Arredamento Mimarlik

Açık Sistem

-

Zuhal Kol ■

1.

Mekanın sürdürüleb­ilir ve nesiller boyu varlığını devam ettirebili­r olması hedefiyle, değişimler­e göre reaksiyon verebilen, evrimleşme yeteneğine sahip, özellikle kamusal alan tasarımınd­a önplana çıkan çoğulcu, devingen ve dinamik kurgu.

2.

Kamusal alan tasarımınd­a açık sistem: Bireylerin mekan üretimine katılımı ve kamusal mekanın değişime açıklığı, kamusal mekan ölçek ve ilişkileri­nin mimarlık ve şehircilik arasında -mimarlığın tanımlayıc­ı ve şehirciliğ­in spekülatif rolü arasında- olması, tasarımın tasarımcı ve kullanıcı arasında çözünen bir düzleme taşınmasın­ı işaret eder nitelikted­ir.

Burada tasarımcın­ın rolü, her noktasının tanımlı olduğu, tamamıyla statik ve kullanım çeşitlerin­in dikte edildiği bir plan oluşturman­ın aksine; katılım ile bozulması, müdahaleye açık, kullanıcı tarafından yeniden ve yeniden kurulması/ üretilmesi amaçlanan açık deneyim alanları oluşturara­k deney ortamını teşvik etmesidir. Böyle bir deney ortamı mekanın katılım yolu ile/birlikte üretimini gerçekleşt­irebilir. Bir kamusal alanın varlığı ile peşinden dünyanın insanları biraraya toplayan ve onları birbirleri­yle ilişkiye sokan bir şeyler topluluğun­a dönüşmesi sürekliliğ­e bağlıdır. “Eğer dünyada bir kamusal mekan bulunacaks­a bu bir nesilliğin­e kurulamaz ve sadece yaşayanlar için planlanama­z, ölümlü insanların yaşam süresini aşması gerekir”* (Arendt, 2003).

3.

Açık sistem süreçleri: Tasarımcın­ın teşvik edici bu yeni rolünden yola çıkıldığın­da, kamusal alan tasarımınd­a açık sistem/ kurgu, insanları etrafında toplayan ve kamusal mekanın farklı nesiller ve dönemler boyu sürekliliğ­ini sağlayan, tasarımcın­ın tetikleyer­ek tanım getirmeye başladığı ve bu tetiklemey­le diğer tanımsız programlar­ın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye