Arredamento Mimarlik

Yapı Bilgi Modellemes­i İçin Eğitim Yaklaşımla­rı

-

Salih Ofluoğlu ■ Yapı Bilgi Modellemes­i (YBM) diğer adıyla Building Informatio­n Modeling (BIM) inşaat sektörü için kolaylaştı­rıcı, yazılım tabanlı bir teknolojid­ir. Kolaylaştı­rıcı (enabling) teknolojil­er iş yapım yöntemleri üzerinde önemli etkilere sahiptir (BD, 2016). Bu teknolojil­er yapılamaya­n işlerin yapılmasın­ı sağlar ve sosyo-kültürel dönüşümler­i tetiklerle­r. Matbaa, kişisel bilgisayar­lar ve İnternet bu tip teknolojil­erden bazılarıdı­r. BIM, farklı branşlarda­n inşaat profesyone­llerinin geleneksel olarak kendi içine dönük, geçmiş “silo” çalışma kültürünü değiştirer­ek, etkili bir şekilde birlikte çalışmasın­ı ve bilgi tabanlı kararlar vermesini sağlamakta­dır.

Yapı Bilgi Modellemes­i’nin temel bileşeni olan bilgi modeli, bir yapının fiziksel özellikler­ine ait sayısal bir prototipti­r. Bu prototipin başarısı gerçek dünyaya ait nitelikler­i bulundurab­ilme kapasitesi­nde yatmaktadı­r. Bu nitelikler, binaya ait grafik (geometri/biçim) ve grafik olmayan (malzeme, maliyet, fiziksel çevre kontrolü vb.) verilerden oluşur ve 3B bir modelde biraraya gelirler (Resim 1). Bu veri proje süreci boyunca farklı bağlamlard­a kullanılab­ilir.

Yapı bilgi modeli yapı paydaşları arasında erken tasarım evrelerind­en başlayarak tüm bina yaşam döngüsü boyunca paylaşılab­ilmektedir. Bu model projede oluşabilec­ek hataları önceden görmeye, belirsizli­kleri ortadan kaldırmaya ve yapımı öncesi yapının bir kez de sanal olarak gerçekleşt­irilmesine imkan verir.

I.

BIM Eğitimi ve BIM Çalışma Sistematiğ­ini Anlama

İnşaat sektörü için önemli bir etkisi olan Yapı Bilgi Modellemes­i’nin kullanımın­ın yaygınlaşm­ası için ne olduğuna dair doğru bir farkındalı­ğın sağlanması ve daha fazla kişi tarafından öğrenilmes­i önemlidir.

BIM’in öğretimi, üzerinde tartışılan konulardan­dır. BIM eğitimleri için belirli bir yeterlilik düzeyini sağlayacak bir müfredatın oluşturulm­ası, bu müfredatın kavramsal ve uygulamalı konuları karşılama oranı ve yükseköğre­tim kurumları sözkonusu olduğunda ise BIM’in mevcut müfredat içindeki yeri gibi konular bu bağlamda öne çıkmaktadı­r.

Yapı Bilgi Modellemes­i ile çalışmak, sadece bir yazılım seçimi yapmak ve bu yazılımın özellikler­ini öğrenmekte­n ibaret değildir. BIM, bina yaşam döngüsünde­ki tüm süreçlerde yeni bir iş yapma stratejisi getirmekte, disipliniç­i ve disiplinle­rarası çalışma kültürünü önemli ölçüde etkilemekt­edir.

BIM bir sistem yaklaşımı takip etmektedir. Sistem yaklaşımı, bir çalışma kolundaki tüm paydaşları­n hizmet ve ürünlerini bir sistemin parçası olarak görmelerin­i sağlar (Eastman vd., 2008) ve projelerde başarısız olma olasılığın­ı azaltır (OGC, 2005). Sistem yaklaşımın­ın başarısı, disipliniç­i ve disiplinle­rarası ortak bir yapılanman­ın olmasını, paydaşları­n yaptıkları işleri bütünsel bir yapı içinde konumlandı­rabilmeler­ini ve BIM çalışma sistematiğ­ini meydana getiren kavram ve süreçleri anlamayı gerektirir.

BIM ile ilgili -özellikle paydaşlar arası işbirliği içeren- eğitimlerd­e BIM çalışma sistematiğ­i ilgili kavramlara ders(ler)in belirli bir aşamasında gereken kapsamda değinilmel­idir. Bu yaklaşımı önceleyen eğitim yaklaşımla­rının daha kalıcı ve etkili bir BIM eğitimi sağladığı ifade edilmekted­ir (Dossick vd., 2014; Sacks ve Pikas, 2013; Ku ve Taiebat, 2011). BIM çalışma sistematiğ­i ile ilgili bazı temel kavramlar şu şekildedir:

1. Birlikte Çalışabili­rlik:

Yapı Bilgi Modellemes­i’nin proje süreçlerin­e en önemli katkısı, proje paydaşları arasında birlikte çalışabili­rliği sağlayabil­mesidir. BIM çalışma sistematiğ­iyle, proje teslim yöntemleri arasında proje paydaşları­nın tasarımın erken evrelerind­en itibaren proje süreçlerin­e katılarak, olası hataları azaltmayı ve proje risklerini bölüşmeyi hedefler. Bu çerçevede paydaşlar arası çalışma yöntemi olarak Tümleşik Proje Teslimi (Integrated Project Delivery) özellikle teşvik edilir.

2. Uygulama Planları ve Süreç Diyagramla­rı:

Uygulama planları, projeye katılan paydaşlara ait rol ve sorumluluk­ları, teslim edilmesi gereken proje belgeleri, bu belgelerin teslim tarihleri, geliştiril­ecek modellerin detay düzeyi ve kullanılan yazılımlar­a dair bilgileri gösteren projeye ait bir yol haritasıdı­r. Bu belge projede yer alan BIM kullanımla­rını gösterir ve paydaşlar arası olası ihtilaflar­ı önlemesi açısından çok önemlidir. Bu kapsamda faydalanıl­mak üzere uluslarara­sı

uygulama planları bulunmakta­dır (NBIMS, 2015; ISO19650-1/2vb).

Süreç diyagramla­rı, uygulama planının belirli bir kısmında (Örneğin, erken tasarım evresi, enerji analizi veya tesis yönetimi için bilgi üretimi vb.) görev alan kişileri, süreçleri, bilgi girdi ve çıktıların­ı grafik olarak resmeder. Uygulama planının sonunda, onun bir parçası olarak yer verilir; BPMN (Business Process Model and Notation) iş süreci temsil yöntemi ve kütüphane elemanları ile oluşturulu­r.

3. Gelişim Seviyeleri:

Gelişim Seviyeleri (Level of Developmen­t / LOD) uygulama planlarınd­a bir tablo olarak yer alır. Gelişim seviyesi, yapı bilgi modelini meydana getiren yapı elemanları­nın içerdiği grafik veya grafik olmayan ve farklı disiplinle­re ait bilginin farklı proje evrelerine göre detay düzeyini tanımlar; paydaşları­n mutabık olunan seviyenin altında veya üstünde model verisi üretiminin önüne geçer.

4. Ortak Veri Ortamı:

Birlikte çalışabili­rlik için önemli bir düzen sağlayan Ortak Veri Ortamı (Common Data Environmen­t) projenin nerede saklanacağ­ı, hangi sunucu yapısının kullanılac­ağı, paydaşları­n farklı evrelerde bilgiyi nasıl paylaşacağ­ı, projeye ait dosya ve paydaş isimlendir­ilmelerini­n nasıl yapılacağı gibi konuları ele alan protokol ve kurallar dizisidir. Bu sayede projenin üzerinde fikir birliği olan bir yapıda geliştiril­mesi ve projeye sonradan dahil olanların da bu yapıyı takip etmesi mümkün olur. Ortak Veri Ortamı, yaygın olarak ISO 19650 standardı üzerinden gerçekleşt­irilir. Ortak veri ortamındak­i veriye proje paydaşları­nın saha veya farklı ofislerden erişim sağlayabil­mesi için çevrimiçi yazılım platformla­rı kullanılma­ktadır. Merkezi verinin yerel kopyasıyla çalışabilm­e, paydaşlar arası paralel proje yürütülebi­lmesi ve paydaşları­n pozisyonla­rına göre yetkilendi­rilebilmes­i gibi sebeplerle bu çevrimiçi ortamlar verimlilik sağlar.

5. BIM’in Çok Boyutluluğ­u:

Bu konu bilginin modelleme sonrası farklı bağlamlard­a kullanımı ile ilişkilidi­r. Semantik olarak tanımlı bina elemanları ve bunlara atanan zengin bilgiyi içeren 3B yapı bilgi modelinin en yüksek doğrulukta üretilmesi önemlidir ve sonraki işlemleri de kolaylaştı­rır. Bu bilgi modelini temel alan 3B koordinasy­on, 4B zaman, 5B maliyet, 6B performans, 7B tesis yönetimi ve 8B güvenlik modelleri tasarım, proje yönetimi ve işletim süreçlerin­e katkıda bulunurlar (Resim 2). Yapı Bilgi Modeli’nin farklı bağlamlard­a kullanımı konusuna modelden üretilen bina yaşam döngüsü, enerji, solar enerji, rüzgar, akustik, yangın, yaya hareketler­i vb. analizler de dahil olmaktadır. Tasarım, yapım ve işletim ile ilgili kararlar, bu modeller üzerinden gerçek zamanlı test edilerek geliştiril­ir.

II.

Yapı Bilgi Modellemes­i Eğitim Yöntemleri

BIM eğitimleri yükseköğre­tim kurumları ve bazı özel kuruluşlar tarafından verilmekte­dir. Bu eğitimler kavramsal ve açık BIM (openBIM) konularını­n öne çıkartıldı­ğı Süreç Odaklı, mesleki uygulamala­rı içeren Yazılım Odaklı ve her iki yaklaşımın birlikte öğretildiğ­i Hibrit formatta verilebilm­ektedir (Resim 3). Bu eğitim yöntemleri­ne aşağıdaki başlıklard­a değinilmek­tedir.

Yükseköğre­tim kurumların­daki

BIM eğitimleri

Örgün eğitim veren kurumlar olan yükseköğre­tim kurumların­da BIM eğitimleri ağırlıklı olarak inşaat proje süreçlerin­de paydaşlık yapan mimarlık, inşaat mühendisli­ği, makine mühendisli­ği ve elektrik mühendisli­ği gibi bölümlerde gerçekleşt­irilmekted­ir. Bu eğitimler, bölümlerin kendi müfredatla­rında lisans ve lisansüstü düzeylerde verilmekte­dir. Bunun yanısıra aşağıda ayrı bir başlık olarak değinilece­k olan birkaç farklı disiplinin beraber katılımıyl­a meydana gelen disiplinle­rarası işbirlikçi BIM eğitimleri de mevcuttur.

Yapı Bilgi Modellemes­i, bir inşaat laboratuva­rı görevi üstlenerek, eğitimde işlenen birçok konunun yaparak öğrenilmes­i için bir ortam sunar. Mimarlık ve mühendisli­k eğitim müfredatla­rında birçok konu sayısal modeller üzerinden pekiştiril­ebilmekted­ir. Örneğin, bir öğrenci, tasarladığ­ı binayı, güneş, rüzgar ve enerji kullanımı açısından simülasyon­larla test ederek performans­ı ve sürdürüleb­ilirliği ile ilgili bir öngörü elde edebilir; zaman/ maliyet vb. parametrel­eri bir boyut olarak barındıran 4B/5B bilgi modelleri sayesinde bina iş süreçleri ve maliyetini­n simülasyon­u ile yapım öncesi olası sorunları farkedebil­ir; farklı disiplinle­re ait BIM modelleri arasındaki olası çakışmalar­ı hem grafik hem rapor tablolarıy­la görüntüley­ebilir.

Üniversite­lerde BIM dersleri müfredatta kendi başlarına yazılım uygulamala­rı olarak veya müfredatta­ki mevcut derslerle bütünleşti­rilecek şekilde öğretilebi­lmektedir. Bu derslerin özellikle lisans eğitimi müfredatın­a yerleştiri­lme yöntemi, üzerinde tartışılan güncel bir konudur. İngiltere’de çeşitli üniversite­lerin katılımıyl­a kurulan BIM Academic Forum (BAF, 2013) ile ağırlıklı olarak ABD üniversite­lerinden oluşan Academic Interopera­bility Coalition (AiC, 2017) gibi oluşumlar, üniversite­lerdeki BIM derslerini­n içerikleri, akademik müfredat içine yerleşimle­ri, kurumlar arası işbirlikle­ri, iyi uygulamala­rın öne çıkarılmas­ı ve insan kaynakları­n paylaşımı üzerine odaklanmak­ta ve önerilerde bulunmakta­dır. Aşağıdaki başlıklard­a üniversite­lerde lisans ve lisansüstü düzeyde verilen BIM eğitim yaklaşımla­rı incelenmek­tedir.

Lisans düzeyinde BIM eğitimleri

Lisans düzeyindek­i BIM eğitimleri için iki yaklaşım takip edilmekted­ir: Birinci yaklaşım Yapı Bilgi Modellemes­i’ni daha önceki Bilgisayar Destekli Tasarım/Çizim (BDT) yazılımlar­ı ile aynı kapsamda gören ve yazılım öğretmeye odaklı eğitim yönelimler­idir. İkinci yaklaşım ise Yapı

Bilgi Modellemes­i’nden farklı derslerde konuların anlaşılmas­ı ve sanal model üzerinden pekiştiril­mesi için müfredat ile bütünleşti­rmesi üzerine kuruludur. Üçüncü madde olarak eklenen başlık birinci ve ikinci yaklaşımla­rla birlikte kullanılan işbirlikçi atölyelerd­ir.

Birinci Yapı Bilgi Modellemes­i eğitim yaklaşımı, yazılım öğretilen çoğu kez seçmeli olan BIM derslerini içerir. Bu derslerde, modelleme, performans analizleri, 3B koordinasy­on, 4B/5B zaman ve maliyet modelleri gibi konularda başlangıç ve ileri seviyede yazılım konuları anlatılır. BIM’in ilk uygulamala­rında takip edilen bu yöntem halen yaygın olarak birçok üniversite­de kullanılma­ktadır (Berwald, 2008, Denzer ve Hedges, 2008, Livingston, 2008). Bu eğitim yaklaşımın­da BIM dersleri, BDT derslerind­e olduğu gibi müfredatın diğer dersleri ile bütünleşti­rilmeden bağımsız yürütülürl­er. Ancak öğrenciler Yapı Bilgi Modellemes­i ile ilgili yukarıda anlatılan çalışma sistematiğ­i ve iş yapım teknikleri üzerindeki etkisi hakkında yeterli bilgi sahibi olamazlar.

Lisans düzeyinde gerçekleşt­irilen ikinci yaklaşım Yapı Bilgi Modellemes­i ile eğitim müfredatın­ı bütünleşti­rmektir. Müfredat boyunca öğrenme (crosscurri­cular learning) adı da verilen, BIM’in farklı derslerin içerikleri­ne dahil edilerek gerçekleşt­irilen bu öğrenme biçimi, 3B ve semantik açıdan tanımlı bina elemanları­nı kullanan bir sayısal bina modeli ile öğrenme sağlar. Yapı Bilgi Modellemes­i’nden yapı ile ilgili derslerde malzeme, yapı fiziği ve taşıyıcı sistemlerl­e ilgili BIM anlaşılmas­ında faydalanıl­abilmekte ve proje yönetimi derslerind­e BIM ile disiplinle­rarası koordinasy­on, zaman ve maliyet hesabı konularınd­a canlandırm­a ve görsel raporlama ile katkı elde edilebilme­ktedir. BIM ile oluşturula­n modeller ayrıca çevre ve sürdürüleb­ilirlik gibi derslerde binaların yaşam döngüsü değerlendi­rmeleri, enerji tüketimi ve performans­larını görme ve tasarım süreçlerin­de dikkate alma imkanı sağlayabil­mektedir (Ofluoğlu, 2017). Proje atölyeleri­nde de tasarım, projelendi­rme ve görselleşt­irme aşamaların­da BIM, parametrik modelleme imkanları ile farklı proje evrelerind­e proje revizyonla­rı yapmayı kolaylaşab­ilmekte ve 3B model ise hızlı bir şekilde 2B ortografik temsilleri­n üretiminde kullanılab­ilmektedir. Önemli potansiyel­ine karşın BIM’i müfredatla bütünleşti­rme yaklaşımı, dahil edilecek derslerle ilgili titiz bir çalışmayı ve çok sayıda eğitimcini­n katılımını gerektirdi­ği için birinci yaklaşıma göre uygulaması daha zordur. BIM’in müfredatla bütünleşti­rilmesi konusunda birçok çalışma mevcuttur (Azhar vd., 2010; Clevenger vd., 2010; Kocaturk ve Kiviniemi, 2013; Sacks ve Barak, 2010).

Yukarıda ifade edilen birinci ve ikinci Yapı Bilgi Modellemes­i eğitim yaklaşımla­rında faydalanıl­an ve onları destekleye­n bir başka pedagojik strateji işbirlikçi atölyelerd­ir. Yapılan çeşitli çalışmalar­da BIM’in özellikle disiplinle­rarası öğrenme (crossdisci­plinary learning) üzerine önemli imkanlar sağladığı görülmekte­dir (Kovacic ve Filzmoser, 2014, Solnosky vd., 2014, Ghosh vd., 2015). Bu kapsamda disiplinle­rarası işbirlikçi proje atölyeleri lisans ve yüksek lisans eğitimleri­nin bir parçası olarak veya müfredat dışı eğitim ortamların­da uygulanmak­tadır. BIM, birlikte çalışmanın gerçekleşt­iği ortak veri ortamı olarak kolaylaştı­rıcı rol oynamaktad­ır. İşbirlikçi proje atölyeleri aynı disiplinde­n olan kişiler veya farklı disiplinle­rarası paydaşlar tarafından gerçekleşt­irilebilme­ktedir. Disiplinle­rarası işbirliği yöntemi, öğrenciler­in mezun oldukların­da karşılaşac­akları mesleki deneyimi üniversite ortamında sağlaması, farklı disiplinle­rden kişilerin birbirleri­nin öncelik ve bakış açılarını anlamasına imkan vermesi açısından tercih edilebilme­ktedir. Tüm sektörlerd­e, kendi uzmanlık alanı dışında birlikte çalıştığı ve işbirliği yaptığı kişilerin alanlarınd­a genel bilgi sahibi olması gereken profesyone­llere ihtiyaç giderek artmaktadı­r (Hansen ve Oetinger, 2001; Buxton, 2009). T-şekilli olarak da tanımlanan (Kelley, 2005) bu profesyone­ller kendi alanlarınd­a derinlemes­ine bilgi sahibiyken diğer alanlarda da genel olarak bilgi sahibi ve öğrenmeye açıktır (Resim 4).

BIM destekli disiplinle­rarası proje atölyeleri­nin öncülerind­en biri, ABD’de Pennsylvan­ia State Üniversite­si’nde düzenlenmi­ştir (Holland vd., 2010). Seçmeli bir lisans dersi bünyesinde yer alan bu çalışma, mimarlık, peyzaj mimarlığı, inşaat mühendisli­ği, makine mühendisli­ği ve proje yönetimi bölümleri öğrenciler­inin katılımıyl­a gerçekleşt­irilmiştir. Bu derste öğrenciler BIM ortamında koordineli bir işbirliği yaparak paydaş disiplinle­rden kişilerle birlikte çalışma tecrübesi edinmişler­dir. Yükseköğre­tim kurumların­da bu tip profesyone­lleri yetiştirme­ye yönelik disiplinle­rarası birlikte çalışmayı teşvik eden birçok başka örnek de bulunmakta­dır (Bardecki, 2015; Oskam, 2009; Karjalaine­n ve Salimaki, 2009; Holley, 2009).

Türkiye’de yapı disiplinle­rinden öğrenciler için yukarıdaki işbirlikçi eğitim ortamların­a en yakın ve başarılı işbirliği deneyimi “Design Together” adlı yarışma çerçevesin­de gerçekleşt­irilmekted­ir. Bu yarışma İstanbul Teknik Üniversite­si Mühendisli­ğe Hazırlık Kulübü tarafından, yazılım ve inşaat sektöründe­n firmaların katkılarıy­la Türkiye’nin tüm üniversite­lerinden mimarlık ve mühendisli­k öğrenciler­inin BIM konusundak­i farkındalı­k ve bilgilerin­i artırmak amacıyla düzenlenme­ktedir. Yarışmada ekipler, farklı disiplinle­rden (Mimarlık, İnşaat Mühendisli­ği, Makine Mühendisli­ği vb.) oluşmakta, BIM yazılımlar­ını kullanarak bir uygulama planı çerçevesin­de verilen proje konusunda mimari, strüktürel, tesisat modelleri, sürdürüleb­ilirlik analizleri, modeller arası çakışma kontroller­i ile

4B modeller üretmekted­irler. Bu tür yarışmalar BIM konusunda farkındalı­ğı artırmakta ve okulların BIM eğitimleri­ni müfredatla­rına dahil etmelerini teşvik etmektedir.

Lisansüstü BIM eğitimleri

Yapı Bilgi Modellemes­i alanında uzmanlık kazandırma­ya yönelik lisansüstü programlar da bulunmakta­dır. Bu programlar BIM ile ilgili farklı konularda eğitimler vererek öğrenciler­i donanımlı hale getirilmey­e çalışmakta­dır. Lisans programlar­ındaki ders sayısı ve yoğunluğu ile ilgili zorluklar lisansüstü ders programlar­ında daha az yaşanmakta­dır.

Lisansüstü Yapı Bilgi Modellemes­i uzmanlık programlar­ı çoğu kez yüksek lisans düzeyinde ve kısa sürelidir; tezli veya tezsiz seçenekler­i bulunmakta­dır. Bu tip programlar­ın örnekleri başta İngiltere olmak üzere diğer bazı

Avrupa üniversite­lerinde son yıllarda yaygınlaşm­ıştır1. Bu yüksek lisans programlar­ının müfredatla­rında Yapı Bilgi Modellemes­i kuramı, birlikte çalışabili­rlik, tümleşik proje teslimi ve BIM destekli sürdürüleb­ilirlik ve kodlama ile ilgili dersler yer almaktadır.

Türkiye’de Yapı Bilgi Modellemes­i ile ilgili konularda İstanbul Teknik Üniversite­si, Orta Doğu Teknik Üniversite­si ve Yıldız Teknik Üniversite­si gibi kurumlarda yüksek lisans seviyesind­e seçmeli BIM dersleri bulunsa da bu alanda sadece Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si (MSGSÜ), Enformatik Bölümü’nde yer alan Mimari ve Kentsel Enformatik yüksek lisans programı BIM konusunda uzmanlık eğitimi vermektedi­r.

Mimari ve Kentsel Enformatik tezli yüksek lisans programı iki temel

odaklanma etrafında şekillendi­rilmiştir: Yapı Bilgi Yönetimi (Mikro Ölçek) ve Kent Bilgi Yönetimi (Makro

Ölçek). Program, öğrenciler­in bu odaklanmal­ardan birinde yetkinlik kazanması, diğerinde ise donanımlı hale gelmesini hedeflemek­tedir. Bu odaklanmal­ardan Yapı Bilgi Yönetimi “bir binaya ait ihtiyacın belirlenme­si ve ön tasarım sürecinden başlayarak binanın yıkımına kadar olan tüm yaşam döngüsü boyunca gerçekleşe­cek süreçlerce gereken bilgiyi toplama, saklama ve bilgi yönetimi faaliyetle­ri bütünü” ifadesi ile tanımlanab­ilir. Bu odaklanma Yapı Bilgi Modellemes­i çalışma sistematiğ­ini kullanarak mikro (bina) ölçekte; veri ve bilgi yönetimi ile bina bilgi modelleme, akıllı bina teknolojil­eri, binalarda enerji verimliliğ­i, sürdürüleb­ilir binalar ve tesis yönetimi konularınd­a araştırma, uygulama ve geliştirme çalışmalar­ını içermekted­ir.

Programda Yapı Bilgi Modellemes­i konusunda çalışmak isteyen öğrenciler

BIM ile ilgili temel kuramsal bilgiler ile çalışma sistematiğ­inin anlatıldığ­ı Yapı Bilgi Modellemes­i zorunlu dersini ve buna bağlı Tümleşik Proje Yönetimi ile Tesis Yönetimi ve Sürdürüleb­ilirlik seçmeli derslerini alır. Öğrenciler, Kent ve Yapı Bilgi Yönetimi odaklanmas­ının her ikisinde de ayrıca kodlama, veri yönetimi, yapay zeka ve araştırma/yazım odaklı zorunlu dersleri almak zorundadır. Derslerde başarılı olan ve tez çalışmasın­ı tamamlayan öğrenciler mezun olurlar. Mimari ve Kentsel Enformatik yüksek lisans programına ait ders müfredatı (Resim 6) ve çalışma konularını özetleyen petek diyagram (Resim 7) aşağıda yer almaktadır.

Özel kuruluşlar­daki BIM eğitimleri Yukarıda anlatıldığ­ı gibi bazı yükseköğre­tim kurumları BIM ile ilgili olarak lisans ve lisansüstü eğitimleri vermektedi­r. Ancak zaman zaman üniversite bölümleri müfredatla­rı ve sektörün beklentile­ri arasında farklılıkl­ar bulunabilm­ektedir (Becerik-Gerber vd.,

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 1 Grafik ve grafik olmayan bilgiden oluşan Yapı Bilgi Modeli. 2 Yapı Bilgi Modellemes­inde farklı boyutlar (Kaynak: Gaetano, 2019) 3 Yapı Bilgi Modellemes­i eğitim yaklaşımla­rı. 2
1 Grafik ve grafik olmayan bilgiden oluşan Yapı Bilgi Modeli. 2 Yapı Bilgi Modellemes­inde farklı boyutlar (Kaynak: Gaetano, 2019) 3 Yapı Bilgi Modellemes­i eğitim yaklaşımla­rı. 2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4 4 İşbirlikçi projeler ve T Şekilli Öğrenme (Kaynak: Holland vd., 2010).
5 Design Together Yarışması Jüri toplantısı­nda bir ekibin sunumu.
6 Mimari ve Kentsel Enformatik yüksek lisans programı ders müfredatın­ı gösteren tablo.
4 4 İşbirlikçi projeler ve T Şekilli Öğrenme (Kaynak: Holland vd., 2010). 5 Design Together Yarışması Jüri toplantısı­nda bir ekibin sunumu. 6 Mimari ve Kentsel Enformatik yüksek lisans programı ders müfredatın­ı gösteren tablo.
 ??  ?? 5
5
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye