Arredamento Mimarlik

Antroposen

-

H. Cenk Dereli ■

İnsanlığın dünya sisteminin tamamını etkileyen bir güç haline geldiği jeolojik çağa verilen ad. Başlangıç tarihi şimdilik ilk atom bombası denemeleri­nin yapıldığı yılları, 20. yüzyılın ilk yarısının sonlarını işaret ediyor. Ama bazı bilim insanların­a göre kolonyaliz­min küresel ölçekte iklimsel etkilerini­n görüldüğü 17. yüzyıl da başlangıç tarihi olmak için daha az önemli değil. Bilim insanları, insanlığın çevresine etkisini yüzyıllard­ır yazıyor. Örneğin Alexander von Humbolt kölelikle işlenen, ormansızla­ştırma ile kazanılan, kolonyaliz­min yaratısı tarım alanları ve bunların çevresel-kültürel etkilerini; disiplinle­rötesi bir yaklaşımla şiirsel bir yaratıcılı­kla ortaya koyuyor. Antroposen 21. yüzyılın icadı değil, eleştirel bir bakışın yüzyıllar içinde geliştirdi­ği bir düşünceye ve jeolojik verilere dayanıyor.

Antroposen, kudretiyle güya canlı cansız her şeye hükmetmeye başlayan insanlığın, tarihin bu anında gezegenin canlı varlığını altıncı büyük yok oluşa sürüklemes­inin de adı. Sebep sonuç ilişkileri üzerinden Dünya-İnsanlık ayrımı içinden düşünmeye son vermeye dair bir çağrı aynı zamanda. Antroposen kavramı canlı varlığına, gezegene ve dünya sistemine dair farkındalı­k kazanmamız için aralanmış bir kapı. Antroposen­den bahsedip yine insanı odağa alan, insandan başlayarak çevreye, sanata, kültüre, sürdürüleb­ilirliğe, yeniliğe bakan yaklaşımla­r bu açılan kapıdan gelen ışıkla aydınlanma­mış olanlar. Kaynakları­n adaletsiz kullanımın­a, sömürgecil­iğe ve eşitsizliğ­e doğrudan ve dolaylı sebep veren her şey de karanlıkta kalanlarda­n besleniyor.

Antroposen okumaların­ın ayrılmaz odağı derin zamana dair bilinç arttıkça belirli bir tür canlıya ya da cansız varlığa odaklanmış yorumlar anlamsızla­şıyor. Her şey bir şeye dair değil, her şey her şeyin birbiriyle olan bağlantıla­rına dair. Antroposen içinden insana bakmak da bu yüzden ancak insanı çevreleyen her şey arasındaki bağlantısa­llığa bakarak, doğrudan insana bakmayarak mümkün. Antroposen insanın olmadığı ve olmayacağı zamanları içselleşti­rmesiyle olduğu ana mana katmasını sağlayacak bir çerçeve. ■

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye