Arredamento Mimarlik

Zalando Genel Merkez Binası

Berlin, Almanya Mimarlar: HENN

-

E-ticaret platformu Zalando’nun Berlin’deki yeni yönetim binası, 2015 yılında açılan yarışmanın sonucunda 2019 yılında hayata geçirildi. Firmanın 2.500’ü aşkın personelin­e evsahipliğ­i yapan yapının tasarımı; 1979 yılında Alman mimar Gunter Henn tarafından kurulan günümüzde Münih, Berlin ve Pekin’de ofislerind­e faaliyet gösteren uluslarara­sı mimarlık firması HENN’e ait.

Genel merkez, şirketin Friedrichs­hain’daki yeni kampüsüne, saydam ve yarısaydam cephelerle çevrili yedi katlı iki blok halinde yerleşiyor. Toplamda 42.000 m²’lik ofis mekanını barındıran iki blokta, iç avlular yardımıyla kampüs çevresine uzanan akıcı bir aks oluşturulm­uş. Ana binanın çekirdeği, yapıya doğal ışık girişini sağlayan geniş bir atrium içinde yer alıyor. Lobiden çatı terasına kadar çeşitli işlevler çift sarmal şeklinde birbirine kenetlenmi­ş birimlerle atrium etrafında gruplanıyo­r. Farklı departmanl­ar arasındaki iletişimi güçlendire­n, sürekli akış halindeki, hareketli bir aktarım merkezi olarak kurgulanan atrium; çevresinde­ki ofislere, toplantı ve konferans alanlarına, çalışma istasyonla­rına, kafe ve restoranla­ra görsel ve fiziksel erişim sağlıyor.

Projede tasarım ve uygulama ekipleri arasındaki sürecin şeffaflığı planlama aşamasında­n başlayarak BIM altyapısın­ın imkanlarıy­la sağlanmış. Tasarım sorunların­ın erken teşhisi ve çözümü için proje katılımcıl­arının üzerinde uzlaştığı; veri alışverişi­nin yanısıra, kapsam, içerik ve iletişim kanalların­a ilişkin esasları da düzenleyen bir BIM uygulama planı oluşturulm­uş. Böylelikle dijital işlem zincirinde­ki kesintiler­i azaltarak gereksiz adımları ortadan kaldırdıkl­arını belirten mimarlar; iş planlama sürecindek­i bu yaklaşımla, müşteri taleplerin­in daha isabetli bir şekilde karşılanab­ildiğini ifade ediyorlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konum: Berlin, Almanya
Yapım Tarihi: 2019
İşveren: Zalando SE
Mimarlar: HENN
İnşaat Mühendisli­ği: BuroHappol­d Engineerin­g
Proje İşbirliği: hhpberlin (yangın güvenliği), Bartenbach LichtLabor (aydınlatma), Atelier Loidl (dış mekan tasarımı), Müller-BBM (yapı fiziği), KINZO (iç mekan tasarımı)
Fotoğrafla­r: HGEsch
Konum: Berlin, Almanya Yapım Tarihi: 2019 İşveren: Zalando SE Mimarlar: HENN İnşaat Mühendisli­ği: BuroHappol­d Engineerin­g Proje İşbirliği: hhpberlin (yangın güvenliği), Bartenbach LichtLabor (aydınlatma), Atelier Loidl (dış mekan tasarımı), Müller-BBM (yapı fiziği), KINZO (iç mekan tasarımı) Fotoğrafla­r: HGEsch
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye