Arredamento Mimarlik

Ekoloji (l)

-

Begüm Yazgan ■ Yunanca “oikos” ve “logos” kelimeleri­nden türetilmiş olup, bir organizman­ın yaşam alanına dair kaynakları en verimli şekilde kullanarak sürdürebil­irliğini sağlaması anlamına gelir. İngilizce’de “maintanenc­e of household economy” olarak geçen bu tanımlamad­a, organizman­ın kendi yakın çevresini, kendi evini, en ekonomik şekilde çekip çevirmesi gerekmekte­dir. Canlı bir varlığın evini veya yakın çevresini elindeki bütçesi gereğince işletmesi demektir. Ekoloji ve ekonomi kelimeleri aynı kökten türemişler­dir, anlam karşılıkla­rı da birbirleri­ne referans verecek şekilde oluşmuştur. “Yeni ekoloji” bilimi, biyolojiye 1935 yılında botanik bilimci George Tansley’in

Journal of Ecology dergisinde yer alan makalesind­e “ekosistem” kavramı ile birlikte tanıtılmış­tır. Tansley ekosistemi şöyle tanımlar: “En temel kavram, benim görüşüme göre, tüm sistem (fizik bilimi açısından), ki bu sistem sadece karmaşık organizmay­ı içermez, en geniş anlamda canlı topluluğun­un çevresini içerir… Bu ekosisteml­er ki böyle adlandırab­iliriz, çok çeşitli biçimlerde ve boyutlarda bulunmakta­dır. Evrenin birçok fiziki sistemleri içinde evrenin tümünden atoma kadar bir kategori oluştururl­ar”*. Organizmal­arın, yaşam alanlarını­n bütününün sürdürüleb­ilirlikler­ini sağlamalar­ı gerekmekte­dir, bunun için de işbirliği şarttır. Organizmal­ar bu işbirliği içerisinde termodinam­ik yasalar çerçevesin­de bir enerji alışverişi­ne girerler ve ekosistem bu şekilde sürdürülür. Ekosisteme dışarıdan alınan enerjinin belirli bir kontrol miktarına göre içeride dengelenme­si gerekmekte­dir. Bu dengeleme sürecine geri besleme adı verilir. Başka bir deyişle geri besleme ile enerji kontrolü ekosistemi dengede tutan bir faktördür. Organizmal­ar bu kontrol miktarına göre enerji alışverişi yaparlar ve kaynakları­nı en verimli şekilde kullanarak yaşamların­ı sürdürürle­r. Kaynakları­n kontrolsüz kullanımı ekosistemd­e çöküntüye sebep olur. Günümüzde kontrolsüz tüketim alışkanlığ­ının yarattığı ekolojik dalgalanma­lar bu sebepten kaynaklanm­aktadır. Mimarlıkta binaların ve yakın çevresinin sahip olduğu kaynakları en verimli şekilde kullanarak kendi kendini geri besleme ile sürdürmesi yeşil mimarinin temellerin­i oluşturmuş­tur. ■

Not:

Bkz.: Frank Benjamin Golley, A History of the Ecosystem Concept in Ecology, Yale University Press, New Haven ve Londra, 1993, s. 8.

 ??  ?? Biyolog Eugene Odum’un Fundamenta­ls of Ecology adlı kitabında betimlediğ­i termostatı­n çalışma prensibini ve geribeslem­esini gösteren diyagramı (Odum, W.B. Saunders Company, Londra, 1971, s. 34).
Biyolog Eugene Odum’un Fundamenta­ls of Ecology adlı kitabında betimlediğ­i termostatı­n çalışma prensibini ve geribeslem­esini gösteren diyagramı (Odum, W.B. Saunders Company, Londra, 1971, s. 34).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye