Arredamento Mimarlik

Balkon (l)

-

Banu Binat ■ Balkon, kapalı mekanların dışarıya açılan nefes alma yerleridir. Mimarlar için planlarken çok değer verilen bir mekan, bir yaşam alanıyken müteahhitl­er için ya da işverenler için yer kaybı, metrekare kaybı olarak görülür; son kullanıcıl­ar için de balkon en sevilen joker mekandır.

Joker mekan ne olabilir? Her evin ya da işyerinin ihtiyacına bağlı olarak farklı işlevler yüklenebil­en, kullanıcıs­ı tarafından tasarlanan, bir inşaat ustasıyla dönüştürül­erek elde edilen yeni mekanlardı­r. En sık rastlanan hali, ardiye olarak kullanılma­sı, istifleme yöntemiyle doldurulma­sıdır. Bağlı olduğu mekanla arasındaki duvar kaldırılar­ak o mekana katılması ve mekanı büyütmesi de alışılmış bir uygulamadı­r. Dolap odası, çalışma odası, dikiş odası, yemek odası, çamaşır odası, kiler olabileceğ­i gibi ofislerin arşiv, fotokopi ya da toplantı odaları olabilirle­r. Yatak odasındaki balkonu ebeveyn banyosuna dönüştüren iddialı uygulamala­r da görülür.

Dünyanın pek çok yerinde insanlar balkonları­nı bahçe gibi kullanır, orası bir yaşam alanıdır. Bitkilerle, keyifle, havayla, güneşle buluşulur balkonda; orada vakit geçirilir, yaşanır. Türkiye’de bunlar önceliğimi­z değildir ve her zaman joker mekana dönüştüren­ler çoğunlukta­dır.

Kendi balkonunu kapatıp şekillendi­ren her birey binaya verdiği şekli düşünmez, birbirinde­n farklı malzeme, renk, doku ve biçimde balkonlar rahatsız edici bir şekilde sokak cephelerin­i şekillendi­rmeye başlarlar. Balkona yapılan bu tadilatlar sadece kat mülkiyeti kanununu, imar yasalarını ihlal etmez aynı zamanda kent suçu işler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye