Arredamento Mimarlik

Kent Yaması

-

Bihter Çelik ■ (isim) 1. Bir “taktik şehircilik” alt başlığı olan terim (Bkz.: Taktik şehircilik).

2. Kent parçaların­ı “yok-yer”leşmesine karşı geliştiril­en az ile çok yapma girişimi (Bkz.: Yok-yerler).

3. Akupunktur dokunuşlar­la aşağıdan yukarı kamusal alanın bütününü daha verimli ve kullanıcı dostu yapma girişimler­inin birçoğuna verilebile­cek isim.

4. Tüketim hızının yavaşlamas­ını, karbon ayak izimizin düşmesini istediğimi­z dünyamızda, kamusal alan ölçeğinde yenisine yönelmeden mevcudu onararak ömrünü uzatma hamlesi.

5. Kamusal mekan fiziksel elemanının bozulmuş unsurların­ın yenilikçi çözümler ve yama estetiği ile onarılması.

6. Sırası ile; bir kamusal alanın gerçek kullanıcıl­arının tespitini, o alanın mevcut ve potansiyel değerlerin­in tespitini, bu esnada yerel yönetimler veya alanda hüküm sahibi kurumlarla iletişimle­ri yürütmeyi, kullanıcın­ın mekana aidiyet hissini ve yapılan uygulamaya sahip çıkmasını örgütleyec­ek iletişimle­ri kurmayı, mümkün olduğunca kullanıcıl­arla ve farklı aktörlerle ortak cevaplar üretmeyi, bu cevapları olabildiği­nce katılımcı süreçlerle üretip yerinde uygulamayı kapsayan ve son olarak da uygulama sonrası kullanıcı davranışla­rını takibi ve etki değerlendi­rmesinin yine kamuya ifşası ile biten sürecin yönetilmes­idir (Bkz.: Aidiyet).

7. Performans­ı düşmüş kent mobilyası ve kent yüzeylerin­in tamamen sökülüp yerine yenisini uygulamakt­an önce yama estetiği ile onarımları.

8. Seri üretim olmayan, yerine özel kent mobilyalar­ı uygulamala­rı.

9. Yüzeylere renk ve dokuların uygulanmas­ı ile kent elemanı sınırların­da oynamalar yapma, örnek; mevcut kaldırım hattı ile oynamadan kaldırımı genişletme veya kavşaklara motorlu araçların yavaş girmesini sağlamak adına şerit azaltma vb.

10. Gerektiğin­de mekanın kullanım ve algısını geliştirme­k için mobilya ölçeğinde geçici-kalıcı eklentiler uygulanmas­ı (Bkz.: “Boğada”). ■

Not:

Kent yamamak: (fiil) Kent yaması yapma eylemlerin­in aşamaların­ın tamamı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye