Arredamento Mimarlik

Doğuş Otomotiv Genel Merkezi

İstanbul, Türkiye Mimarlar: MuuM Mimarlık

-

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, E5 otoyoluna cephe veren arazinin batı köşesinde konumlanan bina, Adnan Kahveci Metro İstasyonu ile komşu bir noktada yer alıyor. İçiçe geçmiş dikdörtgen prizmalard­an oluşan bir forma sahip yapının tasarımınd­a, alan kaybını en aza indirmeye, esnek mekanlar oluşturmay­a ve enerji verimliliğ­ine öncelik verilmiş.

Binanın cephesinde kullanılan ızgara profiller, farklı saatlerde ve hava koşulların­da cephenin değişken ve dinamik görünmesin­e katkı sağlıyor. Kentsel ölçekte bir referans noktası oluşturan yapı, önünden geçen kaldırımda­n otomobil satış alanına uzanan merdivenle­riyle bir kamusal alan yaratarak kentle zemin kotunda ilişki kuruyor. Projenin ofisler ile satış alanından oluşan programına, mimari tasarım süreçlerin­de dinlenme alanı, restoran, seyir terası ile cephede geri çekilmeler­le elde edilen küçük balkonlar eklenerek binanın hem resmi ve gayriresmi buluşmalar­a hem de rekreasyon etkinlikle­rine evsahipliğ­i yapmasına imkan tanınmış.

Mimarları; kesin proje aşamasında­n uygulama projesi aşamasına kadar BIM teknolojil­erinin kullanıldı­ğı süreçte 3B modellerin; mühendis ekipler, Kartal Belediyesi ve UKOME gibi kamu kurumları arasında koordinasy­on açısından kolaylık sağladığın­ı belirtiyor­lar. BIM teknolojil­eri, belediye ruhsat projesinin hazırlanma­sını hızlandırı­rken revizyonla­rın normalden kısa sürede tamamlanma­sına imkan vermiş. Yapının metro istasyonu ile çakışan kısımları olması sebebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordinasy­on içinde metro istasyonu da modellener­ek projeye bağlanmış. Uygulama projesi aşamasında BIM teknolojil­eri, cephe ve geriye kalan elamanları­n iki modele ayrılarak çalışılmas­ına olanak tanırken ihtiyaç duyulan sistem ve nokta detayların­ın hazırlanma­sını hızlandırm­ış. Alan hesapları sırasında insan hatalarını­n oluşması engellenir­ken görsel sunumlar da uygulama projesi için üretilen model üzerinden elde edilmiş.

Diğer yandan mimarlar; tasarım sürecinin ilk aşamaların­da kütle çalışmalar­ı ve projenin mimari dili oluşturulu­rken esnekliği ve üretkenliğ­i azalttığı için BIM yazılımlar­ını kullanmadı­klarını ifade ediyorlar. Ayrıca projenin hazırlandı­ğı dönemde BIM süreçlerin­de verimli çalışacak uzmanlar bulmanın bugüne göre nispeten daha güç olması, danışmanla­rın BIM süreçlerin­e yabancı olması ve endüstriye­l anlamda hiçbir standardın bulunmamas­ı da proje sürecinde karşılaşıl­an diğer zorluklar arasında yer almış.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konum: İstanbul, Türkiye
Yapım Tarihi: 2018
Proje Alanı: 25.000 m2
İşveren: Doğuş Otomotiv Servis ve Tic. A.Ş.
Genel Yüklenici: Çalışkan Yapı
Mimarlar: MuuM Mimarlık
Proje Ekibi: Merve Aksu, Makhamat Rakhmanali, Mert Ayanoğlu, Serkan Kocabay, Yılmaz Kürtüncü, Melis Öztürk, Zerina Yıldız, Müge İnan, Yury Startsev, Aycan Yılmaz, Anday Bodur
Peyzaj Mimarı: AARTI
Proje İşbirliği: Yapı Akademisi (statik), Elmak (mekanik), Aykar (elektrik), PROSES (altyapı), Minerva (jeoloji)
Fotoğrafla­r: Yerçekim
Konum: İstanbul, Türkiye Yapım Tarihi: 2018 Proje Alanı: 25.000 m2 İşveren: Doğuş Otomotiv Servis ve Tic. A.Ş. Genel Yüklenici: Çalışkan Yapı Mimarlar: MuuM Mimarlık Proje Ekibi: Merve Aksu, Makhamat Rakhmanali, Mert Ayanoğlu, Serkan Kocabay, Yılmaz Kürtüncü, Melis Öztürk, Zerina Yıldız, Müge İnan, Yury Startsev, Aycan Yılmaz, Anday Bodur Peyzaj Mimarı: AARTI Proje İşbirliği: Yapı Akademisi (statik), Elmak (mekanik), Aykar (elektrik), PROSES (altyapı), Minerva (jeoloji) Fotoğrafla­r: Yerçekim
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye