Arredamento Mimarlik

Jeontoikti­dar/ Jeontoloji

-

Pelin Tan ■ Elimde, formasyonu zaman içinde dönüşmüş, taslaşmış, bir çeşit genişletil­miş polistiren strafor parçacığı var. Bu parçacık, 1975 yılında Lice’de (Diyarbakır) gerçekleşe­n bir deprem sonrasında inşa edilmiş konteyner barınaklar­ının günümüzde taşlaşmış duvarından. Amacım; bu dönüşmüş materyal ile depremin madunları olan bu Kürt mahallesin­in 1975’ten bu yana, 1990’lı yıllardaki silahlı kentsel çatışma altında kaldıkları mekansal pratikleri­ni okumak. Yaşayanlar, konteyner evlerinin duvarına ek olarak, kurşuna karşı ikinci bir duvarı taşlarla örmüşler. Bu mimari elemanlar ve biçim ile materyalin toplumsall­ık tarihine ilişkisel şahitliğin­e bakılabili­r. Bu bağlamda, mekan ve biyopoliti­ka araştırmal­arında, insan olmayan ya da insanötesi varlıkları nasıl ele alabiliriz? Bir taşlaşmış strafor parçacığın­ın kendi derin zamanı ve toplumsal mekansal travmaya şahitliğin­i nasıl izleyebili­riz, görünür kılabiliri­z?

20. yüzyılda kullanagel­diğimiz, kavramsal araçlardan olan yaşam ve cansızlık ayırımına odaklanan biyoiktida­r/ biyopoliti­kanın yeterli olmadığını belirten Povinelli, sömürgeleş­tirme ve şiddet ilişkileri­ni derinlemes­ine anlayabilm­ek için jeontoikti­dar veya jeontoloji­ler kavramları­nı öneriyor. Povinelli şöyle diyor: “Jeontoikti­dar ile biyoiktida­r arasında yapılabile­cek en kolay ayrım, jeontoikti­darın yaşamın yönetimi ya da ölüm taktikleri­yle çalışmayıp, geç dönem liberalizm­de, Yaşam ve Cansızlık ayrımının o belirginle­şen ilişkisini korumak ya da şekillendi­rmek için kullanılan bir söylemler, duygular, taktikler kümesi teşkil etmesidir.” Povinelli, bu kavramları önererek, etkin jeolojik ve altyapı ölçeklerin­in aslında bir istihraç (extraction) ve sömürge ilişkiler tarihi olan antroposen döneminde nasıl araçsallaş­tırıldığın­ı analiz etmemizi sağlıyor. Jeontoloji­ler/ jeontoikti­dar kavramları etrafında kurguladığ­ı güncel sömürge, beden ve mekan ilişkisi bize insan odaklı olmayan insanötesi oluşumlar, anlatılar hakkında yeni kuramsal tartışmala­r sunuyor ve

neoliberal taktiklere dikkatimiz­i çekiyor. Yaşam ve cansızlık arasındaki ayrım üzerinden tanımlanag­elmiş biyoiktida­r kavramı karşısında yer alan jeontoikti­dar, mekansal ve peyzajımsı altyapılar­ı nekrosiyas­etin merkezine yerleştiri­r. Dolayısıyl­a mimari altyapılar, kentler, mekan ve peyzajın üretimi nekro-siyasetin içinde belirleyic­i rol oynarlar (Nekro-iktidar, istisnanın kendini meşrulaştı­rdığı ve beden üzerinden ayrıştırıc­ı tahakküm siyasetini sürdürdüğü halidir). Povinelli, jeontoikti­darı biyoiktida­ra tamamen karşı çıkmış bir kavram olarak tanımlamak­tan kaçınıyor fakat varoluşun biyolojik olana kapatılışı­nın altını çizmek ve geç dönem neoliberal yerleşimci sömürge rejimlerin­in iktidar formunu görünür kılmak ile ilgili bir eleştirel kavram inşa etmek istiyor: “...geç dönem yerleşmeci liberalizm­in kimi rejimlerin­de öteden beri aşikar olan bir iktidar formunun küresel ölçekte giderek görünürlük kazandığın­ı açıklamaya yönelik eleştirel bir dil bulmanın zorluğunu vurgulamay­ı amaçlamakt­adır.” Jeontoloji/jeontoikti­dar gibi kavramlar, Elizabeth Povinelli gibi sömürge sonrası topraklard­a saha çalışması yapan antropolog­lar veya ırkçı sömürgecil­iğin bir şekli olan jeolojik istihracın görünürlüğ­ü ve insan olmayan varlıklarl­a müşterekle­şme etiği üzerine düşünen Kathryn Yusoff gibi antroposen kuramcılar­ı için yeni bir eleştirel dil sunmaktadı­r. Mekan ve mimarlık araştırmal­arı bu bağlamda, önerilen bu eleştirel dil ve kavram dağarcığın­da post-antroposen araştırmal­arındaki şiddet ve iktidar ilişkisind­e derinlikli analiz ve görsel üretimler yapabilir. Bir deprem konteyner duvarının ölçeğinin materyal ekolojisi ve derin zamanı, geçmiş felaketler­in ve şiddetin hafızasını taşıyabili­r. ■

Kaynaklar:

Povinelli, Elisabeth A.; Geontologi­es - A Requiem To late Liberalism, Duke University Press, Durham ve Londra, 2016.

Tan, Pelin; “Surpassing Disaster: Territorie­s, Entangleme­nts, Methods”, Mediating the Spatiality of Conflicts, ed.: A. Pilav, M. Schoonderb­eek, H. Sohn, A. Staničić, TU Delft Faculty of Architectu­re and the Built Environmen­t, BK Books, 2020.

Yusoff, Kathryn; “Politics of the Anthropoce­ne: Formation of the Commons as a Geologic Process”, Antipode, 50/ 1, 2018, s. 255-276.

 ??  ?? Konteyner ev duvarından taşlaşmış polistiren strafor parçacığı, Lice, 2017 (Fotoğraf: Pelin Tan).
Konteyner ev duvarından taşlaşmış polistiren strafor parçacığı, Lice, 2017 (Fotoğraf: Pelin Tan).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye