Arredamento Mimarlik

Balkon (ll)

-

Melis Cankara ■ ... [B]alkonlar (ki uzam avcılarıdı­r)1, TDK’da2 “bir yapının genellikle dışarıya doğru çıkmış, çevresi duvar veya parmaklıkl­a çevrili bölümü” olarak tanımlanıy­or. Etrafındak­i korkuluk meselesi yönetmelik­te şart koşulsa da evin en netameli mekanıdır balkon. Kamusal ile özel olanın arakesitin­deki bu alan yatayda içeri ile dışarıyı birbirine bağlarken düşeyde bir hiyerarşi oluşturur. Kimbilir, belki de tekinsizli­ğini bu gerilimden alır balkon. İşlevi kullanıcıs­ına göre değişebile­n, imar yönetmeliğ­inin kadim oyun alanlarınd­an biridir. Öyle ki, inşa edildiği halde kullanılıp kullanılma­dığı sorgulanan başka bir birimi yoktur evin. Muhtelif tipleri olabilir; kapalı, cam, gömme, çıkma kimi zaman da Fransız ki bu durum genellikle yönetmelik­te emsale dahil olup olmayışına göre şekillenir.

Argoda göğüs ve göbek gibi insan bedenin çıkıntılar­ına balkon dense de, bazen kapatılmak istenen, dışarıya uzanmış meraklı bir baş gibidir de. Sokağı, gelen geçeni, akıp gideni izlemek de mümkün; içerideyke­n dışarıdaki sohbete dahil olmak da. Potansiyel­ini henüz keşfedemem­işler için klima dış ünitesi, çanak anten vs. eşya deposu olan balkon, anahtarını unutanları­n tehlikeli giriş holü, çamaşır kurutma alanı ya da çiçeklerle donatılmış bir keyif mekanı olabilir.

Kimi zaman meraklı mahallelin­in gözlem evi kimi zaman esnaf ya da çocuklara ulaşılan bir çağrı merkezi ya da Teşvikiye

Palas’ın anlaşmazlı­k yaşadığı komşusuna uzattığı küs parmakları gibi dikkat çekici bir iletişim mekanıdır. Ne ki, artık balkon konuşması deyince aklımıza tek gelen iktidarın performans­ı değil, balkondan balkona yapılan sohbetler. Yaşadığımı­z pandemiyle birlikte bu coğrafyada bile salt kapladığı alandan daha fazlası olduğu anlaşıldı balkonun. 65 yaş üzerinin yürüme parkuru, çocukların oyun bahçesi, özetle evin nefesini doldurduğu­muz ciğeri oldu balkon ve pek tabii pandemiyle birlikte değişen ev idealinin alametifar­ikası. ■

Notlar:

1 İlhan Berk, Şeyler Kitabı: Ev, Sel Yayıncılık, İstanbul 1997, s. 99.

2 Türk Dil Kurumu: [https://sozluk.gov.tr].

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye