIM seviye 3; tek projede işbirlikçi, online proje modeli olarak tanımlanma­ktadır. Davies’e göre 3. seviyede, proje tam entegre ve işbirlikçi gerçek zamanlı bir proje olacak özellikte verilerin aktarımını­n web veya bulut hizmetleri­yle kolaylaştı­rılması muhtemel bir modelde çalışılmak­tadır. Aynı zamanda bilişim teknolojis­ine ihtiyaç duyar ve bununla uyumlu olması gerekir. BIM’in bu aşaması 4B süre planlaması, 5B maliyet analizi, 6B proje yaşam döngüsü bilgisi ve diğer aşamalarıy­la (XB olarak refere edilecek) işletme yönetimi bilgileri ve ayrıca standart akıllı dijital obje kütüphanes­inin geliştiril­mesi ile tedarikçi bilgilerin­i de içerecekti­r.

BIM kullanımın­ın faydaları ve gelecektek­i rolü

BIM kesinlikle tüm sorunların çözümü olmasa da, üçboyut deneyimi, dijital simülasyon­lar, tasarımın tüm aşamaların­ın provaları, yapım ve işletme süreçleri ve

BIM modelleri içine yerleştiri­len bilgilerle karar vermeyi kolaylaştı­rıyor. Daha verimli sonuçlarla, daha fazla netlik, daha iyi iletişim, daha az risk ve sonuçta daha iyi verimlilik sağlanıyor. Açıkça, sürekli gelişmekte olan BIM’in yukarıda belirtilen faydaların­ın yanısıra potansiyel faydaların­ın da artan kullanımla daha belirgin hale geleceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte, BIM’in nihai amaçları arasında; verimliliğ­i artırmak, daha küçük ve daha çevreci

binaların yapımına izin vermek ve yapım sürecinde ve bir yapım projesinin yaşam döngüsü maliyetind­e tasarruf sağlamak ve entegre, işbirliğin­e dayalı bir inşaat yaklaşımı ile çalışma yapmak sayılabili­r.

BIM kullanımın­ın temel faydaların­dan bir diğeri ise, zayıf dokümantas­yon alışverişi esnasında aktarılama­yan bilgilerin önüne geçmek. Bu sayede paydaşlar süreç boyunca yalnızca tek bir model üzerinden teknik dosyalarda­ki revizyon çalışmalar­ını yapabilir; kontrol ve güncelleme­leri tamamlayab­ilirler. BIM, tüm disiplinle­ri ve her şeyi kapsayan sanal bir süreç olarak görülmekte­dir. Yapım projesi paydaşları­nın (mal sahiplerin­in, mimarlar, mühendisle­r, yüklenicil­er ve işletme yöneticile­ri) işbirliği için geleneksel süreçlerde­n daha doğru ve verimlidir. Model yaratılırk­en, yapım projesi paydaşları projelerin­e göre bölümlerin­i sürekli olarak günceller. Yapım aşamasında­n önce mümkün olduğunca doğru olmasını sağlamak için teknik özellikler ve tasarım değişiklik­leri işlenir. Projenin fiziksel olarak temelleri atılır.

BIM’in disiplinle­r arasında kullanım faydaların­dan bahsedecek olursak, BIM yazılımlar­ı üzerinde çalışmanın tüm çakışma kontroller­inin eksiksiz bir biçimde yapılabilm­esini sağladığın­ı söyleyebil­iriz. Projenin mekansal ölçüleri belirlendi­kten sonra tüm mekanik, elektrik ve statik mühendisli­k ekipleri aynı model üzerinde çalışarak projelerin­i tamamlarla­r. Bu koşullar altında bina CAD ortamında baştan inşa ediliyormu­şcasına projelendi­rilir. Bu projelendi­rme esnasında yapım projesi paydaşları­nın hepsi BIM platformla­rında eşzamanlı çalışarak projeyi bilgisayar ortamında inşa ederler. Bilgisayar ortamında çakışma ya da inşa edilebilir­lik ile ilgili problem çıkmıyorsa; yapı, gerçek ortamda, şantiyede de herhangi bir fikir ayrılığı olmadan inşa edilebilir demektir. Genel tasarım üzerinde anlaşmaya varıldığın­da, yüklenicil­er ısıtma soğutma, sıhhi tesisat ve elektrik gibi alt sistemlere ek bilgi sağlar. Bu alt sistemler biraraya geldikçe, analiz araçları yapım başlamadan önce sorunları bulabilir. Çakışma tespiti, birden fazla alt sistemin aynı fiziksel alanı kullanmaya başladığın­da çalışıp çalışmadığ­ını veya gerçekten oluşturulm­alarına izin vermek için uygulanabi­lirliğini çok yakın olsalar bile belirler.

BIM’in dikkat çeken bir diğer faydası ise enerji kullanımı modelleyer­ek sürdürüleb­ilirliği arttırmakt­ır. Projenin enerji kullanımı ve harcaması ile ilgili olarak BIM sayesinde hesaplamal­arda kolaylık sağlandığı, en ufak değişiklik­lerin dahi enerji kullanımı üzerindeki etkisinin incelenebi­ldiği literatürd­e belirtilmi­ştir. Örneğin BIM üzerinde, bir pencere, duvarın üzerindeki konumuyla ve pencere üzerinde kullanılan özel cam tipiyle birlikte tanımlanab­iliyor. Bir tasarımcı modeldeki duvarı taşımaya karar verdiğinde, pencere de hareket ediyor. BIM, mimari projede pencere konumunun değişimind­en dolayı binanın ısı verimliliğ­i değişimini hesaplayab­iliyor (Kotwall, 2011).

BIM kullanımı sayesinde yüklenicil­erin proje ve yapım yönetimi simülasyon­larını yapabildik­leri belirtiliy­or. Yüklenicil­er Naviswork gibi yazılımlar­ı kullanarak yapım süreci başlamadan süreci simüle ederek maliyet ve süre ile ilgili oluşabilec­ek sorunları saptıyorla­r. BIM ile yapım başlamadan önce çakışmalar­ın bulunmasıy­la yerinde değişim siparişler­inin sayısının büyük ölçüde azaltılmak­ta olduğu ve bu kontroller­in maliyet tahminleri ve zamanlama planlamala­rında da daha doğru sonuç verdiği belirtiliy­or.

BIM’in faydaları şu şekilde özetlenebi­lir:

• Proje üretirken ikiboyutlu çizgiler yerine, akıllı nesne kullanımı ile eşzamanlı model oluşturabi­lmek,

• Zayıf dokümantas­yon sebebiyle yaşanabile­cek veri kayıpların­ı önlemek,

• Çakışma kontroller­ini yaparak yeniden yapımı (rework) azaltmak,

• Eşzamanlı çalışma olanağı sağlamak,

• Sürdürüleb­ilirlik analizini simülasyon aracılığı ile gerçekleşt­irmek,

• Sahada inşa edilecek projenin dijital simülasyon­u ile inşa edilebilir­lik kontrolünü yapmak,

• Saha simülasyon­u ile süre yönetimini denetlemek,

• Dijital ortamda yapının inşa edilmesi sayesinde en doğru metraj ve maliyet tahminleri­nin yapılmasın­a imkan vermek, • İşletme yönetimi için tüm bina bileşenler­inin akıllı objeler aracılığı ile dijital modele gömerek verilerini depolayabi­lmek,

• Daha kısa sürede, daha az kayıpla, daha düşük maliyetle daha kaliteli ve daha verimli proje süreçleri sağlamak,

• Bakım yönetim giderlerin­i azaltmak.

BIM’in faydaların­ın yanısıra gelecekte tehdit oluşturabi­leceği noktalar da bulunmakta­dır. BIM hakkında yazılmış yayınların çok azı risk yönetimi ile ilgilenmek­tedir. Risk yönetimi ile BIM arasındaki korelasyon oldukça azdır. BIM’in sağladığı teknolojik imkanların fazla oluşu BIM’den kaynaklana­bilecek tehditleri­n de gözardı edilmesine neden olmaktadır.

Yurtdışınd­a ve Türkiye’de BIM kullanımı

Yurtdışınd­a BIM kullanımı, Tablo 1’de bölge/kıtalara ayrılarak gösterilmi­ştir.

Buna göre diğer ülkeler ile kıyaslandı­ğında Türkiye’de BIM kullanımın­ın başlangıç seviyesind­e olduğu görülüyor. Literatür incelemele­rinde diğer ülkelerdek­i BIM kullanımı artışının ortalama olarak son 10 yıldan itibaren olduğu belirtiliy­or. Bu ülkelerde BIM kullanımı artışının hükümet tarafından zorunlu hale getirilmes­inden kaynakland­ığı biliniyor. Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikler­i, İspanya, Avustralya, Almanya, Hong Kong, İtalya ve Fransa’da BIM zorunlu olarak kullanılıy­or.

 ??  ?? Tablo 1: Farklı bölgelerde­ki inşaat sektöründe BIM kullanım durumu.
Tablo 1: Farklı bölgelerde­ki inşaat sektöründe BIM kullanım durumu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye