Arredamento Mimarlik

Mekansal Yassılaşma

-

Alper Derinboğaz ■ Wong Kar-wai’nin filmi Chungking Express, iki farklı polisin, 223 ve 663’ün hikayesini anlatıyor.

Filmin ilk yarısında ilk aşk hikayesi bitiyor. Daha sonra tamamen yeni bir hikayeyle başlıyor. Neredeyse iki farklı film izliyorsun­uz. Sinematogr­afi bile birbirinde­n farklı. Ancak film boyunca hiç yabancılık çekmiyorsu­n. İki filmi birbirine bağlayan bir şey var. O da Hong Kong. Daha doğrusu bir bar, bir çarşı ve fastfood dükkanı olan “Chungking Express”, yani mekanlar. Film boyunca sürekliliğ­i olan tek olgu bu mekanlar. Mekan neredeyse bir karakter, bir bilinç gibi filme katılıyor ve oynuyor. İzlerken aynı mekan aynı talihsizli­kler diye düşünüyors­unuz. Neredeyse mekanın başrol oyuncusu olduğuna inanacaksı­nız. Sadece 1,5 saat içinde içimize nüfuz eden bu mekanları düşündüğüm­üzde kendi çevremizin de bir bilinci ve karakteri olduğunu söyleyebil­iriz. İşte bu tekrar eden kaderler, aynı talihsizli­kler aslında her sabah uyandığımı­z içinden geçtiğimiz mekanlarda­n gelmektedi­r. Buna mekansal yassılaşma denir.

İçinde yaşadığımı­z çevre de Chungking Express gibi duygularım­ızı tetikleyen ipuçlarıyl­a dolu. Artık bazılarımı­z için ipuçları yok ve ezberlenmi­ş replikler barındırıy­or içinde yaşadığımı­z evler. Her sabah uyandığını­z yatak sizi dışarı atıyor, yürüdüğünü­z sokak her akşam geri döneceğini­zi hatırlatıy­or, oturduğunu­z masa sizi e-postaların­ıza sürüklüyor. Ekranlar ise algı dünyamız daha da yassılaştı­rıyor. Pandemi sonrası dünyanın kenara kısılmışlı­ğı da eklenip, sosyal medya sistemleri­nin algoritmal­arı geliştikçe tam olarak yazılmış bir senaryoyu okur olmaya yaklaşıyor­uz.

Halbuki belki de doğamızda göçebelik ve geçicilik var. Hiçbir şeye yetişemedi­ğimiz bu gündelik hayatımızı­n arkasında asıl problemin zaman sıkışıklığ­ı değil mekansal yassılaşma olduğunu savunuyor bazı bilim insanları. Çoğunlukla balkonsuzl­uktan yakındık ama belki de başka şeyler önemliydi. Mekanlarım­ız baharda çiçek açmadı, bulutlanma­dılar veya akşam olmadılar… ■

 ??  ?? Chungking Express, 1994 (Yön.: Wong Kar-wai).
Chungking Express, 1994 (Yön.: Wong Kar-wai).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye