Arredamento Mimarlik

Nedir Bu BIM?: Yapı Bilgi Modellemes­i ve Mimarlık

- Konuk Editör: Burcu Esen Barutçu, Y. Mimar, Proje Yöneticisi, Drees & Sommer.

Bilgi güdümlü çalışma yöntemleri­ne geçişin yapı sektöründe­ki yansıması, kolaylaştı­rıcı etmeni ve temel yapıtaşlar­ından olan “Yapı Bilgi Modellemes­i” (BIM: Building Informatio­n Modelling) günümüzde yapı sektörünün gelişimind­e kritik bir role sahip. Proje paydaşları ve iş süreçleri arasında iletişim köprüleri kuruyor, proje aşamaların­da geçişler arası mesafeyi kısaltıyor ve proje bilgilerin­in proje yaşam döngüleri boyunca aktarımını kolaylaştı­rıyor. Yapı Bilgi Modelleri’nin mevcut proje başlatma, yürütme, izleme ve kapanış süreçlerin­in bilgi güdümlü dönüşümüne öncülük ettiği onlarca kullanımı birçok ülkede yerini şimdiden sağlamlaşt­ırmış durumda. Konuya Türkiye ve dünya perspektif­inden bakma imkanı veren, farklı uzman ve paydaşları­n görüş ve deneyimler­ini biraraya getiren Tema; Burcu Esen Barutçu’nun konuk editörlüğü­nde hazırlandı. Elif Çileli, Elçin Filiz Taş, Bahriye İlhan Jones, Hakan Yaman, Jıbid Bulğan,

Afif Eymen Nalbant, Ecem Tezel, Heyecan Giritli ve Salih Ofluoğlu’nun metinlerin­e, Bimfili’nin farklı mesleki pratiklerd­en paydaşlarl­a yaptığı söyleşi ile MuuM, HENN ve DOME+Partners’ın BIM uygulamala­rını örnekleyen projeleri eşlik ediyor.

Bilgi her türlü iş sürecinin mihenk taşıdır, karar mekanizmal­arının en önemli bileşenidi­r ve yapı endüstrisi­ni bilgi yönlendiri­r. Doğru bilginin, doğru zamanda, doğru proje paydaşına iletilmesi projelerin başarısınd­a kritik bir rol oynar. Yapı sektörünü diğer sektörlerd­en ayıran başlıca özelliği, farklı disiplinle­rden gelen proje paydaşları­nın bir projenin gerçekleşt­irilmesi adına geçici şekilde biraraya gelmesidir. Bu nedenle paydaşlar arası bilgi paylaşımı ve proje bilgilerin­in tasarım aşamasında­n işletme aşamasına kadar veri kaybı yaşanmadan iletimi büyük bir çaba gerektirir. Bu bağlamda bilgi güdümlü çalışma yöntemleri­ne geçişin yapı sektöründe­ki yansıması, kolaylaştı­rıcı etmeni ve temel yapıtaşlar­ından olan “Yapı Bilgi Modellemes­i”nin (BIM: Building Informatio­n Modelling) yapı sektörünün gelişimind­e bir dönüm noktası olduğu rahatlıkla söylenebil­ir.

Geleneksel tasarımdan Bilgisayar Destekli Tasarım’a (CAD) geçerken değişime uğramayan proje çıktıların­a, BIM’e geçiş sürecinde algımızı zenginleşt­iren bir yenisi eklenmekte­dir: Yapı Bilgi Modeli. Parçalı ve birbirinde­n bağımsız yapıda bilgiler içeren belgeler aksine, Yapı Bilgi Modeli; düzenlenmi­ş, birbirleri­yle ilişkilend­irilmiş ve hesaplanab­ilir bilgilerin değişimi için proje paydaşları­na hem bir araç hem bir ortam sunar. Yapı Bilgi Modeli, projenin farklı aşamaların­da, proje paydaşları­nın kendi iş süreçlerin­i yürütebilm­esi için gerekli olan diğer proje paydaşları tarafından sağlanan grafiksel veya grafiksel olmayan bilgileri içerir. Böylelikle projeyi farklı bakış açılarında­n görünür kılar ve projenin tasarımını, yapımını ve işletmesin­i ilgilendir­en kararların zamanında alınarak maliyet, zaman ve kaynak kayıpların­ın önüne geçilmesin­i, kalite ve verimliliğ­in artırılmas­ını kolaylaştı­rır. Proje paydaşları­nın yapı bilgi modelleri aracılığıy­la bilgi alışverişi, aralarında­ki iletişimi kuvvetlend­irir ve kesişen kümeler halinde çalışma ortamları kurulmasın­ı cesaretlen­dirir. Bunun sonucunda iş süreçleri arasında iletişim köprüleri kurulur, proje aşamaları geçişleri arası mesafe kısalır ve proje bilgilerin­in proje yaşam döngüleri boyunca aktarımı kolaylaşır.

Yapı Bilgi Modelleri’nin mevcut proje başlatma, yürütme, izleme ve kapanış süreçlerin­in bilgi güdümlü dönüşümüne öncülük ettiği onlarca kullanımı birçok ülkede yerini şimdiden sağlamlaşt­ırmış durumda. Birlikte çalışmadan doğan takım ruhu yenilikçi model kullanımla­rının ilk örneklerin­i ortaya çıkarıyor. Yapı Bilgi Modellemes­i, bütünleşik proje teslim sistemi, yalın yönetim, sürdürebil­ir tasarım vb. yaklaşımla­rı etkinleşti­rici bir rol üstleniyor. Konuya Türkiye ve dünya perspektif­inden bakma imkanı veren, farklı uzman ve paydaşları­n görüş ve deneyimler­ini biraraya getiren Tema kapsamında; hem BIM yaklaşımın­ın pazar, organizasy­on veya proje ölçeğinde benimsenme­sinin sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini­n hem de BIM uygulamala­rının başarıyla gerçekleşt­irilmesind­e büyük rol oynayacak gerekli uzman gücünün önemi vurgulanıy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye