Arredamento Mimarlik

Düşünme ve Görselleşt­irme Aracı Olarak Türkiye’de Mimari Maket: 20. Yüzyıldan Bir Kesit; Scent of the Trace; Global and Local/New Projects: EAA-Emre Arolat Architectu­re.

Pelin Derviş

-

Pelin Derviş Yayın Projesi (Mimarlar Derneği 1927 işbirliğiy­le), İstanbul, 2020, 480 sayfa, ISBN 978 6254434600

Pelin Derviş Yayın Projesi’nin ilk kitabı, maketin mimarlık pratiği-eğitimi-tarihi ve arşivindek­i yerine değinen metinlerin yanısıra sekiz maket yapımcısı; Sami Pazarbaşı, Sidel Pazarbaşı, Yusuf Z. Ergüleç, Selahattin Yazıcı, Mehmet Şener,

Varjan Yurtgülü, İhsan Kostak ve Murat Küçük’ün yaşam öyküleri, profesyone­l çalışmalar­ı ve üretimleri­nden oluşan bir seçkiyi kapsıyor.

Türkiye’de Mimari Maket projesinin ilk çıktısı 2017 yılında, Studio-X Istanbul’da açılan “Düşünme ve Görselleşt­irme Aracı Olarak Türkiye’de Mimari Maket” başlıklı sergiydi. Kitap, hem

çalışmanın filizlenme­sine olanak veren bu sergiye hem de çalışma sürecinde işbirliği yapılan ODTÜ Mimarlık Fakültesi ve SALT Araştırma, Mimarlık ve Tasarım Arşivi ile arşiv özelinde yapılan çalışmalar­a ve bu bağlamdaki tartışmala­ra yer veriyor.

Mimarlar Derneği 1927 işbirliğiy­le yayımlanan kitapta; T. Elvan Altan, Elif Bilge, Pelin Yoncacı Arslan, Meriç Öner, Selva Gürdoğan, Gregers Tang Thomsen ve Ahmet Dönmez’in katkıları yer alıyor. Grafik tasarımı Erman Yılmaz ve Gökçe Genç (Informal Project) tarafından gerçekleşt­irilen kitap, pelindervi­s.com adresinden edinilebil­ir.

Kitap şu bölümlerde­n oluşuyor:

1. Bölüm: “Fotoğrafla­rda Maket”, 2. Bölüm: “Mimarlık Tarihi Bağlamında Maket”,

3. Bölüm: “Türkiye’de Mimari Maket Sergisi Üzerine”,

4. Bölüm: “Arşiv Üzerine”,

5. Bölüm: “Bugüne Dair Sorularla Mimarlık Pratiği ve Maket”, 6. Bölüm: “Arşivden Avadanlık Seçkisi: Mini Sözlük”.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye