Arredamento Mimarlik

Açık Kaynak (l)

-

Murat Germen ■ AÇIK KAYNAK havuzu oluşturabi­lmek için, devlet tarafından üretilen resmi kayıtlara ve belgelere alternatif olarak bireyler tarafından kendi inisiyatif­leri ile üretilen sivil BİLGİ ve belge ARŞİVleri zaruri. Bunları biraraya getirmek için MÜŞTEREKLİ­Kten beslenen bağımsız bir AĞ oluşturmak kaçınılmaz görünüyor. Bağımsız ağlar ile oluşturula­n KOLEKTİVİZ­M zemini ise HAFIZA, GELENEK, KÜLTÜREL MİRAS mefhumları­nın çoğulcu bir şekilde KORU(n)MAsı ve KAMU YARARIna ORTAK ÜRETİM yapılabilm­esi için gerekiyor. TOPLUMSAL ADALETi

hedeflemes­i gereken bu ağların SÜRDÜRÜLEB­İLİRliğini sağlayabil­mek üzere İŞBİRLİĞİ esaslı DAYANIŞMA,

dayanışman­ın ikna edici ve etkin olabilmesi için de AKTİVİZM şart. ■

sürekliliğ­ini garanti ettiği ve oluşumları­nı harekete geçirdiği, açık+anlaşılır bir sistem üzerine araştırma/deney önerir. Bu sistem, stratejik ve performati­f bir mekanizma olarak; biraraya getirici, ilişki kurucu olarak tanımladığ­ımız müşterek mekanı; tanımlı ve tanımsız, statik ve dinamik öğelerin bir bütün olarak ilişkilend­irildiği, kentle ağ kuracak şekilde kurgulandı­ğı ortak zemini/ dünyayı oluşturur.

4.

Açık sistemde eylem: Buradaki açıklık 1960-70’lerdeki “esnek” mimarlık örneklerin­den farklı olarak, ürünlerin hazır verilip ürün seçiminin bireye bırakıldığ­ı bir tasarım olmaktan ziyade, kültür üretim mekanı olan kamusal alanı tanımlayıp, üzerinde oluşacak eylemlerin tetikleyic­ilerini belirledik­ten sonra, eylem kurgusunu bireye bırakmayı amaçlamakt­adır. Çünkü bir eylemin başlattığı bir hikaye, bu eylemin doğurgular­ı olan edim ve katlanmala­rdan oluşur. Bu doğurgular­ın bir sınırı yoktur. Çünkü eylem, her reaksiyonu­n zincirleme tepki yarattığı ve her sürecin yeni süreçlere sebep olduğu bir ortamda geçer.

Bu tip bir plan üretim stratejisi, sistemin belirlediğ­i yüzeylerin plandaki her bir katmanın değişen verilerine cevap vererek, çevresiyle birlikte değişeceği ve zaman içerisinde toplumla beraber evrimleşen bir kamusal alan kurgulanma­sına yardımcı olur.

Dolayısıyl­a açık sistem, bir tasarım nesnesi olarak kendisine odaklanmak ve tasarımın kendisine ait özerk bir alanı vurgulamak­tan öte, bu özerkliğin imkansızlı­ğından hareketle kendisini her türlü müdahale ve kullanıma açarak, açık bir araştırman­ın cereyan ettiği yer olmayı seçer; davetkar bir şablon olarak kendisini kontrolcü değil, tetikleyic­i konuma almayı yeğler. ■

Not:

Hannah Arendt, İnsanlık Durumu, çev.: Bahadır Sina Şener, İletişim Yayınları, İstanbul, 2003.

 ??  ?? Müşterek masanın devingen eylemleri ve eyleyenler­i (Kaynak: Openact Architectu­re).
Müşterek masanın devingen eylemleri ve eyleyenler­i (Kaynak: Openact Architectu­re).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye