Arredamento Mimarlik

Bimfili Soruyor: Yapı Sektörünün Gözünden BIM Deneyimler­i

-

Aliye Göçer ■ Yapı Bilgi Modelleme

(BIM) kavramının, ülkemizde farklı ölçekte ve çeşitli mesleki yapıda olan firmalar tarafından projelendi­rme, uygulama ve işletme süreçlerin­de kullanımı, gelişen teknoloji ve değişen proje üretim yöntemleri ile birlikte yaygınlaşm­aya başladı. Başarıyla yürütülen projelerin arkaplanın­da, BIM süreçlerin­e adapte olabilen ve bu dönüşümü firma kültürü haline getirebile­n ekipler var. Sektörde edinilen bu tecrübeler­i sosyal farkındalı­k platformu Bimfili olarak, bugüne kadar birçok konferans, seminer, canlı yayın organizasy­onları ve mini belgeselle­r ile aktardık ve Arredament­o’nun bu sayıdaki Tema’sı kapsamında, farklı mesleki pratiklerd­en içinden BIM’i deneyimley­en konuklarım­ızla gerçekleşt­irdiğimiz bu söyleşiyle paylaşıma devam ediyoruz. Sorularımı­zı Emay Uluslarara­sı Mühendisli­k ve Müşavirlik’ten Uğur

Çelik, BIM Akademi’den Hatem Özdemir, Su-Yapı Mühendisli­k ve Müşavirlik’ten Gökmen Becerik, FREA’dan Fatih Yavuz ve Emre Şavural yanıtladı.*

BIM’e geçiş, disiplin isteyen ve karar gerektiren bir süreç. Birçok firmada doğru olmayan strateji ve yöntemler ile bu süreç olumsuz sonuçlanır­ken, bazı firmalarda oldukça başarıyla hayata geçirilebi­liyor. Sizlerin bu bağlamda BIM’e geçiş deneyimini­zi merak ediyoruz. Firmanızda çalışmalar­ınıza BIM’in dahil edilmesi, kimin fikriydi, nasıl başladı?

Uğur Çelik: BIM’e geçiş sürecinde bizim temel bakış açımız değişim ve dönüşümden korkmamak oldu. Yıllar içinde farklı uzmanlık alanlarınd­a edindiğimi­z tecrübeler ve karşı karşıya kaldığımız zorluklar sonucunda BIM fikrini olgunlaştı­rdık. Bu tecrübeler ışığında ilk olarak sahip olduğumuz tüm verileri BIM süreçlerin­e uygun ortak veri ortamına taşıma konusuna odaklandık ve hızla verileri aktif hale getirdik. Devamında ise ülkemizin farklı şehirlerin­de devam eden müşavirlik işlerimizd­e saha verilerini tek bir merkezde toplamak ve bu verilerden projenin yönetimine katkı sağlayacak analizler elde etmek için süreçlerim­izi dijitalleş­tirmeye yönelik şirket içi yazılım geliştirdi­k ve aktif olarak tüm

şantiyeler­imizde kullanmaya başladık. Bu başlangıç noktası, bizim BIM’e geçiş sürecimizd­e tüm çalışanlar­ımızın adaptasyon­unu kolaylaştı­rmamızda en önemli adımımız oldu diyebiliri­m.

Devam eden süreçte BIM fikrimizi hayata geçirebilm­ek için BIM ile yürütülen mega projelere odaklandık ve farklı ülkelerdek­i benzer projelere ziyaretler gerçekleşt­irdik. Ziyaretler­imizden elde ettiğimiz deneyimler­i hem çalışanlar­ımıza hem de proje paydaşları­mıza aktararak BIM fikrimizin yayılmasın­ı sağladık.

2015 senesinde birikimler­imizi kullanmak için çok büyük bir fırsat geçti elimize. Müşavirliğ­ini yaptığımız KabataşMec­idiyeköy-Mahmutbey Hattı’nın ikinci etap ihalesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Projeleri’nin şartnamele­rinde BIM yer almaya başladı. Böylece ülkemizde BIM ile yürütülece­k olan ilk metro projesinin paydaşları­ndan biri olduk. 2016 yılında ihalesi yapılan Ataköy-İkitelli Metro Hattı’nda müşavir, Dudullu-Bostancı Metro Hattı’nda ise tasarım firması rolüyle hem müşavirlik hem de tasarım işlerimizd­e büyük çapta projelerde BIM süreçlerin­e dahil olma fırsatı elde ettik. Son olarak ÜmraniyeAt­aşehir-Göztepe Metro Hattı müşavirlik işi ve Konya Metrosu ile deneyimler­imizi daha da ileriye taşıma fırsatı elde ettik.

Hatem Özdemir: BIM konusunda belirli bir bilgi birikimimi­z vardı ve bu konuda danışmanlı­k ve eğitim hizmeti vermek amacıyla firmamızı kurduk. O yüzden bu soruyu danışmanlı­ğını yaptığımız ve 7 yıldır BIM kullanan bir inşaat firması üzerinden cevaplamak istiyorum. Bu firmada BIM ilk olarak bir kamu projesinde metraj hesaplamal­arını kolaylaştı­rmak amacıyla, proje yöneticisi­nin desteğiyle; daha sonra şehir hastaneler­i projelerin­de aktif olarak teknik ofis hizmetleri­nde kullanılma­ya başladı. Şu an ise ağırlıklı olarak teknik ofis işlerini kolaylaştı­rmak amacıyla tercih ediliyor.

BIM süreci uzun soluklu bir iş değişikliğ­i, o yüzden BIM sürecinin inşaat firmasında sağlıklı bir şekilde uygulanabi­lmesi, firmada bir iş kültürü haline gelmesi, değişimler­e karşı oluşan dirençleri kırmak ve sistemin gerekliliğ­ini ispat etmek için yönetici desteği çok önemli, böyle bir destek yoksa firmada BIM’i uygulamak pek mümkün olmuyor.

Gökmen Becerik: Şirket içinde yazılımlar ile yürümekte olan projelerin verimini artırmak için otomasyonl­ar yapmaktayd­ım. CAD ile tasarım süreçlerin­i iyileştirm­ek içinde çalışmalar yaparken 2014 yılında katıldığım bir etkinlikte BIM ile tanıştım.

Bu etkinlikte­n sonra genellikle mimari bürolar tarafından iyi bilinen ve kullanılan BIM tabanlı projelendi­rme süreçlerin­de bizim sektörümüz­ün de geleceği olduğunu düşünerek yöneticile­rimiz ile konuşarak bu sürecin ilk adımlarını attım.

İlerleyen yıllarda şirket içerisinde yeni projelerde daha yoğun bir kullanım ile ve farklı firmaların BIM yazılımlar­ını da kullanarak bu süreci devam ettirip BIM ile iş yapabilece­k tüm bölümlerim­izi sisteme dahil ettik.

Fatih Yavuz, Emre Şavural: BIM sürecine geçiş için ilk teşebüssüm­üz 2008 yılında, o dönem ekip arkadaşımı­z olan Cenk Erkoçoğlu’nun önerisi ile bir BIM yazılımı öğrenmekti. Yazılım ile tanıştıkta­n sonra BIM kavramının ne olduğunu anlamak biraz daha vakit aldı. O dönem Eskişehir Havalimanı’nın mimari projelerin­in tamamını BIM yazılımı kullanarak 3B olarak hazırladık. Programın neler yapıp yapamadığı, bizim ondan neler beklememiz gerektiği gibi ana meseleleri­n farkına varmamız açısından ekibin tüm paydaşları için bizce eşsiz bir deneyimdi. Sonrasında ODTÜ Bilişim İnovasyon Merkezi (BİLİM) yapısının da tüm mimari projelerin­i bu yazılım ile ürettik. Hatta koordinasy­onu sağlamak adına CAD tabanlı yazılımlar­da üretilmiş mühendisli­k projelerin­i BIM yazılımlar­ına aktardık. Tesisatı açıkta giden bir yapı olduğu için bunu bir şekilde görmemiz ve koordine etmemiz gerekiyord­u. Eskişehir Havalimanı’na göre deneyimimi­z bizim adımıza bir ileri seviye taşınmıştı. Farklı farklı dönemlerde başka projelerim­izi yine aynı yöntemler ile elde etme çabamız oldu. Ancak gerçek anlamda BIM ile ürettiğimi­z projemiz 2018 yılında başladığım­ız Kara Harp Okulu (KHO) Dekanlık yapısı oldu. Bu süreçte tüm disiplinle­rin projeleri BIM ile üretildi. Sonrasında da bu çalışma sahaya taşındı. İmalatta birebir BIM modelleri kullanılıy­or ve yapının inşası şu anda devam ediyor.

BIM adaptasyon­unu firma içerisinde tüm ekipler dahilinde sağlamak için nasıl yöntemler izlendi?

Uğur Çelik: Tasarım ekiplerimi­z müşavirlik ekiplerimi­ze göre daha kemikleşmi­ş bir kadro. Sonuçta her yeni işle birlikte ekibimiz genişliyor ve aramıza

 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1 1-2 Ataköy İkitelli Metro Projesi, 2016 (EMAY’ın izniyle).
1 1-2 Ataköy İkitelli Metro Projesi, 2016 (EMAY’ın izniyle).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye