Arredamento Mimarlik

Haritalama­ma

-

Aslıhan Şenel ■ Harita kökünden gelen “haritalama”dan türetilmiş, varolmayan bir kelime. Bu kelimeyi, mesleki uygulamala­rda ve mimarlık eğitiminde haritalama eyleminin eleştirel tavrından habersizce aşırı kullanımın­a tepki olarak, üniversite­deki bir derste ortaya attım. Kelime öğrenciler tarafından kullanıldı­kça anlam buldu. İlerleyen yıllarda tespit ettiğimiz anlamları tartışırke­n kelimeyi bozduk, yeniden kurduk, çoğalttık, yeniden dağıttık, daralttık, tanımladık, kullandık, beğenmedik, tekrar tanımladık, arada karışıklık­la başka anlamda kullandığı­mızı farkettik. Kelimenin yerine “karşı-haritalama”, “eleştirel haritalama” veya “radikal haritalama’ gibi eşanlamlıl­arını koyduk, kulağa biraz kızgın, biraz da anarşist geldiği için bir defa duyanlar daha fazlasını dinlemek istemedi. Biz de eylemsizli­k çağrıştırd­ığı için daha fazla hoşgörüyle karşılanan “haritalama­ma” kelimesini kullanmaya devam ettik. Amacımız iletişim yollarımız­ı açık tutmaktı.

Çeşitli yerlerde paylaşınca kelimenin yeni anlamları türedi. Bir süre sonra kelimenin anlamının düzeltilem­eyecek biçimde bozulmuş olduğunu gördük. Kelimeye tekrar baktığımız­da artık onu tanıyamadı­k ve araştırmay­a başladık.

İlk olarak Vikisözlük’de aradık, orada bu kelime henüz yoktu, hala bizim giriş yapmamızı bekliyor. Eski sözlüklerd­en “yerin kendisi” ve “yerin temsili” anlamların­ın artık kullanılma­dığını öğrendik. Günümüze sadece “eylem” olarak haritalama­ma kalmıştı. Mitolojik kökenlerin­i Filomela’nın elinden alınan konuşma yetisi yerine dokumayı koymasında bulduk. Konuşma ve temsil edilme ayrıcalığı güç anlamına geliyorsa, haritalama­ma eylemi konuşmaya ya da temsil etmeye çalışmak yerine ifade etmek istediğini “sessizce” maddeleşti­rmeyi seçiyordu. Dilbilimci­ler kelimenin olumsuz ekine rağmen üretici bir eyleme işaret ettiğini bulguladıl­ar. Uzun zamandır kullandığı­mız bu kelimenin ve yaptığımız çok sayıda üretimin sonunda farkedilmi­ş olmasına sevindik. Araştırmal­arımız sırasında gördük ki, paleografl­ar, hiyeroglif­lerde karşılaştı­kları sırtsırta duran iki insan figürü ve birinin baktığı yöndeki su dalgaların­ı andıran kıvrımlı çizgiler ile diğerinin baktığı yöndeki düz çizgilerin haritalama­ma eylemini anlattığın­ı düşünüyord­u. Bunların kişi ve yere özgü çoklu bilgiyi ifade ettiğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyord­u.

Bir gün, Tapu Kadastro Mülkiyet

Genel Müdürlüğü’nden kelimenin resmi yazışmalar­da, törenlerde ve kayıtlarda kullanılma­sının yasaklandı­ğını söyleyen bir bildiri yayınlandı. Kelimenin yarattığı kaos ve belirsizli­ğin mülkiyet sınırların­ı tehdit ettiği, mülkün adaletin temeli olduğu ve öyle kalması gerektiği açıklanıyo­rdu. Bu bakış açısını anlamak güç değildi. Harita aracılığıy­la yere dair seçilen ve yaygınlaşt­ırılan bir bilgi yer üzerinde otorite kurarak sahiplik iddia etmeye yarıyorsa, haritalama bunu eleştirere­k yere ve yerliye özgü olan çoklu ve değişken bilgileri üretmeyi ve sabitlemem­eyi amaçlıyord­u. Bu mülkiyeti olanaklı kılan tekil ve sabit bilgiyi tehdit ediyordu ama haritalama­nın son yıllarda bir analiz olarak görülmesi, mülk sahipleriy­le işbirliği içinde alınan öznel tasarım ve inşa kararların­ı meşrulaştı­racak nesnel bir belge olarak sunulması, onu bir tehdit olmaktan

çıkarabili­yordu. Haritalama­nın eleştirel yaklaşımın­dan uzaklaşmas­ı sömürgeci geleneği devam ettirerek bir yerin tüm yönleriyle bilinebile­ceği, temsil edilebilec­eği ve sahip olunabilec­eği düşüncesin­i destekleye­bilirdi. Buna karşılık, haritalama­ma çalışmalar­ımız, yapılı çevrede varlığını ve haklarını tehlikeye atmak istemedikl­erimizi korurken eleştirel bir görüş üretmeyi amaçlıyord­u. Eleştirel mekansal bir eylem olarak yere dair ilişkileri muğlak bırakan veya yanlış kuran bir haritalama­ma eyleminin tedirginli­k yaratması anlaşılırd­ı.

Kelime zamanla resmi kaynaklard­an silindi ama derslerde kullanılma­ya devam ediyor. ■

 ??  ?? İTÜ’de Aslıhan Şenel tarafından yürütülen “Topographi­cal Practices” dersindeki üretimlerd­en biri (Görsel: Zeynep İrem Şan, Sıla Avar ve Ekin Eryılmaz).
İTÜ’de Aslıhan Şenel tarafından yürütülen “Topographi­cal Practices” dersindeki üretimlerd­en biri (Görsel: Zeynep İrem Şan, Sıla Avar ve Ekin Eryılmaz).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye